21 september 2011

Korte Berichten week 38
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
VS bouwen geheime dronebases in Afrika en Arabisch schiereiland
Turkije blokkeert Israëlisch verzoek om een NAVO-kantoor te openen
Bedrijven verwijderd van Londense wapenbeurs vanwege reklame voor    clusterbommen
Onderzoek: Golfoorlogsyndroom houdt verband met blootstelling aan zenuwgas
VS overwegen verzoek van Ankara om Predators in Turkije te stationeren


VS bouwen geheime dronebases in Afrika en Arabisch schiereiland

Volgens VS-functionarissen is het Amerikaanse leger bezig een netwerk van geheime bases voor drones (onbemande robotvliegtuigen) aan te leggen in de Hoorn van Afrika en het Arabisch schiereiland om de lokale bondgenoten van al-Qaida te bestrijden.

Eén basis wordt gebouwd in Ethiopië, een Amerikaanse bondgenoot in de strijd tegen de Somalische strijdgroep al-Shabab. Een andere basis is op de Seychellen, waar drone-operaties plaatsvinden, nadat een experiment had aangetoond dat vanaf deze archipel Somalië kan worden bestreken, een afstand van 1300 km. De drones staan geparkeerd in een hangar vlakbij de kleine burgerluchthaven van de hoofdstad Victoria.

De VS laten ook drones vliegen boven Somalië en Jemen vanuit Djibouti, een klein landje met een militaire basis precies op de punt van de Hoorn van Afrika. En ook de CIA is inmiddels bezig een dronebasis te bouwen op het Arabisch schiereiland.

Amerikaanse bewapende drones worden momenteel gebruikt in Afghanistan, Irak, Libië, Pakistan, Somalië en Jemen.

Bron: The Washington Post (VS), 21 september 2011

Naar boven

Turkije blokkeert Israëlisch verzoek om een NAVO-kantoor te openen

Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu heeft Turkije een veto uitgesproken over een poging van Israël om bij het NAVO-hoofdkwartier in Brussel een kantoor te openen. Het verzoek was gedaan in het kader van de Mediterraanse Dialoog, een programma dat loopt sinds 1994. Davutoglu zei ook dat de gegevens die verzameld worden met een in Turkije te bouwen radarinstallatie voor het raketschild van de VS alleen gedeeld zullen worden met NAVO-leden en niet met Israël.

Bron: Hürriyet Daily News (Turk.), 18 september 2011

Naar boven

Bedrijven verwijderd van Londense wapenbeurs vanwege reklame voor clusterbommen

Twee standhouders zijn verwijderd van de wapenbeurs DSEI (Defence and Security Equipment International) in Londen nadat ontdekt was dat ze reklame maakten voor clusterbommen, die in het kader van het Verdrag van Oslo verboden zijn door Engeland en veroordeeld door meer dan 100 andere landen.

Het gaat om de stands van de Pakistan Ordnance Factory en die van de Pakistan Defence Export Promotion Organisation. De zaak kwam aan het rollen nadat het groene Lagerhuislid Caroline Lucas op de beurs brochures aantrof met promotiemateriaal voor clusterbommen. Eerder vond Amnesty International op de beurs al brochures over martelwerktuigen.

Bron: The Guardian, 16 september 2011

Naar boven

Volgens onderzoek houdt Golfoorlogsyndroom verband met blootstelling aan zenuwgas

Volgens een nieuw onderzoeksrapport houdt het Golfoorlogsyndroom verband met langdurige blootstelling aan kleine hoeveelheden van het zenuwgas sarin en hebben mogelijk 25% van de in de oorlog ingezette veteranen last van het syndroom. Het gaat om onderzoek van het Southwestern Medical Center van de universiteit van Texas in Dallas.

Een aantal veteranen van de Golfoorlog hebben al twintig jaar last van symptomen als geheugenverlies, depressiviteit, zenuwpijn en concentratiegebrek. Het verband met de oorlogssituatie is nooit erkend, behalve in een rapport uit 1997 dat uitwees dat gevechtsstress waarschijnlijk een faktor was die bijdroeg tot het syndroom. Maar het nieuwe onderzoek, dat is gepubliceerd in het tijdschrift Radiology, komt tot de conclusie dat ook hersenletsel door toedoen van giftig gas een rol speelt.

Bron: Digital Journal, 16 september 2011

Naar boven

VS overwegen verzoek van Ankara om Predators in Turkije te stationeren

De regering Obama overweegt om op verzoek van Turkije een vloot van Predator drones te stationeren op Turks grondgebied voor terreurbestrijdingsoperaties in Noord-Irak. Het Amerikaanse leger vliegt sinds 2007 met onbewapende Predators vanaf bases in Irak en deelt de bewakingsvideo’s met Turkije als onderdeel van een gezamenlijke geheime aktie tegen de Koerdische PKK. Dit bondgenootschap dreigt af te lopen als alle Amerikaanse strijdkrachten op zich op 31 december van dit jaar moeten terugtrekken uit Irak.

Uit diplomatiek verkeer dat is gepubliceerd door Wikileaks blijkt dat Turkije in zijn strijd met de PKK, die vanuit Irak over de Turkse grens aanvallen organiseert, behoorlijk afhankelijk is geworden van de Predators, U-2 spionagevliegtuigen en andere inlichtingenbronnen van de VS. Turkije antwoordt met luchtaanvallen en artillerie en heeft bij tijd en wijlen ook grondtroepen de grens over gestuurd. De Turken zouden graag willen dat de VS de drones op de luchtmachtbasis Incirlik stationneren die door Turkije en de VS samen wordt gebruikt. Vanuit Incirlik handhaafde de VS-luchtmacht van 1991 tot 2003 de no-fly zone boven Irak.

Uit Wikileaks is ook het bestaan bekend geworden van een gezamenlijk Turks-Amerikaanse combined intelligence fusion cell in Ankara, een inlichtingencentrum dat sinds 2007 24 uur per dag draait met militairen van de twee landen. Hier wordt het videomateriaal van de Predators, die tussen de 12 en 16 uur per dag boven verdachte PKK-kampen in Irak vliegen, opgevangen.

Bron: The Washington Post, 11 september 2011


Naar boven
Naar beginpagina