16 november 2011

Korte Berichten week 46
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Probeer eens van het nucleaire koude-oorlogsdenken af te komen
Bermbommen niet alleen in Irak en Afghanistan
VS-drones nu gestationeerd in Turkije
Britse minister misleidde parlement over verarmd uranium
VS-militairen naar Australië
De kernwapens in je achtertuin
Frankfurtgroep in EU draait de klok van de democratie terug
Militaire trainers VS naar Nigeria


Probeer eens van het nucleaire koude-oorlogsdenken af te komen

Het Pentagon is aan het nadenken of het nog wat kan bezuinigen op de 213 miljard dollar plus die de departementen van defensie en energie hebben gevraagd om de komende tien jaar de Amerikaanse kernbewapening te moderniseren. Alleen al de schatting van de kosten om de drie strategische systemen (raketten op land, op onderzeeërs en bommenwerpers) gedurende die periode te vervangen is het afgelopen jaar met 25% gestegen naar 124,8 miljard dollar.

De plannen van Obama gaan nog steeds uit van 1550 kernwapens in actieve dienst op 700 draagsystemen in 2018. Dit is puur koude-oorlogsdenken waarmee alleen de politieke oppositie in de VS kan worden afgeschrikt.

Bron: Walter Pincus in The Washington Post (VS), 15 november 2011

Naar boven

Bermbommen niet alleen in Irak en Afghanistan

Een team van het Amerikaanse Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (ATF) leert de Thaise politie in het Tactical Training Center in Cha-am hoe ze voertuigen met geïmproviseerde explosieven (IED's) moeten opblazen.

In Zuid-Thailand zijn opstandelingen aktief die vaak van bermbommen en andere IED's gebruik maken. Irak, Afghanistan en Pakistan nemen maar de helft van de ongeveer 1000 aanvallen per maand met deze wapens voor hun rekening.

Instanties als het Australian Bomb Data Center (ABDC), TRITON (een wereldwijde database van contra-IED specialisten) en de Joint IED Defeat Organization van het Pentagon proberen de ontwikkelingen bij te houden.

Bron: Time (VS), 14 november 2011

Naar boven

VS-drones nu gestationeerd in Turkije

De VS zijn begonnen met vier onbewapende Predator drones te vliegen vanaf de Turkse basis Incirlik. Sinds 2007 vonden deze vluchten, die onder meer zijn gericht tegen de activiteiten van de PKK, plaats vanaf een basis in Noord-Irak. De videobeelden worden regelmatig gedeeld met de Turken. De verplaatsing is het gevolg van de aftocht van de Amerikaanse troepen uit Irak. Het is onduidelijk of de drones nu ook boven Irak blijven vliegen.

Bron: The Washington Post - Checkpoint Washington, 14 november 2011

Naar boven

Britse minister misleidde parlement over verarmd uranium

De Britse minister voor de strijdkrachten heeft zijn excuses gemaakt omdat hij parlementsleden misleid heeft door te stellen dat een onderzoek had uitgewezen dat wapens met verarmd uranium toelaatbaar zijn volgens de Conventies van Genève. Een dergelijk onderzoek heeft nooit plaatsgevonden.

Een brede kampanje wil dat het gebruik van verarmd uranium dor Engeland wordt beëindigd als de bestaande granaten Charm3 van de Challengertanks in 2013 worden vervangen.

Het Britse leger heeft in de Golfoorlogen in Irak van 1990-1991 en 2003 granaten met totaal 2,3 ton verarmd uranium afgeschoten. Het uranium is zwaar vergif en vervuilt het milieu.

Bron: The Guardian (GB), 14 november 2011

Naar boven

VS-militairen naar Australië

De VS en Australië gaan een overeenkomst sluiten die zal leiden tot intensievere operaties van de VS-marine in de buurt van Australië en de permanente aanwezigheid van VS-militairen op Australische bases. Het gaat om een roulerende strijdmacht van schepen en marinevliegtuigen, oefeningen en reparatiewerk. Mariniers zouden gestationeerd worden op een basis bij Darwin aan de noordoostelijke kust. Ook Perth aan de westkust wordt genoemd als Amerikaanse basis.

Bronnen:
The Wall Street Journal (VS), 10 november 2011;
Herald Sun (Austr.), 11 november 2011

Naar boven

De kernwapens in je achtertuin

Het kritische Amerikaanse blad Mother Jones heeft een kaart gemaakt waarop is te zien waar de kernkoppen van de VS liggen, met inbegrip van civiele nucleaire installaties, laboratoria en kernwapenfabrieken.

Bron: Mother Jones, 9 november 2011

Naar boven

Frankfurtgroep in EU draait de klok van de democratie terug

De werkelijke beslissingen in Europa worden nu genomen door de Frankfurt Group, een niet verkozen gezelschap van acht mensen: Lagarde (IMF), Merkel, Sarkozy, Mario Draghi (ECB), Barroso (EC), Juncker (Eurogroep), Van Rompuy (Europese Raad) en Olli Rehn (Europese commissaris voor economische en monetaire zaken). Deze groep beslist of de Grieken een referendum mogen houden en wanneer Griekenland de eerstvolgende lening krijgt. Daarbij kijken ze vooral naar de markten en niet naar de kiezers.

Bron: The Guardian - Economics Blog, 8 november 2011

Naar boven

Militaire trainers VS naar Nigeria

Het Amerikaanse leger gaat contraguerrilla training geven aan de Nigeriaanse troepen die vechten tegen de radicale moslimsekte Boko Haram, zo melden bronnen van het Nigeriaanse leger. Een aantal bataljons zijn al getraind in de VS. Het gaat tevens om explosievenopruiming. Volgens sommige publikaties zouden ook militaire trainers of adviseurs van de VS naar Nigeria gaan om te helpen bij de strijd tegen de rebellen.

Bronnen:
Wired (VS), 11 november 2011;
The Guardian, 8 november 2011


Naar boven
Naar beginpagina