14 april 2010

Korte Berichten week 15
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
De Franse raketverdediging wacht op een besluit van de president
VS onderzoeken de rol van niet-nucleaire wapens als afschrikkingsmiddel
Waar zijn de legioenen?
Europese zeemacht in actie


De Franse raketverdediging wacht op een besluit van de president

De Franse president Sarkozy moet een beslissing nemen over een rapport over raketverdediging dat is opgesteld door de secretaris-generaal van defensie en nationale veiligheid, Francis Delon. Het plan van Delon heeft twee doelstellingen: 1) De nationale Franse en eventueel de Europese industrie moet blijven meedoen op het terrein van de meest geavanceerde militaire technologie 2) Frankrijk moet de strategische autonomie behouden op het gebied van de militaire ruimtevaart.

Het gaat om de constructie van een 'projectiel-wapen', dat wil zeggen een toestel dat in staat is om een vijandelijke raket te treffen in de fase dat deze zich buiten de atmosfeer bevindt. Op strategisch niveau zou de ontwikkeling van een dergelijk projectiel een doorbraak betekenen, die te vergelijken is met de beheersing van de technologie op het gebied van nucleaire aanvalsonderzeeërs door Frankrijk in de jaren tachtig. Althans volgens een Franse marineman werden de Fransen sindsdien door de VS bij het overleg betrokken op een manier waarop eerder alleen met de Britten werd gecommuniceerd.

Diverse Franse bedrijven zijn erbij betrokken zoals MBDA, Astrium, Safran en Thalès, dat ook in Nederland is gevestigd.

De benodigde fondsen voor de onderzoeksfase worden geschat op 100 miljoen euro over 6 of zeven jaar. De helft daarvan komt voor rekening van de ontwikkeling van het projectiel zelf. Als lanceermiddel zullen waarschijnlijk de M-45 raketten van de Franse kernmacht kunnen worden gebruikt, die momenteel worden vervangen door de M-51.

Bron: Libération (Fr.), blog Secret Défense, 12 april 2010

Naar boven

VS onderzoeken de rol van niet-nucleaire wapens als afschrikkingsmiddel

Terwijl het witte Huis bezig is het nucleaire arsenaal van de VS te verkleinen, ontwikkelt het Pentagon alweer een wapen om het gat te vullen: raketten met conventionele koppen die overal ter wereld binnen een uur doel kunnen treffen. Het gaat om het programma Prompt Global Strike, waarover in het Kremlin de wenkbrauwen al gefronst worden. De plaatsing van deze conventionele ballistische raket wordt niet verwacht voor 2015, maar de regering Obama is bezig meer in het programma te investeren. Ze heeft het Congres om 240 miljoen dollar gevraagd voor het volgend jaar, een toename van 45% voor deze begrotingspost. In totaal wil het Pentagon tot 2015 2 miljard dollar eraan uitgeven, naar hun idee een peuleschilletje. Volgende maand zal de luchtmacht een eerste testvlucht uitvoeren. Het gaat om een aangepaste versie van de Peacekeeper III intercontinentale raket. Als het plan slaagt, zullen er een aantal worden opgesteld op luchtmachtbasis Vandenberg in Californië.

De militairen willen dit wapen graag hebben omdat ze vinden dat de huidige niet-nucleaire alternatieven te langzaam zijn. Een conventionele kruisraket kan er maar liefst twaalf uur over doen om een afgelegen doelwit te bereiken. Ook langeafstandsbommenwerpers doen er uren over om ter aanvalsplekke te komen.

Een probleem is nog wel dat de Russen kunnen denken dat de VS een nucleaire raket afvuren en vergeldingsmaatregelen nemen. Men hoopt dit te verhelpen door een raket te ontwikkelen die veel lager vliegt dan de nucleaire raketten. Dit zou dan door de Russische radarsystemen kunnen worden waargenomen. Andere methoden zijn het toelaten van Russische inspecteurs of een waarschuwing vooraf voor een aanval op een derde partij. Met de ontwikkeling van een conventionele versie van de Tridentraket van de marine is al gestopt, omdat men bang was dat deze onvoldoende kon worden onderscheiden van de nucleaire Trident.

Bron: The Washington Post, 8 april 2010

Naar boven

Waar zijn de legioenen?

De San Antonio Express (VS) geeft een overzicht van de troepen van de Amerikaanse landmacht (dus niet: marine en luchtmacht) overal ter wereld op 30 maart 2010. Het zijn er momenteel in totaal 263.300 in tachtig landen, verdeeld over de volgende plekken:

VS (actieve dienst) 458.360
Irak 86.210
Afghanistan 53.130
Europa 37.050
Hawaii 21.000
Zuid-Korea 18.440
Koeweit 12.990
Alaska 12.610
Japan 2.610
Haïti 2.070
Kosovo 1.475
Qatar 1.200
Hoorn van Afrika 1.075
Sinaï 690
Guantanamo 340
Honduras 260
Filippijnen 250
Bosnië 20
Overige en oefeningen 3110

Bron: San Antonio Express (VS)

Naar boven

Europese zeemacht in actie

Georges Spriet van het Belgische blad Vrede heeft in het aprilnummer van webzine Uitpers een artikel geschreven over Atalanta, de Europese marineoperatie tegen de piraterij rond Somalië en de Golf van Aden. Hij concludeert dat de Somalische piraterij samen met de nieuwe Jemenitische al-Qaida gebruikt worden als politieke dekmantel om de belangrijke handelstoute voor olie en gastransport door de Bab el-Mandab (Arabisch: Poort der Tranen, de zeestraat tussen de Rode Zee en de Golf van Aden) te kunnen militariseren. De Europese Atalanta werkt hierbij nauw samen met de NAVO-operatie Ocean Shield terwijl de Chinezen, Russen en Indiërs op het vinkentouw zitten. China vervoert bijvoorbeeld de Soedanese olie vanuit Port Sudan aan de Rode Zee.

Bron: Uitpers (Be.), april 2010


Naar boven
Naar beginpagina