23 november 2011

Korte Berichten week 47
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Amerikaans traangas tegen demonstranten op het Tahrirplein
VS geven F-16s cadeau aan Indonesië
Tegen afzwakking verbod clusterbommen
Dutchbatter uit Goes wil duidelijkheid
Clandestiene VS-operatie in Somalië


Amerikaans traangas tegen demonstranten op het Tahrirplein

Het traangas dat wordt gebruikt door de veiligheidstroepen op het Tahrirplein in Kaïro wordt geleverd door een Amerikaans bedrijf. De granaten die op het plein door activisten zijn veiliggesteld, zijn voorzien van de merknaam en het adres van Combined Systems Inc. Dit is een firma uit Jamestown, Pennsylvania, die is gespecialiseerd in materieel voor crowd control in gebruik bij militairen en 'binnenlandse veiligheidsinstanties' over de hele wereld.

Het nu ingezette CS-gas lijkt zwaarder dan tot nu toe door de Egyptische politie is gebruikt. CSI verkoopt ook traangas aan de Israëlische politie waar het wordt gebruikt tegen Palestijnse demonstranten en naar verluid vroeger ook aan het afgezette regime van Ben Ali in Tunesië.

Demonstranten op het Tahrirplein hebben verder patronen van rubberkogels gevonden die zijn geproduceerd in Italië.

Bron: The Guardian, 21 november 2011

Naar boven

VS geven F-16s cadeau aan Indonesië

De VS geven twee dozijn oude F-16 C/D gevechtsvliegtuigen en de bijbehorende Pratt & Whitney motoren aan Indonesië. Ze zijn afkomstig van de Aerospace Maintenance and Regeneration Group in Tucson, Arizona, een depot van de Amerikaanse luchtmacht waar dit soort wapensystemen worden opgeslagen. Indonesië hoeft niets voor de vliegtuigen te betalen, maar dekt wel de rond 750 miljoen dollar die het kost om ze op te kalefateren. Door F16s aan Indonesië te geven maken de VS het gemakkelijker om samen met dat land ten oorlog te trekken (dat heet interoperability). Bovendien wordt de Indonesische luchtmacht zo voor lange tijd afhankelijker van de VS voor het leveren van reserveonderdelen, updates en dergelijke.

Bron: Reuters (GB), 21 november 2011

Naar boven

Tegen afzwakking verbod clusterbommen

Op initiatief van de groene fractie heeft het Europese parlement zich in grote meerderheid achter het sinds augustus 2010 van kracht zijnde verdrag van Oslo voor een verbod op clustermunitie gesteld en geëist dat er een eind komt aan de VN-onderhandelingen die momenteel in Genève plaatsvinden over een verdrag dat veel minder ver gaat. Het idee is namelijk dat in plaats van een totaal verbod alleen types clusterbommen die voor 1980 zijn geproduceerd worden verboden. Daarmee zou het verdrag van Oslo, dat door landen als China en de VS niet is ondertekend, worden ondermijnd.

In een andere ontwikkeling op dit gebied is in Australië tumult ontstaan vanwege de mogelijkheid dat op de Amerikaanse basis bij Darwin, waar 2500 mariniers zullen gelegerd worden, ook clusterbommen worden opgeslagen.

Bronnen:
Die Tageszeitung, 18 november 2011;
Aljazeera, 19 november 2011

Naar boven

Dutchbatter uit Goes wil duidelijkheid

Oud-Dutchbatter Davey Maat uit Goes wil inzage in het operatiebevel van de Nederlandse legerleiding aan Dutchbatt III in Srebrenica ten tijde van de Bosnisch-Servische aanval op de enclave in 1995. Hij heeft daartoe een beroep gedaan op de Raad van State. Opvallend genoeg - maar gezien de beruchte geschiedenis rond het verdwenen filmrolletje van de gebeurtenissen misschien niet verrassend - is dit bevel tot nu toe spoorloos gebleken.

Maat denkt dat de opdracht in het operatiebevel achteraf is aangepast. "Ik werd naar Bosnië gestuurd om mensen te beschermen. Dat moet in het operatiebevel hebben gestaan. Later sprak ik met plaatsvervangend legerleider Van Baal. Die zei dat we de mensen niet hoefden te beschermen, maar alleen maar moesten waarnemen" aldus de voormalige soldaat eerste klas.

Defensie wil het bevel sowieso niet openbaar maken omdat het onder VN-gezag valt. Maar nu zegt een woordvoerder ook, dat het hele document verdwenen is. Dat zou betekenen dat de rechters ook niet meer kunnen controleren of Maat gelijk heeft.

Bron: Provinciale Zeeuwse Courant, 17 november 2011 (gedrukte editie)
Korte samenvatting op internet

Naar boven

Clandestiene VS-operatie in Somalië

Sinds 2003 hebben de VS geheime teams van CIA-officieren en special forces van de eenheid 'Task Force Orange' naar Somalië gestuurd om de plaatselijke strijders van al-Qaida uit te schakelen. De teams reisden naar Mogadishu met de zogenaamde khat-vluchten, de vliegtuigen die het favoriete (gekauwde) stimulerende middel naar de Somalische man brengen. Deze vluchten staan bekend als het veiligste vervoermiddel om Somalië te bereiken.

De CIA-teams - ook voorzien van gespecialiseerde tolken - werkten samen met plaatselijke krijgsheren. De operatie werd geleid vanuit de CIA-basis in Nairobi. Aanvankelijk werden vooral informanten aangeboord en mobiele telefoons afgetapt door apparatuur op veel plekken in de stad te verbergen. Later werd er ook gejaagd op al-Qaida-strijders. Sommige krijgheren hadden geen problemen daarbij te helpen, als het ging om niet-Somaliërs. Ook werden luchtdoelraketten bij de krijgsheren opgekocht. De vroegere chef van de CIA-vestiging in Kenya, John Bennett, is nu hoofd van de National Clandestine Service van de CIA.

Bron: Navy Times (VS), 14 november 2011


Naar boven
Naar beginpagina