2 oktober 2008

Korte Berichten week 40
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Rusland onderzoekt spoorverbinding met Zuid-Ossetië
Voor wie waren de Russische tanks op het bij Somalië gekaapte schip bestemd?
Het nieuwe Afrikacommando van het Pentagon wekt argwaan over de Amerikaanse motieven
Meer generaals bestraft in kernwapenschandaal
Historische consensus doorbroken

Naar boven

Rusland onderzoekt spoorverbinding met Zuid-Ossetië

Rusland overweegt een plan om dwars door de Kaukasus een spoorwegverbinding aan te leggen naar Tshkinvali in Zuid-Ossetië. Het project omvat het leggen van 140-150 km spoorweglijn en de constructie van vier tunnels. Begin jaren tachtig was de Sovjet-Unie al van plan om door de Kaukasus een spoorweg aan te leggen, die Vladikavkaz in Zuid-Rusland zou verbinden met Tiflis in Georgië. De lijn had kunnen aansluiten op een oost-west spoorlijn door Georgië die de Zwarte Zee zou verbinden met de Kaspische Zee. In meer vreedzame tijden zou een dergelijke verbinding zowel voor Georgië als voor Rusland voordelen opleveren.

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom bouwt al een pijpleiding naar Zuid-Ossetië.

Bron: Reuters, 1 oktober 2008

Naar boven

Voor wie waren de Russische tanks op het bij Somalië gekaapte schip bestemd?

Terwijl Amerikaanse oorlogsschepen een door piraten gekaapt Oekraïens schip voor de Somalische kust omringen, blijft het onduidelijk welke bestemming de militaire vracht op het schip heeft. Volgens Kenia en de Oekraïne zijn de 33 door de Russen gebouwde T-72 tanks met munitie en reserveonderdelen bestemd voor het Keniaanse leger. Maar officiële bronnen in de VS, wapendeskundigen en maritieme functionarissen denken dat het waarschijnlijker is dat de lading op weg was naar Zuid-Soedan, waar de vroegere rebellenbeweging Sudan People’s Liberation Movement (SPLM) bezig is zijn voddige guerrillaleger om te vormen tot een professionele strijdmacht.

Kenia bestelt zijn wapens normaal gesproken in de VS, Engeland of China. De tanks die het land nu heeft, zijn gebouwd in Engeland. Zuid-Soedan daarentegen heeft eerder tanks uit het voormalige Sovjetblok aangekocht. In februari werd een zending van bijna 50 Russische T-54 tanks korte tijd vastgehouden in de havenstad Mombasa vanwege de onrustige situatie na de Keniaanse verkiezingen.

Bron: Los Angeles Times, 30 september 2008

Naar boven

Het nieuwe Afrikacommando van het Pentagon wekt argwaan over de Amerikaanse motieven

Africom, de eerste poging van het Pentagon om de inspanningen op het gebied van terreurbestrijding, opleiding en humanitaire operaties op het Afrikaanse continent te bundelen, is deze week gelanceerd in Stuttgart. Een sceptisch Huis van Afgevaardigden besloot een week eerder 266 miljoen dollar uit te trekken voor het eerste operationele jaar van Africom – 123 miljoen dollar minder dan president Bush had aangevraagd.

Afrika wordt steeds belangrijker voor de VS. Volgens het ministerie van energie komt nu 17% van de import van ruwe olie in de VS uit Afrika, meer dan uit het gebied rond de Perzische Golf.

Het Pentagon ontkent dat Africom te maken heeft met olie of de concurrentie met China, maar in Afrika blijft de argwaan groot.

Een staf van 1300 mensen (de helft burgers en de helft militairen) gaan het Duitse hoofdkwartier bemensen. Africom zal de grootste VS-basis in de regio in Djibouti controleren, waar de 1500 sterke Combined Joint Task Force – Horn of Africa gevestigd is. Alle Afrikaanse landen behalve Egypte, dat onder Central Command in het Midden-Oosten blijft, komen nu onder Africom te vallen.

Bron: McClatchy Newspapers, 29 september 2008

Naar boven

Meer generaals bestraft in kernwapenschandaal

Het Pentagon zal binnenkort bekend maken dat tegen minstens zeven generaals – waaronder zeker één generaal met drie sterren – en vijf tot zeven kolonels van de VS-luchtmacht disciplinaire maatregelen worden genomen in verband met incidenten met kernwapens. Volgens bronnen bij de luchtmacht hoopt men met deze haastige actie de nucleaire schandalen achter zich te laten. Eerder had een rapport van admiraal Kirkland H. Donald, het hoofd van de nucleaire motorenafdeling van de marine, tal van details beschreven met betrekking tot gebrekkig toezicht en slechte prestaties van de luchtmacht op het gebied van kernwapens. Minister van defensie Robert Gates had persoonlijk ingegrepen nadat gevoelige onderdelen van ontstekingen voor nucleaire Minutemanraketten per ongeluk naar Taiwan waren verscheept en een B-52 bommenwerper met zes scherpe nucleaire kruisraketten dwars over de VS was gevlogen.

Een rapport van een commissie van experts die werd geleid door de vroegere minister van defensie James Schlesinger toonde zich verbaasd over de erosie van de controle over kernwapens sinds het einde van de Koude Oorlog.

Bron: Military.com, 24 september 2008

Naar boven

Historische consensus doorbroken

Door tegen de verlenging van de interventie van Franse militairen in Afghanistan te stemmen heeft de Socialistische Partij van Frankrijk (PS) een eind gemaakt aan een consensus van dertig jaar lang tussen gematigd links en rechts over defensieaangelegenheden. We moeten teruggaan tot de interventie van Franse parachutisten in Kolwezi (Zaïre) om een vergelijkbaar verzet van de PS te vinden. Sindsdien bestond een stilzwijgend akkoord tussen links en rechts om de buitenlandse interventies van het Franse leger (Libanon, Tsjaad, Rwanda, Bosnië, Kosovo, Afghanistan) te ondersteunen.

Bron: Libération, 23 september 2008


Naar boven
Naar beginpagina