13 februari 2008

Korte Berichten week 7
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
De onzichtbare Duitse hand in de Keniaanse crisis
Nucleaire onderzeeërs voor Brazilië
Senator noemt nucleair incident “belangrijke fout’
Hulp van Franse special forces voor regime Deby in Tsjaad
VS-marine mag sonar niet inzetten

Naar boven

De onzichtbare Duitse hand in de Keniaanse crisis

Op veel foto’s van het gewapende optreden van de politietroepen in Kenia bij straatgevechten is het G-3 stormgeweer van Heckler & Koch te zien. Dit is al dertig jaar het standaardwapen van het leger en de politie van Kenia. De veiligheidstroepen hebben ook aanzienlijke aantallen MP5 machinepistolen en HK21 machinegeweren, die allebei zijn gebaseerd op het G-3 ontwerp. De militaire samenwerking tussen Kenia en Duitsland dateert begon in 1965, een jaar na de onafhankelijkheid.

De G-3, veelal in licentie vervaardigd, is ook in gebruik bij rivaliserende etnische groepen in Noord-Kenia. De regering heeft dorpsmilities ermee bewapend en via corrupte ambtenaren hebben ook de nodige vuurwapens hun weg gevonden naar criminelen. Op de zwarte markt in Kenia kost een G-3 rond 200 US dollar, veel meer dan een Kalashnikov, hoewel de munitie goedkoper is en gemakkelijker te krijgen. Het Belgische bedrijf FN heeft namelijk in de jaren negentig in de stad Eldoret (waar nu de meeste slachtoffers zijn gevallen) een munitiefabriek gebouwd met een capaciteit voor munitie G-3 en MP5, die de behoefte van de Keniaanse strijdkrachten ver te boven gaat.

Bron: Roman Decker van BITS (BRD) in African Executive, 13 februari 2008

Naar boven

Nucleaire onderzeeërs voor Brazilië

Met hulp van Frankrijk wil Brazilië het eerste Zuid-Amerikaanse land worden met een vloot van nucleaire aanvalsonderzeeërs. Binnen twintig jaar moeten er vijf zijn gebouwd. Hun taak zal zijn het beschermen van “de grote nationale rijkdommen in de Atlantische Oceaan” zoals olie en het voorkomen van “de invasie door een ander land of terroristische acties”. De samenwerking bij dit militaire project zal worden gecompenseerd met grote contracten voor de Franse industrie, aankoop van helikopters van Eurocopter en de onderzeeërs zelf van de Franse werf DCN, die inmiddels verweven is met Thales. Het zou de eerste keer zijn dat deze Franse onderzeeboottechnologie wordt geëxporteerd.

Het gaat niet om onderzeeërs met kernwapens, maar om onderzeeërs die worden aangedreven door een kernreactor. Maar een dergelijk wapensysteem brengt een land heel dicht in de buurt van een militaire nucleaire capaciteit.

Als deze plannen (die niet verboden zijn volgens het non-proliferatieverdrag) werkelijkheid worden dreigt een wapenwedloop met landen als India, Zuid-Korea en Argentinië of zelfs met Canada en Taiwan.

Bron: Jean-Marie Collin van het Observatoire des armements in Libération (Fr.), 12 februari 2008

Naar boven

Senator noemt nucleair incident “belangrijke fout’

Senator Levin,de voorzitter van de Senaatscommissie voor de Strijdkrachten heeft tijdens een hoorzitting het per ongeluk laden van een B-52 bommenwerper met kernwapens een belangrijke veiligheidsfout zonder precedent genoemd. Het incident vond vorig jaar augustus plaats op de luchtmachtbasis Minot in Noord-Dakota. Er hebben inmiddels drie onderzoeken plaatsgevonden naar het voorval. Elk van de zes kernkoppen had een explosieve kracht van tien keer de bom op Hiroshima.

Bron: Associated Press (VS), 12 februari 2008

Naar boven

Hulp van Franse special forces voor regime Deby in Tsjaad

Franse speciale troepen hebben deelgenomen aan de gevechten tegen rebellen in N’Djamena, de hoofdstad van Tsjaad. Dat meldt het Frans dagblad La Croix (katholiek) uit militaire bronnen. Enkele weken voor de aanval van de rebellen zou een speciale bijstands- en interventie-eenheid naar Tsjaad zijn gestuurd. De militaire specialisten hebben de tegenaanval van het leger van Tsjaad op een colonne rebellen ten noordoosten van N’Djamena gecoördineerd. Essentieel was verder de bescherming van het vliegveld door Franse troepen (officieel vanwege de evacuatie van Europeanen), waardoor de aanvalshelikopters van het regeringsleger ongehinderd konden opereren.

Ook heeft Frankrijk geregeld dat in allerijl munitie voor Russische T-55 tanks vanuit Libië werd aangevoerd om de troepen van president Deby te ondersteunen. De rebellen moesten uiteindelijk de aanval op de hoofdstad opgeven vanwege munitietekort en omdat ze geen verweer hadden tegen de helikopteraanvallen.

Van Franse officiële zijde wordt elke ‘fysieke’ betrokkenheid van special forces ontkend.

Bron: La Croix (Fr.), 8 februari 2008

Naar boven

VS-marine mag sonar niet inzetten

De marine van de VS moet zich houden aan milieuwetten die de oefeningen met sonarapparatuur beperken, ondanks een uitzondering die president Bush wilde maken. Dat heeft een federale rechter in Los Angeles beslist. Het verbod op de oefeningen met onderzeeërs geldt in een zone van 12 zeemijl voor de kust van Zuid-Californië. De marine beëindigde vorig week een oefening van het eskader van het vliegdekschip USS Abraham Lincoln in dat gebied, waarbij sonar werd gebruikt. De National Resources Defense Council en andere milieugroepen voeren een langdurige juridische strijd over het sonargebruik dat volgens wetenschappers schadelijk is voor de hersens en oren van zeezoogdieren zoals walvissen en dolfijnen.

Bron: Associated Press (VS), 5 februari 2008


Naar boven
Naar beginpagina