12 oktober 2011

Korte Berichten week 41
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Onschuldige aangepakt voor antraxaanvallen na 11 september?
Binnenlandse terreurdreiging is volgens onderzoek 'gefabriceerd'
Computervirus treft Amerikaanse dronevloot
Mariniers van AFRICOM naar Sigonella
Het dossier Noriega
Shell beschuldigd van het betalen van rivaliserende bendes in Nigeria


Onschuldige aangepakt voor antraxaanvallen na 11 September?

De man die verantwoordelijk werd gehouden voor de aanslagen met antrax na 11 september heeft mogelijk een geheime medeplichtige gehad of kan zelfs volkomen onschuldig zijn. Dat blijkt uit een artikel dat deze week wordt gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Bioterrorism & Biodefense.

Bruce Irvins, een bio-defensie expert van het Amerikaanse leger, pleegde in 2008 zelfmoord nadat hij gehoord had dat hij beschuldigd zou worden van de geruchtmakende terroristische aanslagen waarbij vijf mensen werden gedood en 17 gewond. Het artikel komt tot de conclusie dat de FBI vermoedelijk de verkeerde verdachte op het oog had en na zijn dood de zaak voortijdig heeft afgesloten. De opgedroogde antraxsporen, die na de aanslagen achterbleven, zouden niet goed zijn geanalyseerd.

Bron: The Independent (GB), 11 oktober 2011

Naar boven

Binnenlandse terreurdreiging is volgens onderzoek 'gefabriceerd'

Volgens een pas verschenen onderzoek van de New York University School of Law is de binnenlandse terreurdreiging in de VS overdreven, doordat een aantal Amerikaanse moslims in de val zijn getrapt om terreurpogingen te plegen die ze zonder hulp van de politie nooit hadden kunnen uitvoeren. Drie recente gevallen worden geanalyseerd, een plan voor een aanslag op een metrostation, een samenzwering om soldaten in Fort Dix te doden en een poging om synagoges in de Bronx en militaire vliegtuigen aan te vallen.

Bron: The Right Perspective (VS), 10 oktober 2011

Naar boven

Computervirus treft Amerikaanse dronevloot

Een computervirus heeft de bediening van de Amerikaanse Predator en Reaper drones (robotvliegtuigen) getroffen, waarbij elke invoer door de 'piloot' op het toetsenbord wordt bijgehouden als de drones boven Afghanistan en andere verre landen vliegen. Het virus is lastig te verwijderen en het is onduidelijk of er iemand meeleest.

Bron: Wired (VS), 7 oktober 2011

Naar boven

Mariniers van AFRICOM naar Sigonella

Amerikaanse mariniers nemen hun intrek in een kazerne op de Amerikaanse basis te Sigonella (Sicilië) waar ze dienst gaan doen als speciale verkenningstroepen om Afrikaanse militairen op te leiden in het kader van terreurbestrijding. Het gaat om 125 mariniers van de pas opgerichte Special Purpose Marine Air Ground Task Force 12 van AFRICOM, het Afrikaanse commando van het Pentagon.

De mariniers zullen in kleine groepen gaan opereren in landen van de Sahel en Noord-Afrika. De acties kunnen één tot vijf weken duren. De militairen worden ingezet voor een periode van een jaar waarbij zeven maanden overzee worden doorgebracht en de rest van de tijd bestaat uit voorbereiding en rustperiodes. Het gaat vooral om Afghanistan- en Irakveteranen.

NB Ook Nederlandse commando's doen mee aan dit soort activiteiten, onder meer in het kader van de oefeningen Flintlock in West-Afrika.

Bron: Stars and Stripes (VS, militair), 5 oktober 2011

Naar boven

Het dossier Noriega

De op handen zijnde uilevering van de voormalige Panamese dictator Manuel Noriega aan Panama na een gevangenschap van 20 jaar in de VS en Frankrijk heeft de vraag doen rijzen wat er met de duizenden dozen met documenten moet gebeuren die de VS buit hebben gemaakt tijdens de operatie Just Cause in Panama (1981).

Het gaat om 15.000 dozen die in beslag zijn genomen in het kantoor van Noriega en bij het Panamese leger. De inhoud varieert van korrespondentie en bankafschriften tot documenten van de geheime politie en inlichtingenrapporten en zelfs 'gestolen' Amerikaanse documenten.

Noriega had lange tijd voor de CIA gewerkt totdat hij als te lastig werd beschouwd en via een militaire invasie van de VS werd afgezet. Dit leidt nu tot juridische verwikkelingen omdat de invasie destijds door de VS niet werd verkocht als een gewapend konflikt, maar als het te hulp schieten van een inmiddels bevriend staatshoofd (een vriend van de VS die korte tijd daarvoor op een militaire basis van de VS was ingezworen). Dat zou betekenen dat de papieren niet kunnen worden beschouwd als oorlogsbuit, maar nog steeds eigendom zijn van de regering van Panama

Bron: Los Angeles Times (VS), 5 oktober 2011

Naar boven

Shell beschuldigd van het betalen van rivaliserende bendes in Nigeria

Volgens een onderzoek van de oliewaakhond Platform en andere ngo's heeft Shell honderdduizenden dollars betaald aan vechtende gewapende bendes en daarmee het geweld in Nigeria aangewakkerd. Bovendien hebben door Shell ingehuurde regeringstroepen zich schuldig gemaakt aan wreedheden tegen lokale burgers, zoals moord en martelingen.

Shell wordt afgeperst door de bendes om geld te betalen, zodat zij de pijpleidingen van het concern niet vernielen. Maar met dat geld kopen de bendes wapens en munitie en gaan aan de slag met onderlinge afrekeningen. Een voorbeeld is dat Shell afgelopen jaar 159.000 dollar betaalde aan een militie die betrokken is in een bendeoorlog.

Bron: The Guardian (GB), 3 oktober 2011


Naar boven
Naar beginpagina