28 maart 2006

Korte Berichten week 13
Kees Kalkman


Inhoud:
- Engeland kandidaat voor de 'Zoon van Star Wars'
- Vermomd als journalisten
- VS willen nieuwe legerbases in Midden-Oosten



Naar boven


Engeland kandidaat voor de 'Zoon van Star Wars'

Groot-Brittannië is door een hoge VS-generaal genoemd als belangrijkste kandidaat om gastvrijheid te verlenen aan de raketten van het omstreden 'Zoon van Star Wars' luchtverdedigingsprogramma, dat een ruimteschild moet vormen voor de VS en hun bondgenoten. De onthulling wekte de woede op van de linkervleugel van de Labour partij en leidde tot nieuwe vraagtekens bij de transatlantische banden en de relatie tussen Tony Blair en George W. Bush.

Volgens luitenant-generaal Trey Obering, het hoofd van het agentschap voor raketverdediging van de VS, is Engeland een van de drie kandidaten in Europa voor het systeem dat inkomende ballistische raketten moet neerschieten. Britse ambtenaren reageerden ontsteld en verklaarden dat er, als het aan hun lag, niets veranderd was sinds de toenmalige minister van defensie Geoff Hoon het parlement in 2004 had verteld dat het plaatsingsbesluit "op de normale manier" van te voren zou worden besproken.

De onthulling was onderdeel van een PowerPoint presentatie eerder deze week waarbij de generaal Groot-Brittannië, Polen en de Tsjechische republiek aanduidde als de drie kandidaten. Daarbij leek Groot-Brittannië de plaats van Hongarije op de definitieve shortlist leek te hebben ingenomen. De andere twee bases voor onderscheppingsraketten zijn in Alaska en Californië. Engeland speelt al een sleutelrol bij de Amerikaanse plannen voor een wereldwijd ruimteschild door middel van het radarstation bij Fylingdales.

Bron: Alec Russell, Daily Telegraph 24 maart 2006
http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2006/03/24/nstarwars24.xml&sSheet=/news/2006/03/24/ixnewstop.html

Naar boven


Vermomd als journalisten

Velddetachementen van de gevechtsinlichtingendienst van de Bundeswehr hebben bij buitenlandse inzetten meerdere malen onder valse identiteit gerechercheerd en daarmee gehandeld in strijd met de reglementen van de dienst. Bij één van deze illegale optredens werd de familie van een tot 2004 in Guantanamo gevangen gehouden man, Mohammed Wazir, in Kunduz in Afghanistan ondervraagd door een zogenaamde TV-ploeg van RTL.
Dit heeft de familie Wazir bevestigd aan het Duitse TV-programma Fronal21. Het programma beschikt bovendien over een drie bladzijden tellend 'Intelligence Report' waaruit blijkt dat personeel van een velddetachement van de Bundeswehr de ondervraging doorvoerde. Het velddetachement Kunduz berichtte daarin over het bezoek aan de familie op 18 augustus 2004.

Ook in Bosnië hebben velddetachementen van de gevechtsinlichtingendienst zich uitgegeven als verslaggever om undercover inlichtingen over mogelijke terroristennetwerken te vergaren. Zo hebben in Zenica een kapitein van de Bundeswehr en een tolk de vrouw van de in Guantanamo vastzittende Algerijn Bensayah Belkacem ondervraagd. Deze vrouw, Anela Kobilica, bevestigde dat de mannen zich voorstelden als verslaggevers van de Súddeutsche Zeitung (SZ) en zich legitimeerden met perskaarten. Het team stelde na de onder dekmantel doorgevoerde ondervraging op 16 juli 2003 een 'Intelligence Report' van vijf bladzijden op, waarover Frontal21 beschikt.

Kobilica toonde de zogenaamde SZ-verslaggevers documenten over de ontvoering van haar man en een brief uit Guantanamo. Ze liet zich ook met haar vader en haar kinderen fotograferen. De mannen kregen te horen dat de vrouw al eerder door Amerikaanse agenten naar haar man was gevraagd. Aan hen had ze echter geen documenten overhandigd. "Ze had meer vertrouwen in Duitsers", staat er in het geheime verslag.

Ook de militaire veiligheidsdienst MAD heeft in Afghanistan wettelijke regelingen overtreden, zo blijkt uit het vertrouwelijke rapport van de Bondsregering over de BND (Bundesnachrichtendienst) en CIA-affaire. Volgens het rapport hebben drie militairen van de MAD van 27 mei tot 2 juni 2004 op het Afghaanse ministerie van binnenlandse zaken in opdracht van de Duitse ISAF-commandant een aantal verdachten verhoord met het doel om een bomaanslag op een bus van de Bundeswehr op te helderen die op 7 juni 2003 was gepleegd. Deze deelname aan ondervragingen van gevangenen buiten de kampementen van de Bundeswehr in inzetgebieden is in strijd met de wet.

Volgens Michael Konken van de Duitse journalistenbond overtreden Duitse militairen die zich als journalisten vermommen niet alleen de wet, ze brengen ook mensenlevens in gevaar. Journalisten kunnen op die manier schietschijf voor plaatselijke rebellen worden. Bovendien zal zo niemand meer als informant voor journalisten willen optreden.

Bron: Franz Hutsch en Ulrich Stoll, Frontal21 (ZDF) 14 maart 2006
http://www.zdf.de/ZDFde/inhalt/9/0,1872,3911625,00.html

Naar boven


VS willen nieuwe legerbases in Midden-Oosten

Het leger van de VS heeft een tienjarenplan ontwikkeld voor opslag van munitie en materieel in zeker zes landen in het Midden-Oosten en Centraal-Azië ter voorbereiding van regionale oorlogssituaties.
De plannen die bekend werden door in maart 2006 afgesloten contracten betreffen permanente opslag van allerlei goederen vanaf instant maaltijden (MRE - ready-to-eat) tot en met raketten in Bahrein, Koeweit, Qatar en Oman en de vestiging van twee nieuwe overslagdepots, één in een geheim land in het Midden-Oosten "ten westen van" Saoedi-Arabië ("Site 23") en de andere in een nog te selekteren "staat in Centraal-Azië"

De plannen om oorlogsmaterieel te blijven stationeren op vooruitgeschoven posities in het Golfgebied laten in het midden of het VS-leger op de lange termijn een permanent verblijf in Irak zal kunnen veiligstellen. De contracten maken duidelijk dat rond 2016 het aantal tonnen vliegtuigmunitie in depots buiten Irak zal zijn verdubbeld.

Het gebruik van in het oorlogsgebied opgeslagen oorlogsmaterieel en de snelle inrichting van interventiebases is cruciaal geweest bij de oorlogsvoering van de VS in Afghanistan en Irak. In 2003 opereerde de luchtmacht van de VS bijvoorbeeld vanaf 36 bases in de regio. Dit aantal is nu teruggelopen tot veertien, waaronder vier grote operationele bases in Irak.

De meeste rechten op militaire bases en materieeldepots van de VS in het Midden-Oosten werden verworven in de aanloop tot de Golfoorlog van 1990. Sindsdien zijn de operaties van de luchtmacht boven Irak geleid vanuit een vrijwel permanente VS-basis in Koeweit en de speciale operaties vanuit Oman. De politiek van vooruitgeschoven depots maakt het mogelijk een capaciteit voor oorlogsvoering te handhaven zonder grote of zichtbare aanwezigheid van de VS, waardoor de grote bases en infrastructuur in Saoedi-Arabië in 2003 konden worden verlaten. Bases in Bahrein, Koeweit, Qatar en Verenigde Arabische Emiraten hebben die rol overgenomen. Landen als Jordanië, Egypte en Jemen, misschien zelfs Saoedi-Arabië blijven onder druk worden gezet om tijdelijke operaties en clandestiene strijdkrachten te huisvesten. De enige joker in het spel is Irak.

Bron: William M. Arkin (Early Warning column), Washington Post 22 maart 2006




Naar boven
Naar beginpagina