2 augustus 2006

Korte Berichten week 31
Kees Kalkman


Inhoud:
'Wapenvluchten' VS naar Israël vermijden Schotse luchthaven
Eerste 'refusenik' van deze oorlog vier weken de cel in
Een volgende problematische raketproef: Taiwan?


Naar boven

'Wapenvluchten' VS naar Israël vermijden Schotse luchthaven

Twee Amerikaanse vrachtvliegtuigen die naar men aanneemt beladen zijn met bommen voor Israël hebben geen tussenlanding gemaakt op een Schotse luchthaven, toen daar een betoging plaatsvond, zo heeft de luchthaven meegedeeld.

Een andere bron op de luchthaven Prestwick bij Glasgow meldde dat de vliegtuigen waren omgeleid naar het militaire vliegveld RAF Mildenhall in Suffolk vanwaar de Amerikaanse luchtmacht vliegt.

Het nieuws werd bekend terwijl 150 betogers demonstreerden bij de hoofdingang. Ze zijn bang dat Amerikaanse vliegtuigen die op Prestwick komen bijtanken wapens naar Israël brengen voor het offensief tegen Hezbollah in Libanon.

De demonstranten hadden spandoeken, Libanese vlaggen en borden met beelden van de in het Midden-Oosten aangerichte verwoestingen bij zich, riepen vredesleuzen en luisterden naar een aantal toespraken.

De lokatie van Prestwick bij de kust op de transatlantische vliegroute maakt het tot een regelmatig gebruikte tussenstop voor vliegtuigen die de oceaan oversteken.

Bron: AFP (Frankrijk), 30 juli 2006


Naar boven

Eerste 'refusenik' van deze oorlog vier weken de cel in

Het bombardement van gisteren op Qana zorgde er onmiddellijk voor dat het verzet tegen de gevechten in Libanon oplaaide. Binnen een paar uur werden spontane demonstraties en petities op touw gezet die meer deelnemers trokken dan de voorbereide demonstraties van de afgelopen twee weken.

Intussen is de eerste militair die geweigerd heeft dienst te doen tijdens de huidige gevechten gisteren veroordeeld tot 4 weken militaire gevangenisstraf.

Volgens de dienstweigerbeweging Yes Gvul [Er is een grens], die gisteren een oproep deed om het voorbeeld van Amir Fester te volgen, hebben al meer dan tien mensen met de organisatie kontakt opgenomen over de mogelijkheid om dienst te weigeren.

Yishai Menuchin, een woordvoerder van de organisatie zei dat sommige reservisten wel gehoor hebben gegeven aan de oproep om deel te nemen aan herhalingsoefeningen maar verklaren dat ze niet van plan zijn te vechten.

Een petitie op initiatief van Orit Ben Artzi, een inwoner van Haifa, kreeg gisteren binnen een paar uur meer dan 200 handtekeningen. De petitie roept op tot een staakt-het-vuren en het beginnen van onderhandelingen.

Verder hebben neer dan 600 mensen waaronder Israëlische professoren en leiders van de [linkse] Meretz-partij een internationale petitie getekend die oproept tot een onmiddellijk, onvoorwaardelijk staakt-het-vuren in Libanon, Gaza en de West Bank. Bij de ondertekenaars zijn de oud-parlementsleden van Meretz Naomi Chazan en Mussi Raz - hoewel de laatste inmiddels wel gehoor heeft gegeven aan een oproep om zich onmiddellijk te melden voor reservedienst op grond van een noodtoestand.

Bron: Lily Galili, Haaretz (Israël), 31 juli 2006


Naar boven

Een volgende problematische raketproef: Taiwan?

Terwijl Azië nog worstelt met de weerslag van de Noordkoreaanse raketvertoning lopen de spanningen rond raketten op in een andere regionale militaire brandhaard - de straat van Taiwan.

Een partikulier TV-station heeft eerder deze maand bericht, dat het leger van Taiwan zich opmaakt om in september een proef te doen met een taktische raket die in staat is om doelen in China te treffen. Hoewel de details vaag waren en het bericht snel ontkend werd door het ministerie van nationale defensie, werden ze opgepikt door militaire experts die zich zorgen maken over de frustratie bij 'haviken ' in Taiwan over de kwetsbaarheid van het eiland voor het militaire arsenaal van China.

Volgens de haviken zou Taiwan in het geval van een op handen zijnde aanval pre-emptief mogen toeslaan tegen militaire doelen in China.

Dit levert een dilemma op voor de VS die proberen Taiwan af te houden van zijn raketprogramma. De diplomatie van de VS in deze regio balanceert tussen het afschrikken van China om Taiwan binnen te vallen en het ontmoedigen van Taiwan om zich onafhankelijk te verklaren. In dit verband zou een zelfgemaakte raket die het vasteland kan treffen werken als een rode lap op de Chinese stier.

Taiwans eigen raketprogramma omvat een kruisraket met een bereik van 1000 km en een anti-scheepsraket die Chinese marinebases zou kunnen bereiken. Maar volgens de experts is het onwaarschijnlijk dat het mogelijk is om doelen in China te treffen zonder kaartgegevens van satellieten en systemen voor precisiegeleiding.

Sinds 2001 strijden de Taiwanese politici over een aanbod van de VS om wapens te verkopen. De waarde van die overeenkomst wordt geschat op tussen de 10 en 19 miljard dollar. De wapenleveranties zouden de verdediging tegen het snel moderniserende Chinese leger moeten opkrikken maar zijn bekritiseerd als overdreven geavanceerd en onpraktisch.

Bron: Simon Montlake, Christian Science Monitor (VS), 31 juli 2006


Naar boven
Naar beginpagina