6 juli 2011

Korte Berichten week 27
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Waarom heeft de politie tanks?
De wapenhandeldeal van de VS met Saoedi-Arabië
Luchtmacht en marine VS vliegen nog steeds aanvalsmissies in Libië
Begin van reductie Britse kernkoppen
20 miljard dollar jaarlijks voor airconditioned oorlog voeren in Irak en Afghanistan


Waarom heeft de politie tanks?

Dit artikel beschrijft de militarisering van de Amerikaanse politie, vooral de zogenaamde SWAT-teams (Special Weapons and Tactics) die een paramilitaire wijze van opereren hebben en rond de 40.000 acties per jaar uitvoeren. Op instigatie van de politici worden aspirant-arrestanten in het kader van de oorlogen tegen drugs, zware criminaliteit en terrorisme steeds vaker behandeld alsof het ‘vijandelijke strijders’ zijn.

Bron: AlterNet, 5 juli 2011

Naar boven

De wapenhandeldeal van de VS met Saoedi-Arabië

Op 20 oktober 2010 maakte de regering Obama bekend dat ze voor 60 miljard dollar aan wapenverkopen aan Saoedi-Arabië voor de komende 15 jaar wilde goedkeuren. Het gaat daarbij om het opkalefateren van de Saoedische F-15 gevechtsvliegtuigen, 85 F-15s van een nieuw type, 190 militaire helikopters, 12.667 raketten en 18.350 bommen waaronder 1000 Direct Attack Munitions voor ‘slimme’ bommen. Dit artikel probeert de geldstromen en andere details die verband houden met deze gigantische order te traceren. De conclusie is dat de VS proberen de Arabische lente in te dammen door de belangrijkste reactionaire macht in de regio zwaar te bewapenen.

Bron: Foreign Policy in Focus (VS), 1 juli 2011

Naar boven

Luchtmacht en marine VS vliegen nog steeds aanvalsmissies in Libië

Een woordvoerder van het Africa Command van het Pentagon heeft bevestigd dat vliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht en marine nog steeds honderden aanvalsmissies tegen Libië vliegen, terwijl de regering Obama heeft verzekerd dat de VS alleen een beperkte ondersteunende rol bij de NAVO-operatie Unified Protector (OUP) spelen. Het gaat onder meer om bombardementen van de Libische luchtverdediging en af en toe om aanvallen van onbemande Predators tegen specifieke doelen.

Bron: Navy Times (VS), 30 juni 2011

Naar boven

Begin van reductie Britse kernkoppen

Als gevolg van de onlangs vastgestelde Britse defensienota is men begonnen met het terugbrengen van de aantallen kernkoppen aan boord van marineschepen. Het aantal door elke onderzeeër meegevoerde kernwapens zal worden gereduceerd van maximaal 48 tot maximaal 40, het aantal operationele raketten van de duikboten van de Vanguard-klasse zal worden teruggebracht tot niet meer dan acht en het totaal aantal operationele kernkoppen van 160 tot 120. Alle bij elkaar blijft er natuurlijk nog wel een gigantisch nucleair arsenaal rondvaren.

Bron: Defence News MoD (GB)), 29 juni 2011

Naar boven

20 miljard dollar jaarlijks voor airconditioned oorlog voeren in Irak en Afghanistan

Volgens brigadegeneraal b.d. Steven Anderson, vroeger hoofd logistiek van het Amerikaanse leger in Irak, bedraagt de jaarlijkse rekening voor airconditioning van de VS-troepen in Irak en Afghanistan 20,2 miljard dollar. Dat is meer dan de hele begroting van de ruimtevaartorganisatie NASA, en ook meer dan de schade die tot nu toe door BP is uitgekeerd voor de olieramp in de golf van Mexico. Het Pentagon is het niet eens met zijn berekening, maar Anderson neemt de kosten mee die gemaakt worden om bijvoorbeeld brandstof voor airconditioning te verschepen naar buitenposten in Afghanistan. Hij zegt dat bij brandstofkonvooien meer dan 1000 militairen zijn gesneuveld, het zijn prime targets voor aanvallers.

Bron: NPR (National Public Radio – VS), 25 juni 2011


Naar boven
Naar beginpagina