1 juli 2008

Korte Berichten week 27
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
FBI: toenemende bendevorming in het VS-leger
Oekraïne wil Russische vloot in 2017 weg hebben
De goede en de verkeerde oplossing: Afghaanse lessen voor Zimbabwe
Na vijftig jaar haalt Amerika de kernwapens weg uit Groot-Brittannië

Naar boven

FBI: toenemende bendevorming in het VS-leger

Juwan Johnson werd gedood tijdens een vrijwillige ontgroening door de Gangster Disciples bende uit Chicago. De mishandeling vond echter niet plaats in een achterbuurt, maar op Kaiserslautern Army Base in Duitsland. De 25-jarige gedecoreerde Irakveteraan wilde toetreden tot een bende die hij in het leger had leren kennen. Volgens een rapport van de FBI uit februari 2007 “nemen bendegerelateerde activiteiten in het Amerikaanse leger toe en vormen een bedreiging van justitie en de nationale veiligheid”. Volgens het rapport zijn leden van bijna alle grote bendes – waaronder MS-13, Bloods, Crips, 18th Street, Hells Angels en diverse blank-racistische groepen – aangetroffen op militaire bases in de VS en overzee.

Rekruteringspraktijken zorgen ervoor dat meer bendeleden het leger ingaan. De normen zijn verlaagd. Volgens een onderzoek van de universiteit van California zijn er tussen 2003 en 2006 4.230 veroordeelde misdadigers toegelaten tot de strijdkrachten. Hetzelfde gold voor 58.561 drugsgebruikers.

Bron: McClatchy-Tribune Information Services (VS), 30 juni 2008

Naar boven

Oekraïne wil Russische vloot in 2017 weg hebben

(AP) De Oekraïne wil dat de Russische Zwarte Zeevloot zijn basis op de Krim verlaat, als de huurovereenkomst in 2017 afloopt. De woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken Vasyl Kyrylych heeft verklaard dat de Russische marine na 2017 niet in Sebastopol kan blijven en dat hierover geen discussie mogelijk is. Dit standpunt levert een nieuw twistpunt op in de toch al gespannen verhouding tussen de twee voormalige sovjetrepublieken. Eerder had een Russische topfunctionaris gesuggereerd dat Rusland misschien meer zou kunnen gaan betalen (het betaalt nu jaarlijks 93 miljoen dollar) of op andere wijze compensatie zou kunnen bieden.

Bron: Kyiv Post (Rusland), 25 juni 2008

Naar boven

De goede en de verkeerde oplossing: Afghaanse lessen voor Zimbabwe

Wellicht is Zimbabwe aangeland op een historisch moment. De situatie kan snel veranderen van de kroning van de zittende president Mugabe in de overgang naar een ander bewind. Deze afloop zou een enorme uitdaging betekenen, die zowel aandacht vereist voor Zimbawes bijzondere omstandigheden als voor lessen uit eerdere ervaringen met zulke omwentelingen na 1989.

Het leidende principe zou moeten zijn dat stabiele politieke systemen zijn gebaseerd op instemming van de bevolking – en dat deze instemming bereikt wordt door het uitvoeren van de kerntaken van de staat in naam van de burgers.

De precedenten Haïti (1994), Kosovo (1999), Oost-Timor (1999), Afghanistan (2001) en andere laten zien dat in dit soort overgangssituaties van een falende staat een slagorde van hulporganisaties zich naar het toneel spoedt en een trommelvuur afgeeft van projectvoorstellen die binnen een week kunnen beginnen.

Deze “hulpvloed” brengt dezelfde risico’s met zich mee als elk door adrenaline gevoed activisme. Het kan een instrument van verdeeldheid, ressentiment en corruptie worden, waarbij zowel de regering als de burgers voorbij worden gelopen en de regering het vermogen verliest om, te reageren op de klachten van de burgers.

Afghanistan leert ons dat parallelle organisaties niet resulteren in de totstandkoming van een functionerende staat, dat technische hulp vaak met verspilling gepaard gaat en dat coördinatie tussen donoren ontbreekt. Zo kan hulpverlening onderdeel worden van het probleem in plaats van de oplossing.

Bron: OpenDemocracy (GB), 27 juni 2008

Over Zimbabwe zie ook Simon Jenkins in The Guardian (GB) van 25 juni: “We hebben genoeg schade aangericht. Het enige dat we kunnen doen in voedsel sturen.” en Dominic Johnson en Martina Schwikowski in Die Tageszeitung van 30 juni: "Mugabe is in zijn ambt bevestigd. Internationaal staat hij onder druk, maar zijn belangrijkste bondgenoten blijven hem trouw."

Naar boven

Na vijftig jaar haalt Amerika de kernwapens weg uit Groot-Brittannië

Volgens een wetenschappelijk rapport uit de VS heeft Amerika de laatste kernwapens uit zijn arsenaal in het Verenigd Koninkrijk weggehaald. Hans Kristensen van de Federation of American Scientists zegt in zijn rapport op basis van bevestiging uit verschillende officiële bronnen, dat het depot op RAF Lakenheath in Suffolk, waar sinds 1954 kernwapens waren opgeslagen, gesloten is. De rol van de B61 vrije valbom voor de luchtmacht (nog wel aanwezig in België, Duitsland, Nederland, Italië en Turkije) is grotendeels achterhaald en vervangen door kernkoppen op raketten. Kristensen vindt het een “raadsel’ dat Washington en de NAVO dit niet publiekelijk hebben bekend gemaakt.

Bron: Daily Telegraph (GB), 26 juni 2008

Over kernwapens in Europa zie ook Daily Telegraph van 26 juni 2008: “Britse kernkoppen kunnen [als ze per ongeluk vallen] opgeblazen worden als popcorn.


Naar boven
Naar beginpagina