17 februari 2011

Korte Berichten week 7
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Ruzie tussen Argentinië en de VS over in beslag genomen militair materieel
Antiraketsysteem van Lockheed in 2013 geschrapt
In de moordmachine
De voorspellingsprogramma’s Pentagon zagen onrust Egypte niet aankomen
VS tekenen brandstofkontrakt voor luchtmachtbasis in Kirgizië


Ruzie tussen Argentinië en de VS over in beslag genomen militair materieel

Argentinië beschuldigt de VS van een poging om wapens en satelliettelefoons het land binnen te smokkelen, nadat de lading van een militair vliegtuig van de VS afgelopen week in beslag is genomen. Argentijnse functionarissen zeggen dat het materieel niet op de voorgeschreven wijze was ingeklaard. Volgens de VS ging het om uitrusting voor een politietrainingscursus in Argentinië. De Argentijnse regering heeft gezegd dat het op het internationale vliegveld Ezeiza in beslag genomen materieel bestaat uit wapens, satellietverbindingsmateriaal en medicijnen zoals morfine. De trainingscursus met militaire experts uit de VS en van de Argentijnse federale politie zou gegaan zijn over technieken om gijzelaars te bevrijden en is inmiddels afgelast.

Bron: BBC News (GB), 15 februari 2011

Naar boven

Antiraketsysteem van Lockheed in 2013 geschrapt

Het Pentagon heeft bekendgemaakt dat het een punt zet achter een multinationaal raketverdedigingsprogramma waarbij Lockheed samenwerkt met Italië en Duitsland. Het Medium Extended Air Defense System (MEADS) zal worden beëindigd als het huidige kontrakt in 2013 afloopt. Doorgaan met het programma zou 1,16 miljard extra hebben gekost en dat kunnen de VS niet meer opbrengen. Het geld dat op die manier vrijkomt zal worden gebruikt om extra Stinger en Patriot raketten te kopen. De VS dragen 58% van de kosten voor het zeven jaar oude MEADS programma. Het is bestemd om raketten voor de korte en middellange afstand neer te schieten.

Bron: Bloomberg (VS), 14 februari 2011

Naar boven

In de moordmachine

Een interview met John A. Rizzo, de juridisch hoofdadviseur van de CIA en de man die 'dodelijke operaties' met Predator robotvliegtuigen moet goedkeuren. Op het Counterterrorist Center van de CIA worden personen waarvan wordt aangenomen dat het terroristen zijn geselekteerd voor 'neutralisering'. Juristen (er zijn er in totaal een stuk of tien) schrijven vervolgens een telegram waarin staat dat het betreffende individu een ernstige bedreiging vormt voor de VS. Zo’n dossier bestaat meestal uit een document van twee bladzijden en een aanhangsel met ondersteunende informatie. In sommige gevallen vinden de juristen de onderbouwing onvoldoende. Rizzo noemt het voorbeeld van iemand waarvan uitsluitend werd aangenomen dat hij op een bepaalde vergadering geweest was.

Als het wel wordt goedgekeurd gaat het telegram naar de juridisch hoofdadviseur met de toevoeging: "Daarom vragen wij om goedkeuring als doelwit voor een dodelijke operatie". De adviseur zet vervolgens zijn handtekening in een vakje 'voor akkoord' Volgens Rizzo kreeg hij ongeveer een keer per maand een dergelijk telegram en waren er op een bepaald moment meestal een dertigtal individuen aangewezen als doelwit. Dit gaat dus alleen over de operaties van de CIA, het leger heeft zijn eigen aanslagen met robotvliegtuigen.

Volgens de Amerikaanse regering zijn dat soort gerichte moordaanslagen legaal, maar sommige juridische experts twijfelen daaraan. Volgens hen zijn de 'piloten' van de onbemande vliegtuigjes die ervoor worden gebruikt 'burgers op de grond' die direkt betrokken zijn bij vijandelijkheden, hetgeen ze volgens het oorlogsrecht tot 'onwettige deelnemers aan het gevecht' maakt, waarmee ze mogelijk strafbaar worden.

Bron: Newsweek (VS), 13 februari 2011

Naar boven

De voorspellingsprogramma’s van het Pentagon zagen de onrust in Egypte niet aankomen

De laatste drie jaar hebben het VS-leger en de inlichtingendiensten meer dan 125 miljoen dollar uitgegeven aan computermodellen waarvan wordt verondersteld dat ze politieke onrust kunnen voorspellen. Maar volgens Mark Abdollahian, een directeur van Sentia Group dat gespecialiseerd is op voorspellende modellen voor overheidsinstanties zijn de uitkomsten van de instrumenten voor politieke onrust nauwelijks beter dan schattingen door mensen.

Het Integrated Crisis Early Warning System (ICEWS) van Darpa bleek volgens een artikel van de programmamanager zelf in staat om vier van zestien opstanden te voorspellen in het kwartaal waarin ze plaatsvonden. Van negen van de zestien werd goed voorspeld dat ze binnen een jaar zouden gebeuren. Maar ICEWS wordt niet toegepast op het Midden-Oosten.

Bron: Wired – Danger Room (VS), 11 februari 2011

Naar boven

VS tekenen brandstofkontrakt voor luchtmachtbasis in Kirgizië

De VS hebben een overeenkomst getekend met een nieuw opgerichte Kirgizische staatsonderneming voor een deel van een brandstofkontrakt van 630 miljoen dollar. De luchtmachtbasis Manas, waarvoor de brandstof is bestemd, is een cruciale logistieke basis voor de oorlog in Afghanistan. Het nu gesloten kontrakt maakt het voor de oorspronkelijke kontrakthouder Mina Corp, die onder vuur lag van een politieke kampanje in Kirgizië, mogelijk om de bevoorrading voort te zetten. De nieuwe Manas Refuelling Company van de staat gaat beginnen met 20% van de leveranties, hetgeen op gaat lopen tot 50%.

Bron: The Telegraph (GB), 8 februari 2011


Naar boven
Naar beginpagina