29 april 2010

Korte Berichten week 17
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Brazilië heeft plannen voor een leger van 500.000
Wapenaankopen van Pakistan en de rol van Balladur
Maritieme expansie van de Chinese militairen


Brazilië heeft plannen voor een leger van 500.000

De plannen om het Braziliaanse vrijwilligersleger uit te breiden van de huidige 300.000 tot 500.000 soldaten, maken deel uit van de visie van president Lula da Silva, waarbij Brazilië zijn ambities om een invloedrijke regionale mogendheid te worden, kracht bijzet. De afgelopen vijf jaar zijn de defensie-uitgaven van het land, gecorrigeerd voor prijsstijgingen, met 44,5 % gestegen. De defensie-industrie, die na de overgang van een militair bewind naar democratie in de jaren tachtig wegkwijnde, is nieuw leven ingeblazen. Er is ook begonnen met een omvangrijk programma van wapenaankopen in het buitenland. Nieuwe vliegtuigen en schepen voor luchtmacht en marine worden aangeschaft, waaronder een nucleair aangedreven onderzeeër die wordt gekocht in Frankrijk en een tweede die gebouwd wordt met Franse hulp.

De expansie van de marine is volgens de regering nodig om de pas ontdekte olievelden op zee te beschermen. De defensie-uitgaven van Brazilië bedroegen in 2006 2,6% van het bruto nationaal produkt. Dit is het laatste bekende cijfer, maar sinds 2009 is er sprake van een verdere dramatische toename.

De president wil het militaire programma in de steigers hebben staan voor de algemene verkiezingen van 3 oktober, waarna hij mogelijk de macht zal overdragen aan de door hem uitgekozen presidentskandidaat Dilma Rousseff.

Bron: United Press International (VS), 27 april 2010

Naar boven

Wapenaankopen van Pakistan en de rol van Balladur

Een nieuw wapenschandaal is uitgebroken in Frankrijk. De krant Libération heeft de hand weten te leggen op documenten waaruit blijkt dat smeergelden uit de export van onderzeeërs naar Pakistan (1994) door de Franse staatswerf DCN mogelijk terecht zijn gekomen bij de kampanje van de rechtse politicus Edouard Balladur voor de presidentsverkiezingen van 1995. Op dat moment was de huidige president Nicolas Sarkozy de kampanjewoordvoerder van Balladur en tevens begrotingsminister in zijn regering, een functionaris die op de hoogte is van de financiële aspecten van overheidscontracten. De Franse kant bij de onderhandelingen over het wapencontract zou op het laatste moment een extra commissie van 216 miljoen francs hebben bedongen ten gunste van twee Frans-Libanese zakenlieden, Ziad Takieddine en Abdulrahmane El Assir. Het totale contract bedroeg 5,41 miljard francs, waarvan oorspronkelijk al 338 miljoen aan commissiegelden bestemd was voor plaatselijke bemiddelaars. Eerder was onthuld dat de betalingen aan deze Pakistaanse agenten in de loop van het jaar 2001 waren gestopt, waarna op 8 mei 2002 een mysterieuze bomaanslag in Pakistan werd gepleegd en een aantal Fransen werden gedood. Libération denkt dat er een verband is tussen het in Panama gevestigde en vanuit Zwitserland aangestuurde bedrijf Mercor Finance van de beide zakenlieden en een storting in het kampanjefonds van Balladur.

Bron: Libération (Fr.), 26 april 2010

Naar boven

Maritieme expansie van de Chinese militairen

Het Chinese leger is bezig zijn maritieme macht uit te breiden buiten de Chinese kustgebieden, van de oliehavens in het Midden-Oosten tot aan zeestraten in het gebied van de Stille Oceaan. China noemt de nieuwe strategie 'verre maritieme defensie' en breidt zijn marinecapaciteit voor de lange afstand uit met een verbazingwekkende snelheid. Er is sprake van een scherpe strategische breuk met de eerdere beperktere doktrine voor oorlogsvoorbereidingen rond Taiwan en de verdediging van de Chinese kust. Chinese admiraals zeggen nu dat zij willen dat oorlogsschepen de handelsvloot gaan escorteren, die van cruciaal belang is voor de economie van het land. Dat moet gebeuren vanaf de Perzische Golf tot de Straat van Malakka in Zuid-Oost-Azië. Ook willen ze de marine inzetten voor het veiligstellen van de Chinese belangen in de grondstofrijke wateren van de Zuid- en Oost-Chinese Zee.

Eind maart legden twee Chinese oorlogsschepen aan in Aboe Dhabi, de eerste keer in de moderne tijd dat de Chinese marine een vlootbezoek bracht in het Midden-Oosten. In de golf van Aden zijn sinds december 2008 drie Chinese schepen actief als bijdrage aan de internationale patrouilles tegen piraten.

China heeft ook voor het eerst aangegeven binnen een paar jaar een vliegdekschip in te willen zetten. Het is tevens bezig met de ontwikkeling van een geavanceerde onderzeeërvloot die buitenlandse marines de toegang kan verhinderen tot zijn strategische wateren in geval van een conflict. De marinebasis in de baai van Yalong aan de zuidkust van het eiland Hainan maakt het de onderzeeërs mogelijk om binnen 20 minuten diep water te bereiken en te patrouilleren in de Zuid-Chinese Zee.

Een ander element van de nieuwe strategie van China is de uitbreiding van het operationele bereik tot buiten de Zuid-Chinese Zee en de Filippijnen naar een lijn die bekend staat als de 'tweede eilandenketen', rotsen en atollen in de Stille Oceaan die overlappen met het gebied waar de marine van de VS superieur is. Japan maakt zich hier ook ongerust over, sinds half april een vloot van twee Chinese onderzeeërs en acht fregatten werd waargenomen, die op weg naar de Stille Oceaan tussen twee Japanse eilanden doorvoer.

Het Pentagon beschouwt China niet als een vijandelijke macht. Maar de VS hebben onlangs, gedeeltelijk als reactie op de toename van de Chinese macht, onderzeeërs verplaatst van de Atlantische Oceaan naar de Stille Oceaan, zodat de meeste van hun nucleair aangedreven aanvalsonderzeeërs zich nu in de Stille Oceaan bevinden. Ook zijn de VS weer begonnen drie tot vier onderzeeërs te laten patrouilleren vanuit Guam, een praktijk die beëindigd was na het einde van de Koude Oorlog.

Bron: The New York Times (VS), 23 april 2010


Naar boven
Naar beginpagina