6 maart 2011

Korte Berichten Libië
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Britse special forces gepakt door Libiërs
VS-troepen komen aan in Griekenland met het oog op troepenopbouw voor Libië
VS, Britse en Franse strijdkrachten komen aan in Libië
De val in het zand van Noord-Afrika
De wapenexporten van de EU naar Libië: wie heeft Khadaffi bewapend?
Westen sluit militair net rond Libië
Afrikaanse huurlingen van Libië "immuun voor vervolging wegens oorlogsmisdaden"


Britse special forces gepakt door Libiërs

Een eenheid van de Britse speciale troepen SAS is afgelopen nacht aangehouden door strijdkrachten van de Libische rebellen, nadat een geheime missie om Britse diplomaten in kontakt te brengen met leidende tegenstanders van Gadaffi op een vernederende wijze is mislukt.

De acht soldaten werden opgepakt terwijl ze een lagere diplomaat eskorteerden in rebellengebied in het oosten van Libië.

De Libische oppositie ergerde zich aan de operatie en zette de soldaten vast op een militaire basis bij Benghazi. Ze zeiden dat de Britten door niemand waren uitgenodigd. Een bron in de buurt van de leiding van de oppositie zei dat ze bang waren dat de mensen zouden gaan denken dat buitenlandse troepen begonnen waren met een interventie door in Libië aan land te gaan.

Inmiddels is een Britse eenheid, de Black Watch van het 3rd Battalion Royal Regiment of Scotland paraat gesteld om ingezet te worden bij humanitaire operaties of voor een evacuatie in Libië.

Bron: Sunday Times, 6 maart 2011

Naar boven

VS-troepen komen aan in Griekenland met het oog op troepenopbouw voor Libië

Rond 400 VS-mariniers zijn op de Amerikaanse marinebasis Souda Bay op Kreta in Griekenland aangekomen in verband met de opbouw van VS-troepen rond Libië. Het gaat om personeel van de 2nd Marine Expeditionary Unit van Camp Lejeune in Noord-Carolina. Ze worden ingezet met het oog op mogelijke militaire scenario's met betrekking tot Libië. Ook de amfibische aanvalsschepen USS Kearsarge en USS Ponce zijn daarom naar de Middellandse Zee gedirigeerd. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Frattini heeft bases in Italië aangeboden om een mogelijke no-fly zone in Libië af te dwingen, hoewel hij daarbij verklaarde dat Italië zelf geen rol zal spelen bij een militaire interventie gezien de koloniale bezettingsrol die het land van 1912 tot 1943 in Libië heeft gespeeld.

Bron: Associated Press, 3 maart 2011

Naar boven

VS, Britse en Franse strijdkrachten komen aan in Libië

De VS, Engeland en Frankrijk hebben enkele honderden 'militaire adviseurs' gestuurd om de anti-Kadaffi strijdkrachten in het olierijke oosten van Libië, waar 'gewapende rebellengroepen' de macht hebben overgenomen, op te leiden en te ondersteunen. Volgens een exclusief bericht dat werd bevestigd door een Libische diplomaat hebben de drie westerse landen hun 'speciale troepen' laten landen in Cyrenaica [het oostelijk kustgebied van Libië] en zijn nu bezig bases en trainingscentra op te zetten om de rebellen steun te bieden. Een Libische woordvoerder die anoniem wenste te blijven, verklaarde dat de Amerikaanse en Britse trainers op 23 en 24 februari aan land werden gezet door Amerikaanse en Franse oorlogsschepen en kleinere boten bij de Libische kusthavens Benghazi en Tobroek.

Bron: Pakistan Observer, 3 maart 2011

Naar boven

De val in het zand van Noord-Afrika

Extra militaire versterkingen naar de regio brengen - bijvoorbeeld naar een NAVO-basis op Sicilië - zou direkt negatieve gevolgen hebben voor de oorlog in Afghanistan en de marine-inzet van de VS in Perzische Golf en de Golf van Aden verminderen.
(..)
Het vliegdekschip USS Enterprise en de begeleidende marineschepen waren op weg naar het zuiden door het Suezkanaal en de Rode Zee om de USS Carl Vinson in de Golf van Aden af te lossen toen ze opdracht kregen rechtsomkeert te maken en naar de Libische kust te varen.
(..)
De no-fly zones boven Noord- en Zuid-Irak die duurden vanaf het einde van de Golfoorlog van 1991 tot de invasie van de VS in 2003 vereisten 200 militaire vliegtuigen, 19 marineschepen en 22.000 VS-militairen. De kosten bedroegen 14 miljard dollar en werden geheel betaald door Saoedi-Arabië.

Bron: Arnaud de Borchgrave in The Washington Times, 3 maart 2011

Naar boven

De wapenexporten van de EU naar Libië: wie heeft Khadaffi bewapend?

De belangrijkste feiten:

Bron: The Guardian (GB), 1 maart 2011

Naar boven

Westen sluit militair net rond Libië

Volgens een woordvoerder van het Pentagon, kolonel David Lapan, zijn de militaire plannenmakers van de VS bezig met "diverse scenario's [..] en gaan strijdkrachten verplaatsen om flexibel op te kunnen treden op het moment dat beslissingen zijn genomen."

Britse vertegenwoordigers zeiden dat ze gebruik konden maken van de Britse militaire vliegbasis in Akrotiri op Cyprus om een no-fly zone af te dwingen.

Militaire topfunctkionarissen in Washington kijken ook naar andere opties, zoals 'veilige zones' om de bevolking tegen het regime te beschermen, het veiligstellen van havens, vliegvelden en olievelden en het geven van garanties bij het opzetten van een nieuwe regering.

Bron: Financial Times, 1 maart 2011

Naar boven

Afrikaanse huurlingen van Libië "immuun voor vervolging wegens oorlogsmisdaden"

Naar beweerd wordt zijn veel aanvallen op burgers in Libië die onderzocht gaan worden door het Internationaal Strafhof in Den Haag begaan door buitenlandse huurlingen die zijn ingehuurd door kolonel Gadaffi. Maar de VS hebben bij de VN-resolutie tegen Libië bedongen dat niemand met de nationaliteit van een derde land dat geen lid is van het Strafhof kan worden vervolgd voor daden in Libië. Dit houdt in dat huurlingen uit landen als Algerije, Ethiopië en Tunesië - landen die door Libische diplomaten bij de VN zijn genoemd als landen waar het om gaat - zelfs als ze gepakt worden zouden ontsnappen aan vervolging, omdat deze landen geen lid zijn.

De reden is dat de Amerikanen een precedent willen voorkomen waardoor VS-burgers vervolgd kunnen worden wegens hun rol bij misdaden in andere konflikten. De VS zijn geen lid van het Strafhof, omdat George W. Bush zich in 2002 heeft teruggetrokken.

Bron: The Telegraph (GB), 27 februari 2011


Naar boven
Naar beginpagina