23 maart 2012

Korte Berichten week 12
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Offensief Kongolese leger kan 100.000 mensen verdrijven
Bondsregering houdt rekening met terugtrekken Amerikaanse kernwapens uit    Duitsland
Krijgshaftig kern-Europa krijgt vleugels in Eindhoven


Offensief Kongolese leger kan 100.000 mensen verdrijven

Hulpverleners en onafhankelijke deskundigen waarschuwen dat het nieuwe offensief van het Kongolese leger in de provincies Noord- en Zuid-Kivoe een golf van instabiliteit en schendingen van de mensenrechten in Oost-Kongo tot gevolg kan hebben. De operatie van 5400 militairen van het regeringsleger is gericht tegen de FDLR (Ruandese Hutu’s), de Mai-Mai (lokale gewapende groepen) en de resten van het Lord’s Resistance Army van Joseph Kony.

De VN-troepen in Kongo (Monusco) leveren ondersteuning in de vorm van troepentransport, helikopters, planning, taktische steun, brandstof, proviand en andere logistieke hulp. Het laatste regeringsoffensief leidde in 2009 tot meer dan 1000 burgerdoden, massale verkrachtingen en 800.000 vluchtelingen.

Bron: The Guardian, 16 maart 2012

Naar boven

Bondsregering houdt rekening met terugtrekken Amerikaanse kernwapens uit Duitsland

Volgens de defensiespecialist van de SPD, Hans-Peter Bartels, blijkt uit dokumenten van de Bundeswehr over de nieuwe Duitse luchtmachtstruktuur dat de regering rekening houdt met het terugtrekken van de Amerikaanse kernwapens uit Duitsland. Volgens de nieuwe plannen wil de luchtmacht binnen tien jaar de basis Büchel in Rijnland-Palts opgeven, waar de kernwapens momenteel zijn opgeslagen. Het squadron Tornado’s waarvoor de kernbommen bestemd zijn, zal worden vervangen door een squadron Eurofighters in Wittmund in Nedersaksen. Omdat de Luftwaffe niet van plan is de Eurofighters geschikt te maken voor nukleaire inzet, zou Duitsland zich daarmee terugtrekken uit de nukleaire deelname aan de NAVO.

Bron: Der Spiegel, 11 maart 2012

Zie ook: Germany pushes for changes in NATO’s nuclear posture, Oliver Meier, Arms Control Now, 14 maart 2012

Naar boven

Krijgshaftig kern-Europa krijgt vleugels in Eindhoven

Tot de funktionerende kern van het Euroleger behoort het Europese strategische luchttransportkommando (European Air Transport Command – EATC), dat al meer dan een jaar aktief is in Eindhoven. Het transporteert wapens, munitie en militairen, ook in het kader van oorlogsoperaties. Omdat de inrichting van deze eenheid een beperking van de nationale soevereiniteit betekent, heeft het vanaf het oorspronkelijke besluit in 2003 tot 2010 geduurd voor het kommando zijn werk kon beginnen. Op dat moment waren België, Duitsland, Frankrijk en Nederland het eens over een voorlopig koncept, dat in 2013/2014 zal worden omgezet in een verdrag tussen staten om EATC op langere termijn te regelen.

De transportvliegtuigen van EATC worden vanuit Eindhoven gevlogen door nationale bemanningen, maar de lading kan van alle deelnemers zijn. Er zijn vijf A310 transportvliegtuigen en een aantal van het type C-160 en C-160 ESS beschikbaar. In de toekomst zal ook de door EADS geproduceerde A400M voor EATC gaan vliegen.

EATC heeft tot nu toe al een rol gespeeld bij de ondersteuning van de Libië-oorlog, de Franse interventie in Ivoorkust en de Afghanistanoorlog. De ondersteuning van ISAF in Afghanistan vindt plaats door Duitse vliegtuigen via de basis Termez in Oezbekistan en Franse via de basis Doesjanbe in Tadzjikistan.

Tijdens de Libiëoorlog werden door EATC 11.000 soldaten en 3300 ton materieel getransporteerd. Het grootste deel daarvan werd door Franse toestellen afgewikkeld, maar de Duitsers vlogen 10% van de transporten. Ook in het hoofdkwartier in Eindhoven was Duits personeel aktief, hoewel Duitsland officieel niet aan de Libië-oorlog deelnam. Al eerder was bekend dat meer dan 100 Duitse militairen van de NAVO-staven bij de oorlog waren betrokken./

Bron: Informationsstelle Militarisierung, 8 maart 2012


Naar boven
Naar beginpagina