4 januari 2012

Korte Berichten week 1
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Granaatwerper in Amsterdam
Israël ziet af van militaire deal met Turkije
Apaches bestoken Taliban met 55.000 granaten
Obama maakt van wapenverkopen belangrijk instrument buitenlandse politiek
De zwerftochten van de Thor Liberty
SPD: Duitse regering misleidde parlement over uitbreiding piratenmissie


Granaatwerper in Amsterdam

Martin Broek onderzoekt op zijn website aan de hand van uitgezonden beelden welke type granaatwerper afgelopen september gebruikt kan zijn bij de aanslag op het Amsterdamse gerechtsgebouw. Het spoor lijkt niet helemaal verrassend naar het voormalige Joegoslavië te leiden.

Bron: Broekstukken, 3 januari 2012

Naar boven

Israël ziet af van militaire deal met Turkije

Israël zet de felle ruzie met voormalig bondgenoot Turkije voort door een overeenkomst van 140 miljoen dollar te schrappen voor onbemande vliegtuigjes met infraroodcamera's van het type Heron. Als Ankara hiervoor compensatie vraagt zou dat Israel Aerospace Industries en de elektronicafabriek Elbit ook nog eens 90 miljoen dollar extra kunnen kosten aan boetes. De Turks-Israëlische ruzie eskaleerde na de onderschepping van het flottielje naar Gaza door de Israëlische marine waarbij negen Turkse aktivisten werden gedood.

Bron: United Press International, 3 januari 2012

Naar boven

Apaches bestoken Taliban met 55.000 granaten

Volgens gegevens van het dagblad The Sun op basis van de Britse wet openbaarheid bestuur hebben Britse Apachehelikopters het afgelopen jaar 55.000 granaten afgeschoten op Talibanstrijders. De kosten van de kogels van het ingezette 30 mm bunkerbuster-geschut bedroegen 3,5 miljoen pond. Dat is meer dan de helft van de totale Britse munitierekening in Afghanistan over deze periode. Sinds de oorlog in Afghanistan begon hebben de Britten meer dan 31 miljoen stuks munitie verschoten voor een totaal bedrag van 137 miljoen pond. De vrijgegeven statistiek laat ook zien dat hun soldaten per dag ongeveer 13.000 kogels van het standaard geweer SA80 afschieten. De laatste drie jaar zijn dat meer dan 11 miljoen kogels.
NB Ook Nederland heeft in het verleden in Afghanistan Apachehelikopters ingezet en wel in Uruzgan.

Bron: The Sun, 3 januari 2012

Naar boven

Obama maakt van wapenverkopen een belangrijk instrument voor buitenlandse politiek

In afwijking van de ideologische voorkeur van de Demokratische Partij sinds de Vietnamoorlog heeft president Obama van de overzeese wapenhandel een steunpilaar voor de Amerikaanse buitenlandse politiek gemaakt. De president en zijn adviseurs hebben blijkbaar besloten dat zwaarbewapende bondgenoten Amerikaanse grondtroepen goed kunnen vervangen om de wereldwijde veiligheidsbelangen van de VS te dienen.

Dat werd weer eens duidelijk door de aankondiging even voor Kerstmis dat de Amerikaanse regering voor 30 miljard dollar aan gevechtsvliegtuigen, munitie, onderdelen en ondersteunende diensten gaan verkopen aan Saoedi-Arabië. Deze overeenkomst is onderdeel van een groter pakket van in totaal 60 miljard dollar.

En de mogelijk allerlaatste verkoop van het oude jaar: voor bijna 3,5 miljard dollar zal het raketverdedigingssysteem THAAD en gerelateerde technologie worden verkocht aan de Verenigde Arabische Emiraten. Eerder waren al Patriotraketten verkocht aan Saoedi-Arabië (1,7 miljard dollar) en Koeweit (900 miljoen).

Bronnen:
Forbes (VS), 2 januari 2012;
The Washington Post (VS), 31 december 2011

Naar boven

De zwerftochten van de Thor Liberty

Er zijn meer bijzonderheden bekend geworden over de lading van het schip Thor Liberty waarvan in Finland Patriotraketten in beslag zijn genomen (zie Korte Berichten 2011 week 52). Het is nu duidelijk geworden dat de Thor Liberty door tien meter hoge golven in de problemen was gekomen en daardoor uit moest wijken naar een Finse haven. De aan boord gezette loods werd meegedeeld dat er "explosieven" aan boord waren. Vervolgens ontdekten havenarbeiders in Kotka een chaos in het ruim waar kisten met het opschrift 'raketten' kriskras door elkaar lagen. Daarop werd de douane gealarmeerd, die 69 Patriotraketten aantrof, waarvoor de kapitein geen papieren kon laten zien. De gedachte aan wapensmokkel naar China (de eindbestemming van het schip) kwam op. De Duitse douane deelde mee dat de raketten uit de arsenalen van de Bundeswehr afkomstig waren, in Papenburg geladen waren voorzien van de vereiste exportvergunning en voor Zuid-Korea waren bestemd. Probleem was nog wel dat voor de tussenstop in Finland natuurlijk geen transitvergunning beschikbaar was. De Finnen bleven argwanend en namen de hele partij in beslag. Men vroeg zich af waarom Zuid-Korea voor deze vracht (ter waarde van naar schatting 300 miljoen euro) een schip gekozen had dat voor zulke wapentransporten geen licentie had. Daarnaast was er nog een lading van 160 ton nitroguanidine voor Sjanghai aan boord had, een explosief dat zowel voor civiele als militaire doeleinden geschikt is, Daarvan zou de Deense rederij niet op de hoogte zijn geweest.

Bron: Die Tageszeitung (BRD), 1 januari 2012

Naar boven

SPD: Duitse regering misleidde parlement over uitbreiding piratenmissie

De oppositiepartij SPD heeft de Duitse regering ervan beschuldigd het parlement te hebben misleid door een verlenging van het mandaat voor de EU-operatie Atalanta voor te stellen zonder erbij te vertellen dat de EU van plan is de missie uit te breiden tot het vasteland van Somalië.

Bron: Deutsche Presse Agentur, 30 december 2011

Zie ook: EU seeks to Expand Anti-Piracy Mission in Somalia Spiegel Online, 30 december 2011


Naar boven
Naar beginpagina