7 januari 2010

Korte Berichten week 1
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Amerikaanse leger ziet Guam als uitvalsbasis
Voorstel voor Chinese marinebasis kan argwaan wekken
Meer militaire samenwerking van de VS en Marokko
Amerikaanse luchtmacht breidt luchttransportactiviteiten in Afrika uit
Engeland houdt oorlogsoefening op de Falklandeilanden


Amerikaanse leger ziet Guam als uitvalsbasis

De VS zijn van plan het eiland Guam verder te versterken. De militaire luchtmachtbasis daar wordt opgewaardeerd tot een strategische uitvalsbasis die snelle interventie in het westelijk deel van de Stille Oceaan mogelijk maakt. Er zullen meer troepen worden gelegerd waaronder 9182 mariniers en landmachtsoldaten die nu in Okinawa zijn gestationeerd. Ook meer dan 9000 marinemensen van het vliegdekschipeskader van de marine zullen er hun thuisbasis krijgen. Het hele projekt gaat zo’n 12 miljard dollar kosten. Een diepe zeehaven zal er vliegdekschepen kunnen ontvangen. Het projekt heeft tevens betrekking op het eiland Tinian dat 160 km ten noordoosten van Guam ligt. Hier wordt een oefenterrein “zonder beperkingen” voor mariniers gevestigd. De plaatselijke bevolking van Guam maakt zich grote zorgen over de gevolgen voor het milieu en het gebruik van het land. Het eiland is een territorium van de VS, een soort kolonie dus.

Bron: Kyodo (Japan), 3 januari 2010

Naar boven

Voorstel voor Chinese marinebasis kan argwaan wekken

Vice-admiraal Yin Zhoe van de afdeling voor materieelonderzoek van de Chinese marine heeft voorgesteld in de Golf van Aden een marinebasis voor bevoorrading en scheepsreparatie te bouwen. Sinds het begin van 2009 heeft China al vier marine-eskaders naar dit gebied gestuurd om rond de 1400 Chinese en andere schepen te escorteren in wateren die worden bedreigd door vanuit Somalië opererende piraten. De route is van belang voor transport van olie en grondstoffen uit Afrika voor de Chinese economie. De Chinese marine is momenteel afhankelijk van de Franse marinebasis in Djibouti voor de bevoorrading.

Het voorstel van een politiek betrekkelijk onbelangrijke admiraal is vermoedelijk een proefballonnetje om te kijken hoe andere landen reageren. India maakt zich al een tijdje zorgen over de reeks militaire installaties – bijgenaamd de parelsnoerstrategie – die China aanlegt in de Indische Oceaan. Zo wordt er op de Birmese Coco eilanden een Chinese marinebasis geleased voor verkenning en het verzamelen van inlichtingen. In de Pakistaanse havenstad Gwadar bouwen de Chinezen een diepe zeehaven die geschikt zou zijn voor de onderzeebootvloot. China zou ook zijn geïnteresseerd in marinebases voor bevoorrading in Bangladesh, Sri Lanka, Cambodja en Thailand. De officiële Chinese politiek is overigens nog steeds om geen militaire bases in het buitenland na te streven.

Bron: The National (VAE), 2 januari 2010

Naar boven

Meer militaire samenwerking van de VS en Marokko

Generaal Wiliam E. Ward, de commandant van Africom, het Afrikaanse commando van de VS, heeft een bezoek gebracht aan Marokko. Ward sprak met luitenant-generaal Abdelaziz Bennani, de inspecteur-generaal van de Marokkaanse strijdkrachten over bilaterale militaire samenwerking. Dit is al het derde bezoek van Ward aan Marokko. De twee eerste vonden plaats in 2008. Marokko is een belangrijke partner in de regio voor de VS op het gebied van contraterrorisme, smokkel en ‘vredesoperaties’. Africom, momenteel tijdelijk gehuisvest in Stuttgart, coördineert de militaire en veiligheidsactiviteiten van de VS in Afrika.

Bron: Xinhua (China), 31 december 2009

Naar boven

Amerikaanse luchtmacht breidt luchttransportactiviteiten in Afrika uit

De eerste operatie van een militair transportvliegtuig C-130J Super Hercules ter ondersteuning van de luchtmacht van de VS in Afrika (AFAFRICA) vond plaats op 19 december. De opdracht was om 17 VS-militairen die het leger van Mali hadden opgeleid naar huis te vliegen. De C-130J is een nieuwe versie van het bekende Hercules vliegtuig. 86th Airlift Wing in Ramstein, Duitsland is het eerste onderdeel buiten de VS zelf dat met deze vliegtuigen is uitgerust. Het vliegtuig is groter en sneller dan de vorige modellen, heeft een groter bereik en heeft een minder lange startbaan nodig.

Bron: AirForce News, 31 december 2009

Naar boven

Engeland houdt oorlogsoefening op de Falklandeilanden

De Britse luchtmacht en marine hebben een tweedaagse oorlogsoefening gehouden op de Falklandeilanden, in 1982 het toneel van een oorlog tussen Argentinië en Engeland en recentelijk een plek waar intensief gezocht wordt naar olie en gas. Bij de oefening Cape Bayonet werd een vijandelijke invasie nagespeeld waaraan Britse Typhoon gevechtsvliegtuigen en marineschepen deelnamen. Volgens sommige deskundigen zijn de onderzeese olie- en gasvoorraden bij de Falklands van dezelfde omvang als die op het Britse deel van de Noordzee. De infrastructuur die de eilanden verbindt met de wereldmarkt is echter zwak ontwikkeld. Een eerste booreiland is momenteel onderweg vanuit Schotland. Er is sprake van dat de Chileense olie-industrie wordt benaderd voor samenwerking. Maar ook de Argentijnen hebben interesse in de ontwikkeling van de velden via een dochter van de Spaanse oliereus Repsol.

Bron: United Press International (VS), 28 december 2009


Naar boven
Naar beginpagina