17 november 2013

Korte Berichten week 46
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
Kan Saoedi-Arabië beschikken over Pakistaanse kernwapens?
Cyprus als observatiepost voor het Midden-Oosten


Kan Saoedi-Arabië beschikken over Pakistaanse kernwapens?

6 november 2013 - BBC Newsnight baseert zich op bronnen bij de NAVO, het Witte Huis en de Israëlische militaire inlichtingendienst bij de stelling dat Saoedi-Arabië niet alleen heeft meebetaald aan het Pakistaanse kernwapen, maar er 'in extremis' ook over zou kunnen beschikken. Het nieuws kan verband houden met de stand van zaken rond de nukleaire onderhandelingen tussen Iran en de westerse mogendheden.

De berichten over een Saoedische nukleaire kapaciteit gaan echter ver terug. In 1987 kochten de Saoedi's al een paar dozijn ballistische raketten voor de middellange afstand CSS-2 (Chinese naam DF-3). Deze raketten worden aangedreven met vloeibare brandstof en gelden als verouderd, hoewel China er nog wel een aantal in gebruik zou hebben. Ze zijn niet precies genoeg voor konventioneel gebruik en kunnen dus eigenlijk alleen nukleair worden ingezet.

Verder geldt in elk geval in het Westen als vrij onomstreden dat Saoedi-Arabië het leger van Pakistan en met name ook rakettechnologie en nukleaire laboratoria heeft gefinancierd.

Deze zomer heeft IHS Jane's de bouw van een nieuwe raketbasis voor CSS-2 in Saoedi-Arabië onthuld, met rails voor lanceerinstallaties die gericht zouden zijn op Israël en Iran. Het is onduidelijk of de nieuwe berichten deel uitmaken van een bluf om de Amerikanen de druk op Iran te laten opvoeren of een langer bestaand strategisch Saoedisch plan. Een expert die bij het Witte Huis heeft gewerkt, Gary Samore, denkt dat de Saoedi's om onder hun non-proliferatie-verplichtingen uit te komen, mogelijk het omstreden NAVO-model willen gebruiken. De kernwapens zouden dan Pakistaans bezit blijven (vergelijkbaar met de Amerikaanse in Volkel) en naar behoefte kunnen worden ingevlogen of voorwaarts gestationeerd onder Pakistaanse kontrole.

Het gespecialiseerde blog Arms Control Wonk meldde al in juli dat Saoedi-Arabië zijn Chinese raketten voor middellange afstand zou willen vervangen door de modernere DF-21 raket met vaste brandstof of de Pakistaanse Shaheen.

Bron: BBC News (Mark Urban)

Naar boven

Cyprus als observatiepost voor het Midden-Oosten

5 november 2013 - l'Espresso bericht dat Cyprus dienst doet als de geheime Brits-Amerikaanse luisterpost voor het Midden-Oosten. Toen het eiland in 1960 onafhankelijk werd behielden de Britten twee grote militaire bases. Op één daarvan, het Eastern Sovereign Base Area bij Dhekelia is het inlichtingenstation Ayios Nikolaos met de codenaam Sounder gevestigd. Van hieruit worden de verbindingen van het internet met het Midden-Oosten afgeluisterd door GCHQ, de Britse afluisterdienst. De NSA draait op voor een behoorlijk deel van de kosten en kan in ruil daarvoor meeluisteren. Er worden een aantal onderzeese glasvezelkabels afgetapt die op Cyprus aan land komen: SeaMeWe3, Lev Submarine System, Cadmos, MedNautilus Submarine System, Ugarit, Cios. De kabels lopen o.m. naar Israël, Syrië, Libanon, Egypte, Turkije, Griekenland, Italië.

In augustus had l'Espresso al onthuld dat GCHQ drie kabels aftapt die op Sicilië aan land komen: Fea, SeaMeWe3 en SeaMeWe4. Het Italiaanse bedrijf Telecom Italia Sparkle speelt een belangrijke rol.

Het toegang verkrijgen tot de kabels vereist medewerking van de lokale telekommunikatie-autoriteiten, in het geval van Cyprus de Cyprus Telecommunications Authority (CYTA). De kabels komen aan land bij een kuststation (landing station) en gaan vandaar over land naar een datacentrum, waar ze verknoopt worden met andere kabelnetwerken. Volgens experts wordt het dataverkeer daar gekopieerd met behulp van een passieve optische splitter. Een aparte glasvezelkabel stuurt het onderschepte materiaal dan naar een inlichtingenpost.

Op de luisterpost in Cyprus is Amerikaans inlichtingenpersoneel undercover gestationeerd. Ze doen zich voor als toeristen of andersoortige reizigers omdat er een overeenkomst is met Cyprus dat op de basis alleen Brits personeel mag werken.

Bronnen: l'Espresso (Nicky Hager en Stefania Maurizi), 5 november 2013; l'Espresso (Stefania Maurizi), 28 augustus 2013.


Naar boven
Naar beginpagina