30 juli 2008

Korte Berichten week 31
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
We liegen en snoeven er op los over onze eigen kernwapens – en
   wijzen dan met de vinger naar Iran

AWACS van de NAVO naar Afghanistan?
Hof in Italië keurt uitbreiding van VS-basis goed
Israëlische leger begint met nieuw lasersysteem bij Gaza
STRATCOM stopt met controversieel plan voor preventieve aanvallen

Naar boven

We liegen en snoeven er op los over onze eigen kernwapens – en wijzen dan met de vinger naar Iran

(..)
Zij die zich verzetten tegen een aanval op Iran, zijn op geen enkele manier verplicht om de beweringen van Ahmadinejad over zijn vreedzame bedoelingen voor zoete koek te slikken. Maar evenmin hoeven we de sprookjes van onze eigen volksvertegenwoordigers te accepteren. Het aanbod van de Veiligheidsraad aan Iran beweerde dat het oplossen van de [uranium]verrijkingskwestie zou helpen om een “Midden-Oosten dat vrij is van massavernietigingswapens” tot stand te brengen. Maar net als al dat soort documenten, maakte het geen melding van de belangrijkste bezitter van wapens in die regio: Israël.
(..)
Wijzelf maken en breken de regels. Het non-proliferatieverdrag (NPV) verplicht de vijf officiële kernwapenstaten om te werken aan “algemene en volledige ontwapening”. Afgelopen vrijdag publiceerde de Guardian aantekeningen voor een toespraak van een hoge ambtenaar waarin deze vorig jaar suggereerde dat de beslissing om de Britse kernraketten te vervangen al genomen is, in het geheim en zonder parlementaire controle.
(..)
Het gevaar wordt vergroot door het huidige offensief van de regering van de VS. Minister van buitenlandse zaken Rice eist dat andere landen haar plannen accepteren om de laatste stimulans voor landen om zich aan het NPV te houden af te schaffen. (..) Rice houdt vol dat India speciale toegang tot nucleair materiaal uit de VS moet krijgen hoewel het land het NPV niet heeft getekend en illegaal kernwapens heeft ontwikkeld.

Bron: George Monbiot in de Guardian (GB), 29 juli 2008

Naar boven

AWACS van de NAVO naar Afghanistan?

De Duitse regering voert blijkbaar overleg of ze politieke steun zal geven om een jaar lang vliegtuigen van het E-3 Airborne Warning and Control system (AWACS) in te zetten als steun voor de operatie van de NAVO in Afghanistan. Volgens het weekblad Der Spiegel probeert de regering een politiek debat over deze controversiële kwestie over het zomerreces heen te tillen.

Duitse regeringswoordvoerders bevestigen dat hoge NAVO-militairen belangstelling hebben voor de AWACS in Afghanistan, hoewel het niet officieel door het Militair Comité van de NAVO is aangevraagd. AWACS zou vooral dienen voor de militaire verkeersleiding in Afghanistan van het intensieve luchtverkeer met luchtsteun, bevoorrading en helikopters.

Het Duitse parlement moet de inzet goedkeuren omdat er Duits personeel meevliegt. AWACS is gestationeerd is in Geilenkirchen bij de Nederlandse grens.

Bron: Aviation Week (VS), 29 juli 2008

Naar boven

Hof in Italië keurt uitbreiding van VS-basis goed

Een hoge administratieve rechtbank heeft de uitbreiding van een VS-basis in Noord-Italië goedgekeurd. De uitbreidingsplannen hebben geleid tot felle protesten van bewoners, linkse politici en milieuactivisten.

poster tegen uitbreiding vs-basis bij Dal MolinDe raad van state vernietigde een uitspraak uit juni van een lagere rechtbank. De raad oordeelde dat het geen jurisdictie had over de uitbreiding in Vicenza omdat het ging om een politieke beslissing van de vorige premier, Prodi.

De uitbreiding bij het vliegveld Dal Molin is onderdeel van plannen van de Amerikaanse landmacht om te reorganiseren als een lichtere, meer mobiele strijdmacht. Daarbij worden vier bataljons van de 173e Luchtlandingsbrigade overgeplaatst vanuit Duitsland. Het aantal personeel in actieve dienst neemt dan toe van 2900 tot 5000.

Bron: Associated Press (VS), 29 juli 2008

Naar boven

Israëlische leger begint met nieuw lasersysteem bij Gaza

Behalve met de productie van de Iron Dome onderscheppingsraket is [het Israëlische militaire bedrijf] Rafael ook bezig met de ontwikkeling van een lasersysteem dat naar men meent de toekomst heeft bij het onderscheppen van raketten met een kort bereik. Een prototype van het wapen zou al gebruikt worden door het zuidelijk commando van de IDF [Israëlische leger] om explosieve ladingen die langs het hek bij de grens zijn geplaatst te laten ontploffen.

Volgens een woordvoerder “is het met de laser niet meer nodig om troepen naar de grens te sturen om de bom te laten ontploffen.”

Een concurrerend systeem, dat met een laserstraal ook zou kunnen worden ingezet tegen mortiergranaten en Kassemraketten wordt ontwikkeld door Raytheon (VS) voor de troepen in Afghanistan en Irak. Het heet Laser Air Defense system (LADS).

Bron: Jerusalem Post (Isr.), 29 juli 2008

Naar boven

STRATCOM stopt met controversieel plan voor preventieve aanvallen

De VS hebben een controversieel oorlogsplan ingetrokken dat de bedoeling had om tegenstanders snel – en zelfs preventief – aan te vallen met conventionele en nucleaire wapens. Het aanvalsplan was bekend onder de naam Concept Plan (CONPLAN) 8022 en werd in de zomer van 2004 van kracht om de president te voorzien van een mogelijkheid om snel en wereldwijd op te kunnen treden tegen tijdsurgente en mobiele doelwitten.

Bron: Hans M. Kristensen op de website van de Federation of American Scientists (FAS), 25 juli 2008


Naar boven
Naar beginpagina