8 april 2011

Korte Berichten Libië (3)
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
NATO is bang voor een eindeloze oorlog in Libië
Gewijzigde Libische taktiek stelt NAVO voor problemen
RAF converteert Typhoons om mee te doen aan de luchtaanvallen van de NAVO
EU stemt in met mogelijke militaire operatie in Libië
Beide partijen in Libië raken door hun munitie heen
Regime Gaddafi steunt op stammen met wisselende voorkeuren
Veranderde taktiek bij luchtaanvallen in Libië


NAVO is bang voor een eindeloze oorlog in Libië

De situatie waarvoor kritici vanaf het begin bang zijn geweest lijkt nu te zijn ontstaan: een patsituatie. Met steun van de NAVO zijn de rebellen sterk genoeg om de controle over Benghazi te behouden, maar te zwak om een offensief richting Tripoli door te zetten. Het front schuift een paar kilometer heen en weer, maar de verdeling tussen het door Gaddafi gekontroleerde westen van het land en de zone van de opstandelingen in het oosten lijkt zich te bestendigen.

Bron: Spiegel Online (BRD, Engelstalig), 7 april 2011

Naar boven

Gewijzigde Libische taktiek stelt NAVO voor problemen

Amerikaanse inlichtingenrapporten uit Libië stellen dat de strijdkrachten van Gaddafi hun troepen en zware wapens nu verbergen te midden van de stedelijke bevolking en zich verplaatsen in pick-up trucks en SUV’s in plaats van in militaire voertuigen, hetgeen het razend moeilijk maakt voor de NAVO om doelen op te sporen.

Bron: The New York Times (VS), 6 april 2011

Naar boven

RAF converteert Typhoons om mee te doen aan de luchtaanvallen van de NAVO

Het terugtrekken van Amerikaanse gevechtsvliegtuigen in de afgelopen week heeft Engeland en Frankrijk gedwongen om het aantal vliegtuigen dat militaire doelen op de grond in Libië kan aanvallen te vergroten. De NAVO wil niet zeggen welke andere landen luchtaanvallen aanbieden, maar alleen Denemarken, Canada en Noorwegen hebben tot nu toe verklaard deel te nemen. Het Britse ministerie van defensie maakte vandaag bekend dat Tornado’s van de RAF (Britse luchtmacht) Paveway en Brimstone raketten hadden afgevuurd op doelen rond Misrata en Sirte, waarbij zes tanks en zes andere gevechtswagens werden vernietigd. Ook zullen vier Typhoons (Eurofighters) worden uitgerust voor grondaanvallen – de modificaties kunnen in enkele dagen worden doorgevoerd.

Bron: The Guardian (GB), 6 april 2011

Naar boven

EU stemt in met mogelijke militaire operatie in Libië

De Europese Raad heeft ingestemd met het besluit om een militaire operatie uit te voeren om de humanitaire inspanningen in Libië te ondersteunen. Als het VN-bureau voor de coördinatie van humanitaire aangelegenheden (OCHA) er om vraagt zal de EU militairen sturen om "bij te dragen aan de veilige verplaatsing en evacuatie van vluchtelingen en de activiteiten van de humanitaire agentschappen met specifieke [militaire] middelen steunen", aldus een verklaring. EUFOR Libië kan alleen beginnen als een nieuwe beslissing de voorwaarden waaronder de troepenmacht gaat werken heeft vastgesteld.

Bron: Indo Asian News Service, 2 april 2011

Naar boven

Beide partijen in Libië raken door hun munitie heen

De bombardementen van de coalitie hebben de bevoorradingsroutes van Gaddafi afgekapt, zodat hij niet langer nieuwe raketten en andere munitie kan aanvoeren naar de frontlijn. De mogelijkheden voor het regime om de munitie over 600 tot 750 km aan te voeren worden zo beperkt. Maar de rebellen hebben moeite om daarvan te profiteren, omdat ze zelf helemaal geen logistieke aanvoerlijnen hebben.

Bron: The Guardian, 30 maart 2011

Naar boven

Regime Gaddafi steunt op stammen met wisselende voorkeuren

Het grootste gevaar voor Moammar Gaddafi zijn niet de strijdkrachten van de rebellen, die moeite hebben om op te rukken naar zijn hoofdstad, maar eerder de afbrokkelende steun voor zijn regime. De stam van Gaddafi zelf is een grote steun, maar is betrekkelijk klein, te midden van de 140 stammen die er in Libië zijn. Zijn belangrijkste bondgenoten zijn de grote Warfalla en Magarha stammen (ongeveer een miljoen leden elk op een totale bevolking van 6 miljoen), die de hogere rangen van de veiligheidstroepen en de regering vullen en waaruit milities worden gerekruteerd onder leiding van de zoons van Gaddafi. Sommige leiders van de twee stammen zijn overgelopen naar de oppositie, maar de meerderheid is tot nu toe loyaal.

Bron: The San Francisco Chonicle (VS), 31 maart 2011

Naar boven

Veranderde taktiek bij luchtaanvallen in Libië

Het Pentagon heeft bekend gemaakt dat aanvalsvliegtuigen van het type AC-130 en A10 antitankvliegtuigen nu worden ingezet in Libië. Deze laag vliegende types zijn beter geschikt dan de hoger vliegende bommenwerpers om doelen in bebouwd terrein aan te vallen. De enorme vuurkracht van deze wapens kan wel tot burgerdoden leiden. De AC-130 is een omgebouwd Hercules transportvliegtuig dat is bewapend met 20 mm, 40 mm en 105 mm kanonnen. De A10 Thunderbolt is speciaal ontworpen om tanks en pantserwagens te bestrijden met een meerloops 30 mm kanon dat bijna 4000 projectielen per minuut kan afvuren. [Dit wapensysteem is ook geschikt voor munitie met verarmd uranium. – VD AMOK]

Bron: The Guardian, 29 maart 2011


Naar boven
Naar beginpagina