1 maart 2006

Korte Berichten week 9
Kees Kalkman


Inhoud:
- Denemarken: Socialisten gearresteerd wegens solidariteitsaktie
- Turkije maakt bezwaar tegen Zwarte Zeevloot
- Hoofd onderzeebootdienst Israël: Wij kunnen overzeese doelen treffen



Naar boven


Denemarken: Socialisten gearresteerd wegens solidariteitsaktie

Op 20 februari zijn vier leden van de partij Socialistisch Links (VS) gearresteerd. Tegen drie anderen werden arrestatiebevelen uitgevaardigd. De aktivisten werden beschuldigd van het overtreden van de bepaling in het Deense wetboek van strafwet tegen de steun aan buitenlandse terroristische organisaties. Hierop is een maximumstraf van 10 jaar gevangenis gesteld.

Volgens een persbericht van de VS is de partij in januari via een bedrijfje ‘Fighters and Lovers’ begonnen met de Internetverkoop van T-shirts om het Volksbevrijdingsfront voor Palestina (PFLP) en de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) te ondersteunen. Deze twee organisaties staan op de lijst van terroristische groeperingen van de EU. Naast de arrestaties werd ook de website van het bedrijfje uit de lucht gehaald en computers en geld in beslag genomen. De Deense partij, die onderdeel uitmaakt van de met zes parlementsleden vertegenwoordigde Rood-Groene Alliantie - heeft een traditie van steun aan bevrijdingsbewegingen in de derde wereld.

Woordvoerder Michael Schoelardt verklaarde: “We beschouwen de aanklachten en het uit de lucht halen van onze website als een flagrante schending van de Deense grondwet en de daarin opgenomen garanties voor het recht op vrije meningsuiting en tegen censuur. Hij wees in dit verband op de uitlatingen van de Deense premier over het onaantastbare recht op vrije meningsuiting in Denemarken met betrekking tot de anti-islamitische cartoons die waren afgedrukt in de krant Jyllandsposten. “Blijkbaar is het recht op vrije meningsuiting in Denemarken niet van toepassing als het gaat om de steun aan de Palestijnse bevrijdingsstrijd of de strijd in Colombia voor vrijheid en demokratie tegen doodseskaders en repressie van de regering,” aldus Schoelardt.

De arrestanten werden nog dezelfde dag vrijgelaten, maar de aanklachten blijven gehandhaafd.

Bron: Kerryn Williams, Green Left Weekly (Australië), 1 maart 2006
www.greenleft.org.au/back/2006/658/658p14b.htm

Naar boven


Turkije maakt bezwaar tegen Zwarte Zeevloot

Washington – Washingtons verzoek voor uitbreiding van de 'Operation Active Endeavour' van de NAVO, die de handelsscheepvaart in de Zwarte Zee kontroleert om kriminele en terroristische aktiviteiten af te schrikken, is bij Turkije op een onverwacht gebrek aan enthousiasme gestuit.

Kurt Volker, de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken voor Europese en Euraziatische onderwerpen, heeft in Washington verklaard dat de landen die grenzen aan de Zwarte Zee hierover verschillende opvattingen hebben, variërend van zeer geestdriftig tot minder geestdriftig. Hij zei: "We willen de NAVO niet een bepaalde kant op duwen tegen de wil van sommige NAVO-bondgenoten, met name Turkije, dus we praten met de landen hoe en of we dit kunnen doen."

Turkije zegt dat de bestaande internationale overeenkomsten dezelfde rol kunnen vervullen. Hoge ambtenaren signaleren de Turkse zorgen over de uitholling van de Conventie van Montreux uit 1936 die Turkije toegang geeft tot de zeestraten tussen de Middellandse en de Zwarte Zee – de Bosporus en de Dardanellen.

Bron: Turkish Daily News, 1 maart 2006
www.turkishdailynews.com.tr/article.php?enewsid=37033

Naar boven


Hoofd onderzeebootdienst Israël:
Wij kunnen overzeese doelen treffen

De commandant van de onderzeebootvloot van de Israëlische marine heeft verklaard dat zijn onderzeeërs kunnen gebruikt worden om strategische doelen buiten het Israëlische grondgebied te treffen. Kolonel Yoni verklaarde: "De onderzeebootdienst bereidt zich voor op elk militair scenario dat de staat Israël als plausibel heeft gedefinieerd. In een interview met Ynet onthulde de kolonel enige mogelijkheden van het technisch meest geavanceerde en geheime deel van de Israëlische oorlogsmachine en zinspeelde op de mogelijke rol van onderzeeërs bij toekomstige militaire konflikten.

Volgens hem "is het treffen van strategische doelen niet altijd een taak die de luchtmacht of de infanterie kan uitvoeren, (..) ook een onderzeeër kan zo'n missie volbrengen, en kan ook worden gebruikt voor het verzamelen van inlichtingen en de beveiliging van de eenheden die een dergelijke missie moeten uitvoeren."

Publikaties in de buitenlandse pers hebben er al op gewezen dat de Israëlische onderzeeërs van het type Dolphin kernwapens kunnen meevoeren en lanceren, een mogelijkheid waarvan gebruik zal worden gemaakt als de Israëlische kernwapenbases op het vasteland zouden worden getroffen door een verrassingsaanval. De marinecommandant weigerde uiteraard op dit onderwerp in te gaan, maar zei wel dat dergelijke publikaties in het buitenland op zich bijdragen aan het Israëlische afschrikkingsvermogen. Hij voegde eraan toe dat het Israëlische leger de laatste tijd vermeden heeft samen met buitenlandse legers te oefenen in een poging om de geheimhouding rond zijn wapens te bewaren.

Bron: Hanan Greenberg, Ynet, 28 februari 2006
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3221853,00.html




Naar boven
Naar beginpagina