29 februari 2012

Korte Berichten week 9
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Drones cirkelen rond boven de Filippijnen
Nieuw bewijs roept vragen op in zaak Lockerbie
VS-generaal: Turkse radar raketschild nu operationeel
Israel levert Azerbeidzjan voor 1,6 miljard wapens
Oorlog met Iran bedreiging voor braadworst?
Nederlandse luchtmacht schaft drones aan


Drones cirkelen rond boven de Filippijnen

Een door de VS geleide luchtaanval met een onbemand vliegtuig, een drone, is het eerste bekende geval van een drone-aanval op de Filippijnen in het kader van de door Manilla uitgevoerde kontraguerrilla. De aanval doodde een aantal bekende strijders van de groepen Abu Sayyaf en Jemaah Islamiyah. De aanval met de drone kon plaatsvinden omdat door een informant heimelijk een sensor was geplaatst in de schuilplaats van de terroristen. In het Filippijnse parlement is inmiddels gevraagd om een onderzoek naar de kwestie. Hoewel Amerikaanse special forces als adviseurs optreden in de kontraguerrilla van het Filippijnse leger, ligt elke uitbreiding van Amerikaanse militaire aanwezigheid ter plaatse erg gevoelig. De VS hebben aangekondigd hun vloot van onbemande drones op de Filippijnen met 30% uit te gaan breiden.

Bron: Asia Times, 29 februari 2012

Naar boven

Nieuw bewijs roept vragen op in zaak Lockerbie

Nieuw wetenschappelijk bewijsmateriaal dat is verzameld door de Scottish Criminal Case Review Commission (SCCRC) ondermijnt de zaak tegen de Libische geheime agent die is veroordeeld voor de aanslag op een passagiersvliegtuig bij Lockerbie. Dat stelt onder meer de documentaire Lockerbie: Case Closed die is uitgezonden bij Al Jazeera. Het bewijs haalt op een aantal punten het verhaal van de belangrijkste getuige, de Maltezer winkelier Tony Gauci, onderuit. Gauci wees de Libiër Abdel Baset al-Meghrabi aan als de man die spullen bij hem had gekocht, die later in verband werden gebracht met de bom. Gauci zou hiervoor 2 miljoen dollar hebben gekregen van de Amerikaanse regering. Verder zijn nu documenten boven water gekomen, waaruit blijkt dat wetenschappers van defensie belangrijke verschillen hadden gevonden tussen de resten van een tijdschakelaar die waren aangetroffen na de aanslag en materiaal dat eerder was geleverd aan het regime van Ghaddafi.

Bronnen:
Al Jazeera, 27 februari 2012
The Guardian, 27 februari 2012

Lockerbie: Case Closed op YouTube

Naar boven

VS-generaal: Turkse radar raketschild nu operationeel

Tijdens een interview op het militaire vliegveld van Montenegro heeft luitenant-generaal Mark Hertling, de kommandant van de Amerikaanse landmacht in Europa (USAREUR) verklaard, dat de Amerikaanse X-band radar voor het raketschild in Turkije al een paar weken operationeel is. Het militaire personeel van de VS is ter plekke. De radar staat op een militaire basis bij Kurecik, 700 kilometer van de Iraanse grens. De radar is een essentieel onderdeel van het raketschild dat verder zal bestaan uit onderscheppingsraketten in Roemenië en Polen, vier marineschepen met raketverdediging in Rota in Spanje en een operationeel hoofdkwartier in Duitsland.

Bron: The Washington Post, 26 februari 2012

Naar boven

Israel levert Azerbeidzjan voor 1,6 miljard wapens

Een wapenorder van 1,6 miljard dollar voor Azerbeidzjan is binnengehaald door Israel Aerospace Industries (IAI). Het gaat om drones, luchtverdedigings- en raketverdedigingssystemen. Er zijn de laatste tijd regelmatig onbevestigde spekulaties geweest dat Azerbeidzjan een faciliterende rol zou kunnen spelen bij een militaire aanval van Israël op Iran en wat luchtafweer ze dan wel kunnen gebruiken. Feit is dat de betrekkingen tussen Israël en de Azeri aanmerkelijk zijn verbeterd naarmate de strategische relatie van Israël met Turkije achteruit ging. Voor de Israëlische inlichtingendiensten vormen de grenskontakten en handel met de grote bevolkingsgroep van de Azeri in Iran verder een aantrekkelijke bonus, hoewel aan beide kanten van de grens in hoofdzaak sjiieten wonen.

Bron: Associated Press, 26 februari 2012

Naar boven

Oorlog met Iran bedreiging voor braadworst?

De beroemde Neurenberger Bratwurst wordt bedreigt door de oplopende spanningen met Iran. De worst, die gekruid wordt met majoraan, wordt sinds eeuwen verpakt in schapendarmen die worden geïmporteerd uit Iran. Maar nu zijn als gevolg van het embargo tegen Iran en de toenemende oorlogsdreiging de prijzen van de darmen in de afgelopen 18 maanden bijna drie keer over de kop gegaan. Volgens meesterslager Claus Steiner komen de beste darmen uit Iran, maar zijn ze bijna onbetaalbaar geworden. Hij is begonnen ze te hamsteren. De Neurenberger worst wordt beschermd door de EU.

Bron: Der Spiegel, 24 februari 2012

Naar boven

Nederlandse luchtmacht schaft drones aan

Onlangs heeft de luchtmacht een kontrakt getekend voor de aanschaf van twee Amerikaanse ScanEagle systemen. Vanaf eind dit jaar zullen deze wapensystemen die elk bestaan uit drie onbemande vliegtuigjes operationeel inzetbaar zijn. Ze beschikken of daglicht- of over nachtlichtcamera's en sturen hun filmbeelden door naar een grondstation voor analyse. Ze kunnen twaalf uur in de lucht blijven en een groot gebied bestrijken. De bediening vindt plaats door personeel van 107 Aerial Systems Battery in Ut Harde van Joint ISTAR-command, een inlichtingenonderdeel. De ScanEagle is een tussenoplossing voor een uiteindelijk aan te schaffen systeem met een grotere kapaciteit. Ze zijn niet uitgerust met aanvalswapens.

Bron: Defensiekrant, 16 februari 2012


Naar boven
Naar beginpagina