7 mei 2010

Berichten uit wetenschap en techniek

Samenstelling: Kees Kalkman


De New Scientist bericht dat de Amerikaanse marine een ontwerp van Boeing voor een scheepslaser heeft goedgekeurd, waarvan ze hopen dat ze met een laserstraal van 100 kilowatt door zeemist kunnen stralen. Het systeem is gebaseerd op een vrije-elektronenlaser. De volgende stap is de beslissing wie de details van het ontwerp gaat uitwerken en het systeem, dat rond de 160 miljoen dollar moet gaan kosten, gaat bouwen.

Bron: New Scientist, Nr. 2753, 27 maart 2010


In het blad Nature staat een reportage over het bekende kernwapenlaboratorium in het Engelse Aldermaston. In het streng geheime Atomic Weapons Establishment (AWE) waar rond 4000 wetenschappers, ingenieurs en technici werken zal binnenkort een nieuw lasersysteem operationeel worden dat in staat is materialen in minder dan een nanoseconde te verhitten en samen te drukken tot een temperatuur van miljoenen graden Celsius. Op die manier hoopt men meer te weten te komen over hoe onderdelen van de verouderende Britse kernwapens zich onder deze omstandigheden gedragen. Het gaat erom of ze na tientallen jaren opgeslagen te zijn nog steeds op de oorspronkelijk bedoelde manier kunnen ontploffen.

Bron: Geoff Brumfiel, Welcome to the Atomic Weapons Establishment, Nature Vol. 464, 11 maart 2010


De militairen hebben eerder dan veel anderen het potentieel van nanotechnologie (technieken die werken met zeer kleine deeltjes) begrepen. Er wordt meer geld besteed voor onderzoek op het gebied van nanotechnologie dan voor andere terreinen. Het laatste nummer van NANO Magazine (Nr. 15) besteedt aandacht aan dit ‘donkere hoekje’ van de nanotechnologie. Het idee dat nanotechnologie kan leiden tot minder zware, slimme apparaten voor soldaten te velde is onweerstaanbaar gebleken. Er zijn onder meer artikelen over het vergroten van de overlevingskans van soldaten te velde, het mogelijke verband tussen het Golfoorlogsyndroom en op het slagveld rondzwevende nanodeeltjes, nanotechniek als detectiemiddel en de Amerikaanse onderzoeksagenda op dit gebied.

Bronnen:
Nanotechnology Now, 15 december 2009
NANO Magazine nr. 15 Nano and the Military


Naar boven
Naar beginpagina