5 november 2010

Korte Berichten week 44
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Amerikaanse ambassade in Noorwegen beschuldigd van spionage
Greep van China op zeldzame aardmetalen ‘bedreigt veiligheid van VS niet’
Vietnam heropent Cam Ranh Bay basis
Communicatiestoring op kernwapenbasis Wyoming
Britse kernonderzeeër aan de grond gelopen
Engeland trekt tot 2020 troepen terug uit Duitsland


Amerikaanse ambassade in Noorwegen beschuldigd van spionage

Volgens het Noorse kanaal TV2 News heeft de plaatselijke ambassade van de VS sinds het jaar 2000 tussen de 15 en 20 mensen, onder wie voormalige hoge Noorse politieofficieren, aan het werk gezet om Noren te bespioneren en aanvallen tegen belangen van de VS in Noorwegen te voorkomen.

Door de ambassade ingehuurd personeel heeft mensen die aan demonstraties deelnamen gefotografeerd en hun namen opgeslagen in een speciale database met de naam SIMAS (Security Incident Management Analysis System). Dit zou een overtreding van Noorse wetten inhouden. Het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken is inmiddels met de ambassade om de tafel gaan zitten om te ontdekken wat er gaande is. Volgens een woordvoerster was daar nog niet veel uitgekomen en wordt het nu tijd dat de feiten op tafel komen.

Bron: The Daily Telegraph (GB), 4 november 2010

Naar boven

Greep van China op zeldzame aardmetalen ‘bedreigt de veiligheid van de VS niet’

Volgens een rapport van het Pentagon vormt het bijna-monopolie van China op zeldzame aardmetalen geen groot probleem. China produceert momenteel 97% van 17 van deze grondstoffen, die van vitaal belang zijn voor de defensie-industrie bij het produceren van onder meer radars, nachtzichtapparatuur en precisiemunitie.

Het rapport schat dat de VS 5% van de wereldproduktie van stoffen als neodynium, samarium en dysprosium nodig hebben en suggereert dat het Pentagon VS-fabrikanten als Molycorp zou kunnen voorzien van leningen en prikkels om oude mijnen in het westen van de VS weer te openen. Ook verwacht het Pentagon dat het aanbod vanaf 2013 verbetert als mijnen buiten China, waaronder die van Lynas Corp in Australië, beginnen te produceren. China beschikt over rond 36% van de voorraden van deze stoffen en de VS is tweede met 13%.

Bron: The Guardian (GB), 31 oktober 2010

Naar boven

Vietnam heropent Cam Ranh Bay basis

Vietnam is van plan om de vlootbasis Cam Ranh opnieuw open te stellen voor buitenlandse marines. In het verleden is de basis zowel door de VS als door Rusland gebruikt. Volgens premier Nguyen Tan Dung die sprak op een persconferentie bij de afsluiting van de East Asia topconferentie (EAS) gaat het daarbij ook om onderzeeërs. De landen zullen betalen voor de dienstverlening en de haveninstallaties worden opgeknapt met Russische hulp.

De EAS is een combinatie van de Zuidoost-Aziatische landen en Australië, China, India, Japan, Zuid-Korea en Nieuw-Zeeland. De VS en Rusland zijn nu ook uitgenodigd om lid te worden, hetgeen volgens sommige commentatoren gezien wordt als een tegenvaller voor de Chinese pogingen om de invloed van de VS terug te dringen.

Bron: AFP (Fr.), 30 oktober 2010

Naar boven

Communicatiestoring op kernwapenbasis Wyoming

Een storing in de apparatuur heeft tijdens het weekend een uur lang de verbinding verbroken tussen 50 nucleaire raketten en het vuurcontrolecentrum op Warren Air Force Base in Wyoming. De Minuteman III intercontinentale raketten maken deel uit van 319th Missile Squadron op de basis in de buurt van Cheyenne, de hoofdstad van Wyoming. Volgens een woordvoerder van de luchtmacht was de verbinding met de raketten wel verbroken, maar was het commandocentrum op dat moment toch nog in staat de veiligheid van de raketten te controleren. De verbinding met de raketten verloopt via een ondergrondse kabel. Er zouden al eerder problemen zijn geweest.

Bron: Time (VS), 27 oktober 2010

Naar boven

Britse kernonderzeeër aan de grond gelopen

Een Britse nucleaire onderzeeër is bij het eiland Skye voor de Schotse westkust door een ongeluk aan de grond gelopen. Er vielen geen gewonden en er zouden volgens het ministerie van Defensie geen gevolgen zijn voor het milieu. Het ging om de HMS Astute, één van de 100 meter lange onderzeeërs van de Britse nucleaire vloot. De onderzeeër is uitgerust met Spearfish torpedo’s en Tomahawk kruisraketten. De aandrijving wordt gevormd door een kernreactor. Er zijn normaal gesproken 100 bemanningsleden op het schip.

Bron: Associated Press (VS), 22 oktober 2010

Naar boven

Engeland trekt tot 2020 troepen terug uit Duitsland

Engeland zal de komende tien jaar alle 20.000 troepen die het in Duitsland heeft gestationeerd terugtrekken. De Britse troepen werden daar na de Tweede Wereldoorlog permanent gelegerd. Volgens de nieuwe premier David Cameron is er geen operationele noodzaak meer voor en levert het veel extra kosten op. Sommige terugkerende troepen zullen gestationeerd worden op bases die gesloten zouden worden ten gevolge van de nieuwe defensienota, waarbij 8% op de begroting wordt bezuinigd. De Britse bases in Gibraltar, Cyprus en de Falkland-eilanden blijven wel bestaan. Britse troepen zullen ook blijven oefenen in Canada, Kenia en Brunei.

Bron: The Local (BRD), 19 oktober 2010


Naar boven
Naar beginpagina