28 april 2013

Korte Berichten: Koreaanse crisis
Samenstelling: Kees Kalkman

Meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
Pyongyang glimlacht om tandeloos front
Chinese steun voor Noord-Korea rationeel
Laat dat handboek van Bush nu eens in de kast liggen
Noord-Korea kan een kernkop afleveren met een raket - of misschien toch niet
Een Duits masterplan voor Korea?
Hoe een derde Koreaanse oorlog eruit zou zien
Gemiste kansen in Noord-Korea
VS nemen gas terug bij Koreaans machtsvertoon


Pyongyang glimlacht om tandeloos front

26 april 2013 - De Noord-Koreaanse leiders hebben weinig reden tot vreugde, denkt Simon Tisdall. Maar ze hoeven zich niet zoveel zorgen te maken over de strategische omsingeling door de VS, China, Japan en Zuid-Korea. Deze landen kunnen het er nauwelijks over eens worden welke dag van de week het is, laat staan over een gecoördineerde politiek - of het nu gaat om onderhandelingen, containment of regime change.

Bron: The Guardian

Naar boven

Chinese steun voor Noord-Korea rationeel

Kim Jong-un24 april 2013 - In de Financial Times begrijpt Timothy Beardson waarom de Chinezen Noord-Korea niet laten vallen. China intervenieerde in de jaren vijftig in de Koreaanse oorlog om te voorkomen dat de VS tot de Chinese grens oprukten. Ook zijn ze bang voor een destabiliserende vluchtelingenstroom als Noord-Korea ineenstort. Bovendien komt het China wel goed uit dat Pyongyang als kleine boeman de aandacht afleidt van kritiek op China en het land zelfs de mogelijkheid geeft om een positieve leidende rol op zich te nemen bij het oplossen van de crisis. Ten slotte zit China niet te wachten op een verenigd, welvarend Korea dat nationalistisch zal zijn en mogelijk zelfs kernwapens hebben.

Het betekent niet dat er sprake is van enige genegenheid tussen China en Noord-Korea. Er zijn grens- en visserijconflicten, de Chinezen vinden de Koreanen racistisch en ze houden er helemaal niet van als hun buren weer eens dreigende taal uitslaan en raketten afvuren.

Bron: Financial Times

Naar boven

Laat dat handboek van Bush nu eens in de kast liggen

24 april 2013 - Conn Hallinan beschrijft hoe de regering Obama het scenario van zijn voorganger Bush uit 2004 vrijwel letterlijk herhaalt. En dat terwijl de daaraan voorafgaande president Clinton een succesvolle diplomatieke overeenkomst had gesloten om te voorkomen dat Noord-Korea de beschikking kreeg over kernwapens.

Bron: Foreign Policy in Focus

Naar boven

Noord-Korea kan een kernkop afleveren met een raket - of misschien toch niet

12 april 2013 - Fairness and Accuracy in Reporting analyseert het rumoer over een zinnetje uit een hoorzitting van Amerikaanse Senaat. De achtergrond blijkt een lobby te zijn om meer geld voor het raketschild uit te trekken en de inlichtingendiensten zijn het er onderling zeker niet over eens of Noord-Korea een inzetbaar nucleair wapen heeft.

Bron: Fair

Naar boven

Een Duits masterplan voor Korea?

9 april 2013 - Het Engelstalige Duitse blog German-Foreign-Policy.com maakt een rondje langs de denktanks van de Duitse politieke partijen. Het blijkt dat de Duitsers onverwacht actief zijn in de Noord-Koreaanse hoofdstad en zo hun eigen invalshoek hebben. De conservatieve Konrad Adenauer Stiftung vindt de Noord-Koreaanse dreigementen helemaal niet zo irrationeel. De onvoorspelbaarheid is juist een berekenende strategie om zich te beschermen tegen buitenlandse interventie. De Duitse politiek is erop gericht om Noord-Korea de Vietnamese weg in te laten slaan: economische opening, terwijl de inmiddels al lang niet meer socialistische partij toch de touwtjes in handen houdt.

Bron: German-Foreign-Policy.com

Naar boven

Hoe een derde Koreaanse oorlog eruit zou zien

6 april 2013 - Eric Margolis beschrijft het mogelijke verloop van een derde Koreaanse oorlog (de eerste was Korea tegen Japan, de tweede Noord-Korea en China tegen Zuid-Korea, de VS en bondgenoten).

Bron: Eric Margolis

Naar boven

Gemiste kansen in Noord-Korea

5 april 2013 - Volgens Peter Lee heeft China Noord-Korea nodig als buffer en winstgevend achterland voor grondstoffen en goedkope arbeidskrachten. Het probleem van de VS is dat ze enerzijds offensief moeten reageren op Noord-Koreaanse acties om als beschermheer te voorkomen dat hun bondgenoten Zuid-Korea en Japan een eigen militaire politiek met kernwapens gaan ontwikkelen. Maar anderzijds dreigen de VS daardoor zelf een crisis op onverantwoorde manier uit de hand te laten lopen. Noord-Korea wil graag uit zijn isolement, waarbij Birma een voorbeeld zou kunnen vormen. De onthullingen van Wikileaks laten zien dat de VS dit ook snappen en via achterkamers wel degelijk diplomatieke contacten onderhouden met Pyongyang. Maar de Noord-Koreaanse boeman is te nuttig in het kader van de Aziatische strategie van de VS om op te geven. En Japan en Zuid-Korea hebben waarschijnlijk in de praktijk een veto op toenadering.

Bron: CounterPunch

Naar boven

VS nemen gas terug bij Koreaans machtsvertoon

3 april 2013 - De Wall Street Journal analyseert dat de VS een pauze hebben ingelast bij hun escalatie rond Korea omdat de ontwikkelingen uit de hand dreigden te lopen.

Bron: The Wall Street Journa


Naar boven
Naar beginpagina