12 april 2006

Korte Berichten week 15
Kees Kalkman


Inhoud:
- VS willen gevechtstroepen inzetten in Colombia
- Oorlogsrekening VS blijft maar oplopen
- Nederland levert luchtverdedigingssysteem aan Venezuela



Naar boven


VS willen gevechtstroepen inzetten in Colombia

Op 24 maart heeft onderminister van buitenlandse zaken van de VS Anne Patterson voor de Colombiaanse Radio Caracol verklaard dat de VS bereid zijn om militair in te grijpen om leiders van de linkse Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) aan te houden als de Colombiaanse regering erom vraagt. Gegeven het feit dat de VS in Colombia al op allerlei manieren interveniëren, behalve door de eigen gevechtstroepen in te zetten, getuigt de mededeling ervan dat de regering Bush nu bereid is in de strijd tegen de guerrilla van het FARC ook deze laatste stap te zetten, vermoedelijk in de vorm van de inzet van special forces.

De aankondiging volgt op de aanklacht door het ministerie van justitie van de VS tegen 50 leiders van het FARC wegens drugshandel. De aanklacht voerde geen bewijs aan voor de Amerikaanse stelling dat FARC-leiders 25 miljard dollar hebben verdiend aan de drugshandel en verantwoordelijk zijn voor 60% van de cocaïne die naar de VS wordt verscheept.

Intussen vinden de meeste Colombia-experts dat de rechtse paramilitairen in het land veel meer betrokken zijn bij de drugshandel, hetgeen wordt ondersteund door het feit dat talloze inbeslagnames van drugs kunnen worden getraceerd naar de paramilitairen. Vroegere kompanen van Pablo Escobar, de beruchte leider van het nu ontbonden Medellin-kartel waren de oprichters van enkele van de meest prominente paramilitaire groepen.

Daarbij zijn er steeds meer aanwijzingen dat de door de VS gesteunde demobilisatie van de paramilitairen weinig meer dan een farce is. Afgelopen week bevestigde een van hun leiders, Ivan Roberto Duque, op Radio Caracol dat de gedemobiliseerde militiestrijders hun diensten aanbieden aan drugshandelaars en groepen die zich bezighouden met 'particuliere justitie' oftewel paramilitairen. In 2005 is het aantal moorden door paramilitairen meer dan verdubbeld in vergelijking met het jaar ervoor.

Bron: Garry Leech, Colombia Journal 27 maart 2006
http://www.colombiajournal.org/colombia232.htm

Naar boven


Oorlogsrekening VS blijft maar oplopen

De senaat van de VS gaat een noodwet voor de financiering van de oorlogen in Irak en Afghanistan behandelen ter waarde van 68 miljard dollar. Het is al de achtste noodwet die is ingediend sinds het begin van de oorlog tegen het terrorisme in september 2001. De wet zal de totale uitgaven voor die oorlog opvoeren tot 390 miljard dollar. Daar bovenop komt nog een 'overbruggingsfonds' ter waarde van 50 miljard dollar die het ministerie van defensie wil uittrekken om de kosten van de oorlog in de eerste maanden van 2007 te dekken.
De nieuwe aanvulling brengt de totale lopende 'kosten voor oorlog en bezetting' volgens de Congressional Research Service op 9,8 miljard dollar per maand.
Een aantal senatoren vinden dat de kosten van de oorlog nu zo voorspelbaar zijn geworden dat ze best in de reguliere begroting kunnen worden ondergebracht waar ze beter zijn te controleren. Ze klagen dat er een 'nieuwe schaduwbegroting' is ontstaan die binnenlandse uitgaven in de verdrukking brengt en beperking van de belastingen onmogelijk maakt. Maar er wordt verwacht dat de extra uitgaven uiteindelijk zullen worden goedgekeurd omdat een tegenstem zal worden voorgesteld als het in de steek laten van de troepen.

Bron: William Matthews, DefenseNews 27 maart 2006
www.defensenews.com

Naar boven


Nederland levert luchtverdedigingssysteem aan Venezuela

Thales Nederland BV (Hengelo) en Rafael (Haifa, Israël) hebben 16 maart j.l. bekend gemaakt dat ze met succes het nieuwe Defender luchtverdedigingssysteem hebben beproefd voor de Fuerza Aérea Venezolano (FAV - de Venezolaanse luchtmacht). Op 28 februari werd in het testgebied Shdema in Zuid-Israël een raket afgevuurd op een oefendoel. Het doel bevond zich op 7 km afstand toen de raket werd afgeschoten en de treffer vond op 6 km afstand van de raketlanceerder van de Defender plaats.
Een Defender systeem is al geleverd aan de FAV en nog twee zullen tegen het eind van het jaar zijn overgedragen. De systemen zijn bestemd om de luchtmachtbases van de FAV te verdedigen waarvan de belangrijkste El Libertador AB is bij Maracay-Palo Negro waar de squadrons F-16 en Mirage IIIEV van de Venezolanen zijn gestationeerd. Venezuela's buren – Guyana, Brazilië en Colombia – hebben geen geavanceerde tactische ballistische raketten of kruisraketten, dus het betrekkelijk simpele Defender-systeem kan een zeer effectieve bescherming blijken voor de Venezolaanse luchtmachtbases.
Defender bestaat uit een combinatie van de Nederlandse Flycatcher Mk 2 met de grond-luchtraket Barak van Israël.

VD AMOK: De leverantie is tamelijk hilarisch gezien de recente krijgshaftige taak die minister van defensie Kamp heeft aangeslagen tegenover Venezuela op grond van de veronderstelde ambities van dit land in de richting van onze koloniale restanten op de Antillen.

Bron: Michal Fiszer, eDefense 28 maart 2006
http://www.edefenseonline.com/default.asp?func=article&aref=03_28_2006_OM_01

Zie voor eerdere leveranties aan Venezuela de website van de Campagne tegen Wapenhandel (http://www.antenna.nl/amokmar/)




Naar boven
Naar beginpagina