10 mei 2006

Korte Berichten week 19
Kees Kalkman


Inhoud:
- Solana in verlegenheid over CIA-vluchten
VS-troepen naar bases in Bulgarije
Antiterreureenheid FBI bespioneert vredesgroep



Naar boven


Solana in verlegenheid over CIA-vluchten – geheime overeenkomst met Navo?

Hij zag er gisteren afgepeigerd uit, Javier Solana, de Hoge Vertegenwoordiger van de [Europese] Unie. In de tijdelijke onderzoekscommissie over de geheime CIA-vluchten beleefde hij een van de moeilijkste en alleszins pijnlijkste momenten van zijn loopbaan. Anderhalf uur werd hij ondervraagd over wat hij wist over die geheime Amerikaanse vluchten met gevangenen. En gevraagd naar zijn mening daarover.

Maar als een brave soldaat – die het duidelijk niet meer leuk vindt om de speelbal te zijn van de lidstaten – herhaalde het uithangbord van de Europese diplomatie dat hij daarover niets kan zeggen. Omdat het zijn bevoegdheid niet is. En dat hij geen eigen informatie heeft, omdat hij aangewezen is op de lidstaten, die hij volgens het verdrag ook niet om verantwoording of uitleg kan vragen. De Europese Commissie moet dat doen.

Tot hij plots, ietwat geïrriteerd, liet verstaan dat er geen geheime overeenkomsten bestaan tussen de EU en de VS, maar misschien wel tussen de Navo en de VS of tussen de VS en enkele lidstaten. “Ik was bereid om hier te getuigen, anderen niet”, sneerde hij. Solana had het duidelijk over Jaap de Hoop Scheffer, de secretaris-generaal van de Navo, die toevallig ook in een andere Commissie van het [Europese] Parlement werd gehoord. De suggestie om hem het vuur aan de schenen te leggen, kon niet duidelijker.

Dat gebeurde ook. Maar, zei ook de Navo-baas, “mij is niets bekend van CIA-vluchten. Het enige wat we daarvan weten, komt van de Amerikaanse minister Condoleezza Rice op een informeel diner in Brussel eind vorig jaar. Formeel is er daarover nooit iets gezegd op officiële vergaderingen.” Later liet hij toch verstaan dat er een overeenkomst was tussen de VS en de Navo over ‘bijzondere uitleveringen’, maar wel een c.

Bron: Bernard Bulcke, De Standaard (België) 3 mei 2006
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelid=GRRRNIGP

Naar boven


VS-troepen naar bases in Bulgarije

Momenteel vindt een grote reorganisatie plaats van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Europa. Rond 70.000 VS-militairen worden teruggetrokken van hun traditionele Europese – meest Duitse - bases en gaan naar huis of dichter in de buurt van oorlogshaarden zoals Irak en Afghanistan. Maar een betrekkelijk klein aantal (misschien rond de 2500) gaat vanaf volgend jaar militaire installaties in Bulgarije in gebruik nemen. De overeenkomst hierover werd door de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Rice getekend met haar Bulgaarse collega Kalfin toen ze aanwezig waren op een informele Navo-bijeenkomst in Sofia.

Het gaat om de luchtmachtbasis Bezmer, het militaire oefenterrein Novo Selo dichtbij de grens met Turkije en het vliegveld Graf Ignatievo in centraal Bulgarije. De overeenkomst staat Washington toe om troepen vanaf Bulgaarse bases in te zetten voor operaties in derde landen na consultatie met – maar eventueel ook zonder toestemming van de regering in Sofia. Het meest waarschijnlijk is inzet in het Midden-Oosten, maar ook de Kaukasus, de Zwarte Zee en de Balkan behoren tot de mogelijkheden. Daarnaast zullen de bases dienen als oefenfaciliteit voor roterende troepen en opslagplaatsen vormen om verderop ingezette troepen te bevoorraden.

De drie bases zullen gezamenlijk met het Bulgaarse leger gebruikt worden.

Bron: Gabriele Partos, BBC News 28 april 2006
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4951726.stm

Naar boven


Antiterreureenheid FBI bespioneert vredesgroep

De Amerikaanse mensenrechtenorganisatie ACLU (American Civil Liberties Union) heeft documenten gepubliceerd waaruit blijkt, dat de FBI de Amerikaanse vredesgroep School of Americas Watch (SOA Watch) sinds 2001 in de gaten heeft gehouden. De groep doet sinds 1990 onderzoek naar de US Army School of the Americas, tegenwoordig met een wijdse naam Western Hemisphere Institute for Security Cooperation geheten. De school, die is gevestigd in Fort Benning in Georgia, leidt jaarlijks honderden soldaten uit Latijns-Amerika op en wordt geheel gefinancierd door de regering van de VS. Veel leerlingen van de school hebben zich na hun terugkeer schuldig gemaakt aan de meest afschuwelijke mensenrechtenschendingen in landen als Bolivia, Colombia en El Salvador. SOA Watch houdt een jaarlijkse wake die oproept tot sluiting van de school. Verleden jaar namen daar 19.000 mensen aan deel.

SOA Watch is niet de eerste vredesorganisatie in de VS waarvan is gebleken dat ze door geheime diensten in de gaten wordt gehouden onder het mom van terreurbestrijding. In december onthulde NBC News het bestaan van een geheime database van het Pentagon waarin binnenlandse inlichtingen werden opgeslagen over anti-oorlogsprotesten en bijeenkomsten (onder meer van Quakers en Nagasaki-herdenkingen). En in maart onthulde de ACLU dat de FBI een vredescentrum in Pittsburgh bespioneerde en mogelijk infiltreerde dat actief verzet bood tegen de oorlog in Irak.

Bron: Amy Goodman, Democracy Now (RTV programma), 5 mei 2006
http://www.democracynow.org/article.pl?sid=06/05/05/1432207


Naar boven
Naar beginpagina