19 oktober 2011

Korte Berichten week 42
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
India stelt raketten op langs Chinese grens
Griekse regering dreigt met leger om staking te breken
Fabrikanten willen spionagetechnologie slijten aan de smeris
Een van de machtigste bedrijven waar je nog nooit van hebt gehoord: EADS
Een aanklacht met lastige gevolgen
Grote transportoefening van de VS naar het Midden-Oosten
Wapensmokkel naar Syrië


India stelt raketten op langs Chinese grens

India gaat taktische kruisraketten van het type Brahmos opstellen in Arunadal Pradesh, een deelstaat die grenst aan China. Tot nu toe werden dit soort wapens alleen opgesteld in de westelijke sector tegenover Pakistan. De kruisraketten hebben een bereik van 290 km.

Verder worden er maatregelen genomen om de eilanden in de Indische Oceaan beter te beveiligen door onderdelen van de landmacht en de luchtmacht te verplaatsen. Dit in het kader van de militaire bescherming van de scheepvaartroutes.

Bron: Indian Express, 19 oktober 2011

Naar boven

Griekse regering dreigt met leger om staking te breken

De Griekse regering is begonnen partikuliere vrachtwagens te vorderen om het huisvuil in de hoofdstad Athene op te halen. Afgelopen weekend leverde de oproerpolitie slag met stakende vuilnismannen die een grote stortplaats ten noordwesten van de stad bezet hadden. Volgens de krant Kathimerini zouden 179 militairen zijn aangewezen om op wagens van de reinigingsdienst te rijden.

Bron: World Socialist Web Site, 19 oktober 2011

Naar boven

Fabrikanten willen spionagetechnologie slijten aan de smeris

Gekonfronteerd met defensiebezuinigingen in de VS, probeert de industrie die drones, radaruitrusting en sensoren voor de oorlogen in Irak en Afghanistan maakt, zijn waren nu te slijten aan de plaatselijke politie, grensbewaking en anderen. Een voorbeeld is het IBISS, het Integrated Building Interior Surveillance System, een apparaat dat door de muren van een gebouw kan kijken om een indruk te krijgen van wat er binnen plaatsvindt.

Bron: The Daily Beast (VS), 18 oktober 2011

Naar boven

Een van de machtigste bedrijven waar je nog nooit van hebt gehoord: EADS

De luchtvaartreus EADS is misschien de enige werkelijk transnationale firma in de EU. Vliegtuigen, zoals de Airbus A320 vormen de meest gebruikte produkten van dit bedrijf. Maar de tweede activiteit van EADS is het produceren van wapens. De militaire omzet in 2009 bedroeg 16 miljard dollar, op een totale opbrengst van 50 miljard.

Bron: The Conversation (Austr.), 18 oktober 2011

Naar boven

Een aanklacht met lastige gevolgen

Twee Zweedse journalisten staan in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba terecht op beschuldiging van overtreding van de antiterreurwetten van dit land. Ze waren bezig met een onderzoek naar de firma Lundin Petroleum, die bekend staat wegens activiteiten in burgeroorlogsgebieden.

Het tweetal was op 1 juli gearresteerd na een vuurgevecht tussen regeringstroepen en een eenheid van het Ogaden National Liberation Front (ONLF). De Ogaden is een streek die deels in Somalië en deels in Ethiopië ligt. In het Ethiopische deel is olie gevonden en daarbij is Lundin betrokken.

De Zweedse regering lijkt zich weinig druk te maken over deze affaire. Minister van buitenlandse zaken Bildt zat tot 2006 in de raad van commissarissen van Lundin en heeft nog steeds aandelen. De journalisten hebben alleen toegegeven dat ze Ethiopië illegaal zijn binnengekomen (via Somalië).

Bron: Die Tageszeitung (BRD, Duitstalig), 18 oktober 2011

Naar boven

Grote transportoefening van de VS naar het Midden-Oosten

Tussen 17 en 21 oktober vindt een grote strategische transportoefening van het Amerikaanse Transportation Command plaats. Het grootste transportvliegtuig C-5 Galaxy zal massaal worden ingezet om het wereldwijd verplaatsen van troepen en materieel in het kader van grootschalige crises en interventieoorlogen te beoefenen.

41 Galaxy's van het 22nd Airlift Squadron uit Travis Air Force Base in Californië zullen naar verschillende bases overal ter wereld vracht vervoeren, maar in elk geval naar het Midden-Oosten, waar Thumrait Air Base in Oman zal worden aangedaan en volgens de Israëlische militaire website Debka ook Israël en Saoedi-Arabië. Daarnaast is het vliegdekschip USS Stennis op weg van de Perzische Golf naar de Middellandse Zee met een begeleidende vloot van zeven oorlogsschepen.

Bronnen:
Debkafile (Isr.), 16 oktober 2011;
Air Mobility Command Public Affairs (VS), 17 oktober 2011;
Military and Aerospace Electronics, 18 oktober 2011

Naar boven

Wapensmokkel naar Syrië

De smokkel van automatische wapens, granaten en jachtgeweren, vooral vanuit Libanon naar Syrië neemt volgens experts enorm toe. Het zou daarbij eerder gaan om smokkelaars die snelle winst willen maken dan om politieke groeperingen die de rebellen tegen het Syrische Baath-regime willen steunen.

Volgens Peter Harling van de International Cisis Group in Damascus kopen Syriërs van beide kanten wapens vanwege zelfverdediging. De wapens op de zwarte markt dateren vooral uit de Libanese burgeroorlog (1975-1990) en de oorlog in Irak (vanaf 2003). Een wapenhandelaar uit Noord-Libanon vertelde dat de prijs van een tweedehands Kalashnikov is gestegen van 800 naar 1500 dollar en van een raketgranaat van 70 naar 200 dollar.

Bron: AFP (Fr.), 16 oktober 2011


Naar boven
Naar beginpagina