14 december 2011

Korte Berichten week 50
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Een militair precedent voor de VS in Afrika?
Blackwater 3.0 heet nu Academi en wil terug naar Irak
Chinese marine wil faciliteiten op de Seychellen
Amerikaanse generaal waarschuwt voor onrust in eurozone
Onderzoek naar informatieoperaties van het Pentagon
Pentagon biedt militair materieel aan de politiekorpsen aan


Een militair precedent voor de VS in Afrika?

De VS sturen een "gewapende humanitaire missie" met 100 special forces naar Centraal-Afrika om het Oegandese leger en andere lokale troepen te helpen de leiding van het sekteachtige Lord's Resistance Army (LRA) gevangen te nemen of te doden. Volgens de Oegandese pers hebben tientallen Amerikaanse special forces in Obo, een stad in het zuidoosten van de Centraal Afrikaanse Republiek een vooruitgeschoven basis ingericht om de LRA-ers op te sporen. Ze helpen de regionale militairen met inlichtingen, verbindingen en logistiek. Ze vechten alleen in geval van zelfverdediging.

President Obama kondigde de operatie aan op 14 oktober, maar minder bekend is dat deze inzet in overeenstemming is met een wet van het Congres uit 2010. Daarin wordt in 2012 en 2013 35 miljoen dollar uitgetrokken voor steun aan het Oegandese en andere legers om het LRA uit te schakelen. De special forces zelf kosten daarbovenop 4,5 miljoen dollar per maand. Daarnaast zijn er sinds juli van dit jaar ook nog liaisonofficieren van Africa Command uitgezonden naar dit gebied.

Bron: The Washington Post (VS), 13 december 2011

Naar boven

Blackwater 3.0 heet nu Academi en wil terug naar Irak

Het beruchte partikuliere veiligheidsbedrijf dat ooit begon onder de naam Blackwater en daarna door het leven ging als Xe heeft zijn naam alweer veranderd en heet nu Academi. De hoofdactiviteit blijft hetzelfde: "Het verschaffen van veiligheidsoplossingen." Daarnaast blijft het frontbedrijf International Development Solutions onder het bestaande etiket werken. Met de nieuwe naam hoopt Blackwater een ethische bladzijde om te slaan. Het moet afgelopen zijn met de wapendiefstallen, cocaïneparty's in oorlogsgebieden en het doorzeven van burgers. De bedrijfsleiding wil zelfs weer terug naar Irak, waar na het vertrek van het Amerikaanse leger veel vakatures zouden zijn. Een probleem is nog wel dat het bedrijf zijn Iraakse licentie is kwijtgeraakt na het bloedbad van Nisour Square in 2007 dat 17 Iraakse burgers met de dood moesten bekopen.

Bron: Wired (VS), 12 december 2011

Naar boven

Chinese marine wil faciliteiten op de Seychellen

China zou hebben aangekondigd dat het een militaire basis wil openen op de Seychellen om zijn marine te bevoorraden en van reparatiefaciliteiten te voorzien. Uit het bericht van deze Indiase bron blijkt overigens dat het eerder gaat om havenfaciliteiten ter ondersteuning van de escorteactiviteiten in de Indische Oceaan in het kader van de operaties tegen piraten dan om een vlootbasis. Het Chinese ministerie van defensie zegt dat bevoorrading van de marine nu al plaats vindt in havens van Djibouti, Oman en Jemen.

Bron: Times of India, 12 december 2011

Naar boven

Amerikaanse generaal waarschuwt voor onrust in eurozone

De voorzitter van de gezamenlijke chefs van staven van het Amerikaanse leger, generaal Martin Dempsey, heeft zijn bezorgdheid geuit over "het potentieel voor civiele onlusten" dat is ontstaan door de financiële krisis in Europa. Volgens hem "loopt de eurozone groot gevaar." Dempsey's probleem is dat de VS-militairen risico's gaan lopen in het geval van rellen als gevolg van "het uiteenvallen van de Unie." Er zijn ongeveer 80.000 Amerikaanse militairen en 20.000 beambten in Europa.

Dempsey, die sprak voor de Atlantische Raad van de VS, was ook bezorgd voor de toekomst van de JSF. "De defensiebegrotingen lopen duidelijk gevaar als de ekonomische voorspellingen over een mogelijke ineenstorting uitkomen" aldus de generaal.

Bron: BBC News (GB), 10 december 2011

Naar boven

Onderzoek naar informatieoperaties van het Pentagon

De defensiecommissie van de Amerikaanse senaat heeft gevraagd om een onderzoek naar de effektiviteit van een aantal websites die de laatste jaren door het Pentagon zijn opgezet in het kader van de strijd tegen extremisme. Daarvoor zou in 2012 22,6 miljoen dollar worden uitgetrokken. De senatoren betwijfelen of deze activiteiten van het Special Operations Command (SOCOM) wel nut hebben. Tot de websites die het Pentagon in de lucht houdt behoort Magharebia van het Africa Command (gericht op Noord-Afrika), Central Asia Online van Central Command en de Southeast European Times van European Command, die zich bezighoudt met de Balkan.

Bron: The Washington Post, 6 december 2011

Naar boven

Pentagon biedt militair materieel aan de politiekorpsen aan

In het kader van het weinig bekende 1033 Program geeft het Amerikaanse ministerie van defensie overtollige militaire robots, M-16 aanvalsgeweren, helikopters, pantserwagens en granaatwerpers weg aan de politie voor gebruik tegen burgers. In 2011 ging het om meer dan 500 miljoen dollar aan militair materieel. Tim Lynch van het Cato Instituut konstateert een toenemende trend naar militarisering van het politiewerk in de VS, waarmee ook de Occupy Wall Street beweging al te maken heeft gekregen.

Bron: Business Insider, 5 december 2011


Naar boven
Naar beginpagina