10 februari 2011

Korte Berichten Egypte
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Wikileaks: FBI trainde de folteraars van de Egyptische staatsveiligheid
Het Egyptische leger grijpt naar de macht temidden van de onrust
Meer gevechten in de Sinaï in een chaotische situatie in Egypte
De verdeling van Egypte: dreigementen van de VS en Israël,
  militaire interventie door de NAVO?

Egypte waarheen?
Het is niet de radikale islam waar de VS zich zorgen over maken,
  het is het streven naar onafhankelijkheid

Egyptische leger verscheurd door fraktievorming
Het militair-industrieel complex van Egypte
Broeit er een coup in het Egyptische leger?
Cruciale militaire belangen en inlichtingenbronnen van de VS lopen gevaar   in Egypte


Wikileaks: FBI trainde de folteraars van de Egyptische staatsveiligheid

De Egyptische geheime politie, die al heel lang wordt beschuldigd van het martelen van verdachten en het intimideren van politieke tegenstanders van president Hosni Moebarak, zijn getraind in een opleidingscentrum van de FBI in Quantico, Virginia, in dezelfde tijd dat VS-diplomaten bezig waren bewijsmateriaal te verzamelen over wreedheden die tegen de oppositie werden begaan. Dat blijkt uit telegrammen van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS, die zijn vrijgegeven door Wikileaks.

Bron: The Raw Story (VS), 9 februari 2011

Naar boven

Het Egyptische leger grijpt naar de macht temidden van de onrust

Het leger, dat al de machtigste instelling in het land was, heeft geprofiteerd van de onrust om zijn gezag te versterken met een combinatie van geweld en public relations. Het resultaat is een 'zachte coup' in een land waar het leger in brede kringen wordt gezien als de ultieme waarborg van het nationale belang.

Bron: Associated Press (VS), 9 februari 2011

Naar boven

Meer gevechten in de Sinaï in een chaotische situatie in Egypte

Plaatselijke verslaggevers maken melding van een twee uur durend gevecht in de Egyptische helft van de verdeelde stad Rafah aan de grens met Gaza. Egyptische veiligheidstroepen zouden samen met stamleden aanvallers die waren uitgerust met raketgranaten hebben afgeslagen. De aanval vond plaats op hetzelfde moment dat een Egyptische onderzoeker bekend maakte dat een gasontploffing in een pompstation in de noordelijke Sinaï niet was veroorzaakt door een lek, maar een bomaanslag was door vier gewapende mannen. De explosie stopte tijdelijk de gasexport naar IsraŽl en JordaniŽ.

Bron: The New York Times (VS), 7 februari 2011

Naar boven

De verdeling van Egypte: dreigementen van de VS en Israël, militaire interventie door de NAVO?

De dreiging van een militaire interventie door de NAVO in Egypte moet onder ogen worden gezien. In 1956 vielen de Britten, de Fransen en de Israëli's samen Egypte aan toen president Nasser het Suezkanaal nationaliseerde. Generaal James Mattis, de commandant van Central Command van de VS heeft gezegd dat de VS "diplomatiek, economisch [en] militair" tegen Egypte zullen optreden als het Suezkanaal door Egypte zou worden afgesloten voor de VS en hun bondgenoten.

Bron: Mahdi Darius Nazemroaya bij Global Research (Can.), 7 februari 2011

Naar boven

Egypte waarheen?

Interview met Gilbert Achcar van de School of Oriental and African Studies (SOAS) in Londen over de rol van het leger, de Moslimbroeders, andere oppositiebewegingen en het streven naar democratie van de Arabische volkeren.

Bron: ZNet (VS), 5 februari 2011

Naar boven

Het is niet de radikale islam waar de VS zich zorgen over maken - het is het streven naar onafhankelijkheid

In de Arabische wereld hebben de VS en hun bondgenoten regelmatig radikale islamisten gesteund, soms om de dreiging van een sekulier nationalisme tegen te gaan. Saoedi-Arabië is een bekend voorbeeld, het ideologische centrum van de radikale islam (en de islamitische terreur). Een andere in de lange lijst is Zia ul-Haq, de wreedste van Pakistaans dictators en de favoriet van president Reagan, die een programma van radikale islamisering uitvoerde (gefinancierd door de Saoedi's). In het geval van onrust zijn taktische verschuivingen soms noodzakelijk, maar altijd met het oog gericht op het herstel van de controle.

Bron: Noam Chomsky in The Guardian (GB), 5 februari 2011

Naar boven

Egyptische leger verscheurd door fraktievorming

Verre van een monolitische eenheid te zijn, is het doorgaans ondoorgrondelijke leger in de diplomatieke telegrammen van de VS beschreven als verscheurd door fraktievorming en wantrouwen, waarbij president Hosni Moebarak probeert om de macht van de individuele generaals te bedwingen.

Bron: Financial Times (GB), 4 februari 2011

Naar boven

Het militair-industrieel complex van Egypte

Terwijl in de VS geproduceerde traangasgranaten worden afgevuurd op de demonstranten in Kaïro, staat de rol van Washington bij het bewapenen van Egypte in de schijnwerpers.

Bron: The Guardian, 4 februari 2011

Naar boven

Broeit er een coup in het Egyptische leger?

De passiviteit van het Egyptische leger bij de bloedige protesten suggereert een intern konflikt over de agenda. Dit zou de inspiratie kunnen vormen voor een coup door lagere officieren (kolonels), aldus een vroegere legercommandant.

Bron: Channel 4 (GB), 3 februari 2011

Naar boven

Cruciale militaire belangen en inlichtingenbronnen van de VS lopen gevaar in Egypte

Vitale belangen en installaties te land, ter zee en in de lucht van het Amerikaanse leger en de inlichtingendiensten lopen gevaar als Egypte in de handen valt van radikale islamisten zoals de Moslimbroeders. Het VS-leger is meer verstrengeld met het Egyptische leger dan met dat van welk ander Arabisch land dan ook.

Bron: The Washington Times (VS), 31 januari 2011


Naar boven
Naar beginpagina