13 mei 2010

Korte Berichten week 19
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Massaontslag op NAVO-hoofdkwartier?
Speciale troepen en mariniers van de VS trainen Afrikaanse legers
'Terreur' in het Goffertstadion


Massaontslag op NAVO-hoofdkwartier?

Volgens het Franse persbureau AFP zou Frankrijk streven naar een reductie "met een derde" van de commandostructuren van de NAVO. AFP baseert zich daarbij op "kringen rond de minister van defensie Hervé Morin". Aangezien op de hoofdkwartieren van de NAVO rond de 12.500 militairen werken zou dat het verlies van meer dan 4000 banen betekenen. Frankrijk wil de gecompliceerde organisatiestructuur van de NAVO afslanken en de leegloop op het hoofdkwartier aanpakken ten gunste van snel inzetbare NAVO-eenheden. In een brief aan zijn Amerikaanse collega Robert Gates van 24 februari, waarop AFP de hand heeft gelegd, dringt Morin ook aan op een meer transparante en geactualiseerde volledige begroting voor de NAVO. De leden van het bondgenootschap hadden namelijk in februari inderhaast een gat in de begroting van rond de 640 miljoen dollar moeten dichten. Hervé schreef dat de leden "zich ervan moeten vergewissen dat een dergelijke situatie zich in de toekomst niet meer voor kan doen". Een en ander zou geregeld moeten worden op de bijeenkomst van ministers van defensie van de NAVO op 10 en 11 juni a.s. in Brussel.

Bron: Libération - blog Secret Défense (Fr.), 12 mei 2010

Naar boven

Speciale troepen en mariniers van de VS trainen Afrikaanse legers

Deze maand zijn er drie weken lang oefeningen van het Africa Command van het Pentagon (AFRICOM) in zes Afrikaanse landen. Meer dan 600 speciale troepen van het Amerikaanse leger en de mariniers worden ingezet in Mali, Mauretanië, Senegal, Tsjaad, Nigeria en Marokko. Het gaat om de jaarlijkse oefening Flintlock die moet voorbereiden op de confrontatie met smokkelaars en met al-Qaida verbonden terroristen die in deze regio steeds brutaler zouden opereren. Aan de oefening nemen kleine contingenten Europese militairen deel afkomstig uit België, Spanje, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk, in totaal 150 militairen. Ook rond de 400 Afrikaanse troepen nemen deel afkomstig uit Algerije, Boerkina, Mali, Marokko, Mauretanië, Nigeria, Senegal, Tsjaad en Tunesië. Tijdens de oefening kwam een klein probleem aan het licht: de meeste van de Malinese speciale troepen – overigens in de strijd tegen de Toeareg nomaden geharde strijders – zijn niet in staat om een voertuig te besturen en kunnen dus niet effectief optreden als hun chauffeur in een hinderlaag wordt uitgeschakeld.

Volgens een ander bericht zijn 25 Amerikanen van het US Special Operations Command Africa op een afgelegen basis bij Kisangani begonnen met het heropleiden van een infanteriebataljon van het Congolese leger.

Bronnen:
Stars and Stripes (Eur. editie), 2 mei 2010
Jeune Afrique (Fr.), 3 mei 2010, Associated Press (VS)
Associated Press (VS), 11 mei 2010

Naar boven

'Terreur' in het Goffertstadion

Een vijfdaagse anti-terreuroefening van de Unit Interventie Mariniers (UIM), de vroegere BBE, heeft in Nijmegen in de maand maart voor consternatie gezorgd. De oefening was begonnen in Zaandam waar mensen in een theater werden ‘gegijzeld’. Daarna volgden in het hele land ‘terroristische aanslagen’ waarbij de UIM moest ingrijpen. De vijf doldwaze terreurdagen eindigden in het Goffertstadion in Nijmegen, waar de UIM hulp kreeg van scherpschutters, arrestatieteams, pantserwagens, de marechaussee en een Cougar helikopter van waaruit de mariniers moesten abseilen om een groep van 450 ‘gijzelaars’ in de Gaanderij te redden. Omwonenden waren niet van te voren op de hoogte gesteld en schrokken flink van het geweld en lawaai waarmee de terreurfinale gepaard ging. De Nijmeegse burgemeester de Graaf was verre van content en vond deze oefening "niet voor herhaling vatbaar". Hij was zelf pas twee uur van te voren door de politie op de hoogte gesteld van de oefening zonder dat omvang en aard gemeld waren.

Na het incident kondigde de provincie Gelderland aan dat ze overweegt voortaan ontheffingen voor helikopterlandingen openbaar te maken. Uit een onderzoek van De Gelderlander bleek dat ook defensie wettelijk verplicht was zo’n landing bekend te maken. Ook had defensie in strijd met het het eigen protocol de gemeente niet vier weken van tevoren op de hoogte gesteld van oefening, betrokken troepen en vliegbewegingen.

De Zaanse politie bracht het er wat beter vanaf. Ze gaven twee dagen voor de oefening aldaar op eigen initiatief een persbericht uit, waardoor het publiek op de hoogte werd gesteld dat het om een oefening ging. Het Nederlandse leger bleek echter hardleers. In het Belgische Lozen over de grens bij Weert ging defensie nog geen maand later alweer in de fout. De Belgische politie legde een Nederlandse oefening stil omdat zij en de gemeente van niets wisten. Dit soort incidenten is niet nieuw. In 2008 schrokken campinggasten in het Groningse Marne van ‘talibanstrijders’ en militairen die onaangekondigd de camping bestormden. En in 2009 maakten oefenende gewapende militairen de markt van Zierikzee onveilig.

Bronnen:
De Gelderlander, 18 maart 2010 (webeditie)
De Gelderlander, 19 maart, 2 en 30 april 2010 (gedrukte editie)
Vredesmagazine 2009/4, p. 33-34, 23 februari 2008


Naar boven
Naar beginpagina