30 januari 2008

Korte Berichten week 5
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Turkije en VS voeren besprekingen over de PKK en militaire samenwerking
Oproep voor actie tegen het VS-raketschild in Polen
BND mag strategisch afluisteren
Het Iraans/Argentijnse complot van Bush
FBI wil directe toegang tot Britse identiteitsgegevens
Turkse dienstweigeraars zoeken garanties in de grondwet

Naar boven

Turkije en VS voeren besprekingen over de PKK en militaire samenwerking

Generaal Ergin Saygun, plaatsvervangend stafchef van het Turkse leger, houdt deze week besprekingen met zijn Amerikaanse collega generaal James Cartwright van de US Joint Chiefs of Staff. De besprekingen gaan over het uitwisselen van inlichtingen bij operaties tegen de PKK. Saygun zal ook over de PKK praten met onderminister van defensie Eric Edelman en generaal John Craddock, commandant van het VS-leger in Europa (EUCOM) en Europees NAVO-bevelhebber. Bij de coördinatie is tevens generaal Petraeus, de Amerikaanse opperbevelhebber in Irak, betrokken. De US-Turkish High-Level Defense Group is hiertoe nieuw leven in geblazen. Daar wordt onder meer ook over militair-industriële samenwerking gesproken.

Bron: Turkish Daily News, 29 januari 2008

Naar boven

Oproep voor actie tegen het VS-raketschild in Polen

De Poolse Campagne tegen Militarisme, Polen voor een Referendum, de Anarchistische Federatie en andere groepen roepen op tot een grootschalige mobilisatie in Slupsk in het noorden van Polen tegen de installatie van raketten en het bouwen van een VS-basis aldaar in het kader van het raketschild. De actie is afgesproken op 29 maart en kan gezien worden als onderdeel van een bredere strijd op Europese schaal, waarvan ook de 'NATO Game Over' actie in Brussel op 22 maart en de anti-NAVO top in Boekarest begin april deel uitmaken.

Bronnen:
Kampania przeciwko Tarczy Antyrakietowej
A-Info News Service, 28 januari 2008
www.vredesactie.be

Naar boven

BND mag strategisch afluisteren

Volgens het gerechtshof in Leipzig mocht de Duitse inlichtingendienst Bundesnachrichtendienst (BND) na de aanslagen van 2001 in New York het Duitse buitenlandse telefoonverkeer ‘strategisch’ afluisteren, dat wil zeggen zonder dat er sprake was van een concrete verdenking tegen een bepaald persoon. Bij strategisch afluisteren controleert de BND steekproefsgewijs telefoon-, fax en e-mailverkeer met bepaalde landen. De computers van de BND registreren de communicatie, wanneer in een e-mail bepaalde zoektermen gebruikt worden of via de telefoon bepaalde nummers worden aangevraagd.

Sinds 1994 wordt dit instrument ook tegen terroristen en de georganiseerde criminaliteit ingezet. Zo werden bijvoorbeeld bij de speurtocht naar terroristen in 2005 24427 berichten geregistreerd, waarvan er 83 door de BND nader werden onderzocht en 21 als relevant aangemerkt. Slechts in een enkel geval waren de inlichtingen vanuit het belang van de veiligheid van dusdanig belang dat ze aan de politie weren doorgegeven.

Bron: Die Tageszeitung (BRD), 25 januari 2008

Naar boven

Het Iraans/Argentijnse complot van Bush

Hoewel kernwapens en Irak de belangrijkste elementen vormen van de kampanje van de regering Bush tegen Iran, proberen hoge functionarissen in de VS Iran ook neer te zetten als wereldwijde hoofdsponsor van terrorisme. De nieuwste taktiek van het Bush-team is een dertien jaar oude beschuldiging dat Iran verantwoordelijk was voor de beruchte aanslag in Buenos Aires die het centrum voor de joodse gemeenschap in die stad verwoestte. Daarbij vielen in 1994 86 doden en 300 gewonden. Maar een maandenlang onderzoek ter plekke levert geen greintje bewijs op voor deze bewering.

Bron: The Nation (VS), 18 januari 2008

Naar boven

FBI wil directe toegang tot Britse identiteitsgegevens

Hoge Britse politiefunctionarissen praten met de FBI over een internationaal databestand voor de jacht op grote criminelen en terroristen. Het VS-programma ‘Server in the Sky’ moet de samenwerking tussen politiekorpsen aan beide kanten van de Atlantische Oceaan uitbreiden boven het huidige niveau waarbij vingerafdrukken heen en weer worden gefaxt. De bondgenoten in de ‘oorlog tegen het terrorisme” – de VS, Groot-Brittannië, Australië, Canada en Nieuw-Zeeland – hebben een werkgroep opgericht, het International Information Consortium, om een strategie uit te stippelen.

Biometrische gegevens, irissen, hand- en vingerafdrukken en andere persoonlijke informatie van miljoenen individuen kunnen in het netwerk worden uitgewisseld.

Bron: The Guardian (GB), 15 januari 2008

Naar boven

Turkse dienstweigeraars zoeken garanties in de grondwet

Een voorstel voor een amendement op de Turkse nationaliteitswet betekent nieuwe hoop voor dienstweigeraars in Turkije die in het kader van de grondwetsherziening streven naar afschaffing van de gedwongen militaire dienst en vervanging van dit systeem door een vorm van burgerdienst.

Het amendement beoogt een eind te maken aan de praktijk waarbij Turkse burgers die weigeren in dienst te gaan hun nationaliteit verliezen. Onder de huidige wetgeving verliezen deserteurs hun nationaliteit en kunnen Turken die hun dienstplicht in het buitenland vervullen zonder toestemming van de Turkse autoriteiten, zonder toestemming in een andere land werken dat in oorlog is met Turkije of tegen de belangen van Turkije in een functie in het buitenland.aanvaarden hun burgerrechten kwijtraken. De dienstweigeraars willen aanhaken bij het wetsvoorstel door voor te stellen de dienstplicht helemaal uit de grondwet te halen en te bepalen dat dienstweigeraars niet langer door krijgsraden zullen worden berecht.

Bron: Today’s Zaman (Turkije), 8 januari 2008


Naar boven
Naar beginpagina