6 september 2011

Korte Berichten week 36
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Pianoforte tegen oorlogstransporten
Olieboeren wedden op het overleven van Assad van Syrië
Tribunaal hield bewijs dat al-Qaida Hariri doodde achter
Opleidingssquadron voor Afrikaanse luchtmachten opgericht
Chinook helikopter meest gevoelig voor vuur vanaf de grond


Pianoforte tegen oorlogstransporten

Op 4 september heeft het protestorkest Lebenslaute in de vertrekhal van de luchthaven Leipzig een muzikaal-politieke demonstratie gehouden tegen de militaire transporten die via dit vliegveld plaatsvinden. De werken Waffenhandwerk schafft nur Unheil (Wapenhandel brengt slechts onheil) van Georg Friedrich Händel en het War Requiem van Benjamin Britton werden uitgevoerd voor reizigers en ongeveer 150 demonstranten met spandoeken en anti-oorlogsleuzen.

Jaarlijks worden via Leipzig-Halle ruim een half miljoen VS-soldaten naar de slagvelden van Afghanistan en Irak gevlogen. Ook heeft de NAVO de lokale verlader Ruslan SALIS GmbH opdracht verleend voor omvangrijke transporten naar diverse landen. In juli van dit jaar verscheepte het bedrijf gepantserde en bewapende voertuigen van het type Boxer naar Mazar-i-Sharif in Afghanistan. Ook andere firma's zoals DHL (van Deutsche Post) zouden betrokken zijn bij de militaire transporten.

Bron: Die Tageszeitung (BRD), 5 september 2011

Naar boven

Olieboeren wedden op het overleven van Assad van Syrië

De oliemaatschappijen in Europa gokken erop dat het president Assad van Syrië zal lukken aan de macht te blijven. Dit in scherpe tegenstelling met hun steun voor de Libische oppositie een half jaar geleden en ondanks de oliesanctie die de EU naar verwachting binnenkort zal afkondigen. Verschillende tankers zijn deze week onderweg naar Syrië om brandstof af te leveren of ruwe olie op te halen, hetgeen erop wijst dat de oliemaatschappijen denken dat het de rebellen in Syrië niet zal lukken om de regering omver te werpen. Dezelfde bedrijven, zoals de in Zwitserland gevestigde firma Vitol, gedroegen zich heel anders toen het ging om handel met Libië. Ze gingen ermee akkoord de tegenstanders van Gaddafi van brandstof te voorzien in de hoop dat hun steun aan het einde van de oorlog zou worden beloond. Volgens een westerse diplomatieke bron "lijkt waar de oliefirma's nu mee bezig zijn erop dat ze geloven dat Assad gaat winnen en dat ze opnieuw met hem te maken zullen krijgen."

Bron: Reuters (GB), 1 september 2011

Naar boven

Tribunaal hield bewijs dat al-Qaida Hariri doodde achter

Door zich helemaal te concentreren op de veronderstelde banden tussen vier activisten van Hezbollah en de aanslag die in 2005 premier Rafik Hariri van Libanon doodde, zet de aanklacht bij het speciale tribunaal voor Libanon de praktijk van het VN-onderzoek voort. Dit bestaat eruit dat het veel sterkere bewijsmateriaal dat een cel van al-Qaida verantwoordelijk was voor de moord wordt genegeerd. Enkele leden van een cel van al-Qaida bekenden in 2006 de misdaad te hebben begaan, maar trokken die bekentenissen later in omdat ze zouden zijn gemarteld.

Maar het proces-verbaal van een van de verhoren, dat in 2007 door een krant in Beiroet werd gepubliceerd, laat zien, dat de bekentenis niet onder dwang werd afgelegd en suggereerde dat al-Qaida inderdaad opdracht had gegeven tot de moord.

Bron: Inter Press Service, 31 augustus 2011 (Gareth Porter)

Naar boven

Opleidingssquadron voor Afrikaanse luchtmachten opgericht

Een squadron van de Amerikaanse luchtmacht gaat luchtmachtmilitairen uit Afrika opleiden om voorraden en grote aantallen troepen naar conflictgebieden te vliegen. Het nu in New Jersey gestationeerde 818th Mobility Support Advisory Squadron is in april opgericht en zal later dit jaar operationeel worden ter ondersteuning van het Africa Command van het Pentagon in Ramstein. De opleidingstaak omvat ook luchtverkeerscontrole en taktieken voor het verzamelen van luchtmachtinlichtingen. Het squadron gaat formeel niet onder AFRICOM vallen, maar heeft hoofdzakelijk de opdracht om taken in Afrika uit te voeren met nadruk op het opbouwen van de luchtmobiliteit van Afrikaanse legers. De Franstaligheid van het squadron wordt opgevoerd. De laatste maanden heeft AFRICOM ook nog een op Afrika gerichte Navy Special Warfare Unit toebedeeld gekregen en heeft het korps mariniers van de VS een taakgroep ingesteld die Afrikaanse militairen op gaat leiden in terreurbestrijding in het noordelijk deel en de Hoorn van Afrika.

Bron: Stars and Stripes, 29 augustus 2011

Naar boven

Chinook helikopter meest gevoelig voor vuur vanaf de grond

De transporthelikopter Chinook is het meest gevoelig voor vijandelijk Talibanvuur vanaf de grond. Op 6 augustus werd een Amerikaanse Chinook neergeschoten waarbij 38 doden vielen, waaronder veel elitetroepen. Experts zeggen dat de Chinook niet is ontworpen om onder vijandelijk vuur troepen en voorraden in te vliegen en dat de Taliban vakkundiger zijn geworden in het gebruik van simpele wapens tegen een groot doelwit zoals deze helikopter. Het is nog niet helemaal duidelijk wat er precies gebeurd is, maar één lezing is dat de inderhaast ingezette Chinook Army Rangers (gespecialiseerde infanteristen) moest ontzetten die vastgepind waren in een vuurgevecht met een tiental Taliban.

Bron: The Washington Times (VS), 25 augustus 2011


Naar boven
Naar beginpagina