9 november 2011

Korte Berichten week 45
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Oslo-conventie tegen clusterbommen in gevaar
DEA-teams breiden de oorlog tegen drugs uit
Israël en VS houden gezamenlijke militaire oefening
‘Wraakzuchtige bibliothecarissen’ van de CIA volgen de sociale media
Militaire drones hebben bijna 3 miljoen uur gevlogen


Oslo-conventie tegen clusterbommen in gevaar

De twee jaar geleden gesloten Conventie van Oslo tegen clusterbommen loopt gevaar nu in het kader van de VN-ontwapeningskonferentie wordt onderhandeld over een tweede overeenkomst over hetzelfde onderwerp. De tegenstanders van ‘Oslo’ (de VS, Israël, China, Rusland, India en Pakistan) hopen hiermee de inzet, produktie, opslag en export van clusterbommen blijvend van een volkenrechtelijke legitimatie te voorzien. Concerns als Diehl en Rheinmetall, die destijds al een uitzondering voor de Smart 155 munitie van Diehl wisten te bedingen, willen nu doorpakken. Verbazingwekkender is dat ook de Duitse regering, ondertekenaar van Oslo, meedoet aan deze onderhandelingen.

Bron: Andreas Zumach in Die Tageszeitung (BRD), 8 november 2011

Zie ook het commentaar: Andreas Zumach in Die Tageszeitung, 8 november 2011

Naar boven

DEA-teams breiden de oorlog tegen drugs uit

De Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) beschikt nu over vijf gewapende commando-achtige teams die de laatste jaren ook zijn ingezet in landen als Haïti, Honduras, de Dominicaanse Republiek, Guatemala en Belize. De Foreign-deployed Advisory Support Teams (FAST) werden tijdens de regering Bush opgericht om met de Taliban verbonden drugssmokkelaars in Afghanistan te bestrijden, maar zijn sinds 2008 uitgezwermd naar andere gebieden. Ze treden samen op met de lokale veiligheidstroepen en raken regelmatig betrokken bij vuurgevechten.

Bron: The New York Times (VS), 6 november 2011

Naar boven

Israël en VS houden gezamenlijke militaire oefening

Israël en de VS gaan de grootste oefening aller tijden van deze twee bondgenoten houden. Er zullen meer dan 5000 militairen aan deelnemen en er zal een scenario voor raketverdediging worden beoefend. De VS steunen het Israëlische leger met 3 miljard dollar per jaar.

Tegelijkertijd oefent de Israëlische luchtmacht (IAF) op de NAVO-basis Decimomannu op Sardinië op lange afstandsaanvallen waarbij zes soorten squadrons deelnemen (bommenwerpers, tankvliegtuigen, verkenningssquadrons). De IAF doet dit de laatste jaren vaker, vooral sinds het Turkse luchtruim voor Israël niet meer beschikbaar is.

Opvallend is dat bij deze oefening de Duitse en ook de Nederlandse luchtmacht (F-16) meedoen, waarschijnlijk als oefenvijand bij luchtgevechten.

Bronnen:
Haaretz (Isr.), 5 november 2011
Haaretz, 2 november 2011

Naar boven

‘Wraakzuchtige bibliothecarissen’ van de CIA volgen de sociale media

Vanuit een onopvallend gebouw op een industrieterrein in Virginia volgt de CIA tot 5 miljoen tweets per dag. Het is een team van het Open Source Center van de geheime dienst dat om niet geheel duidelijke redenen (vermoedelijk omdat het is opgericht na 9/11) bekend staat als de ‘wraakzuchtige bibliothecarissen’ en zich bezig houdt met Facebook en internet chat rooms, maar ook met kranten, TV-stations en lokale radiozenders. Door gegevens uit al deze bronnen te kombineren bouwen ze een beeld op van sociale bewegingen. Volgens de direkteur van deze CIA-afdeling zagen ze ook de opstand in Egypte aankomen, maar wisten alleen niet wanneer deze precies zou plaatsvinden.

Bron: Associated Press (VS), 5 november 2011

Naar boven

Militaire drones hebben bijna 3 miljoen uur gevlogen

Volgens een onderzoek van AlterNet is het aantal uren dat de drones (onbemande robotvliegtuigen) van de VS hebben gevlogen veel groter dan tot nu toe aangenomen. Uit statistieken van de luchtmacht, landmacht en marine kan worden berekend dat de militaire drones er al rond 2,7 miljoen vluchturen op hebben zitten. Meer dan 87% van deze tijd zijn ze betrokken bij gevechtshandelingen. Meer dan 60 bases overal ter wereld konden worden geïdentificeerd als betrokken bij de dronesoorlog van Pentagon en CIA.

Volgens een publikatie in Scientific American bedraagt het aantal VS-drones nu meer dan 4000 vanaf de Raven, die in een rugzak past, tot aan de Reaper, die 1700 kilo aan bommen en raketten kan meenemen.

Bron: AlterNet, 1 november 2011

Het volledige rapport: America’s Secret Empire of Drone Bases: Its Full Extent Revealed for the First Time).

Het artikel in Scientific American: The Drone Wars: 9/11-Inspired Combat Leans Heavily on Robot Aircraft.


Naar boven
Naar beginpagina