3 maart 2011

Investeer in kwaliteit Afghaanse politie in plaats van kwantiteit

De problemen rond de overdracht door de NAVO van de verantwoordelijkheid voor de veiligheid en de Nederlandse trainingsmissie voor de Afghaanse politie

Ik denk dat niet alleen de trainingsmissie voor de Afghaanse politie belangrijk is. Er zijn ook andere fundamentele kwesties die wat betreft de Afghaanse politie moeten worden opgelost.

De trainingsmissie van zes weken voor de Afghaanse politie is een politiek spelletje en een symbolisch project, en er is geen objectieve reden om een politietrainigsmissie te beginnen. De internationale militaire en politionele aanwezigheid is al tien jaar lang deel van het probleem en niet van de oplossing, maar het Nederlandse rechtse kabinet praat nu over een nieuwe missie naar Afghanistan. Twee jaar geleden is er door andere NAVO-landen zoals Duitsland en Frankrijk getraind en nu zijn de Duitsers bezig met deze missie in de provincie Kunduz. En het nieuwe rechtse kabinet van Nederland heeft besloten dat 500 militairen voor een trainingsmissie naar Afghanistan worden gestuurd. Volgens mij is dit een riskante bijdrage van Nederland aan de trainingmissie.

Bovendien wordt er voor deze trainingsmissie in Afghanistan 500 miljoen euro geïnvesteerd. De zogenaamde Afghaanse nationale politie is nog niet compleet en kent geen specialisaties. Volgens deskundigen is het fundament voor de politie gelegd op basis van buitenlandse ideeën bijvoorbeeld de Malisha (de huurling-politie) uit Pakistan. Het Afghaanse nationale leger en de politie zijn wat betreft de structuur opgebouwd vanuit groeperingen van Moedjahedien en op basis van stamverwantschap, omdat vanaf het begin de regering was gebaseerd op een machtsdeling met de Moedjahedien. Door de groeperingen van de Moedjahedien en hun radicale ideologie zijn de politie en het leger structureel gepolitiseerd.

Ik denk dat de huidige politie gevormd wordt door mensen van de Moedjahedien met een achterlijke ideologie, die voor 70% analfabeet zijn. Daarnaast zijn er hechte banden tussen de nationale politie en de krijgsheren en werken zij eerder voor hun belangen dan voor het algemeen belang. De politie is niet in staat het nationale gezag en het soevereine territorium van het land te beschermen tegen agressie. Alleen met een geletterde en vakkundige politie zouden we na 2014 het nationale territorium kunnen beschermen. Volgens mij moet de politie goed opgeleid zijn, zodat zij niet in verband worden gebracht met corruptie en andere criminaliteit. En de politie moet de grondwet en het nationale karakter van het land beschermen. Volgens mij moet de politie en het leger niet uitgaan van een negatieve ideologie. Het Afghaanse leger en de politie hebben gebrek aan vakkundige officieren.

De meerderheid van het huidige leger en de politie is gebaseerd op voormalige commandanten en zijn niet vakkundig op hun gebied. Volgens militaire experts zijn er duizenden deskundigen nodig om de officieren van het nationale leger en de politie opleidingen te geven. Volgens mij zouden de NAVO en Amerika meer specialisten moeten leveren op dit gebied om de kwaliteit van de strijdkrachten te ontwikkelen tot een nationaal leger. En het is nodig om binnen het ministerie van defensie en de politie langzamerhand de structuren te hervormen tot 2014. Door Afghaanse en buitenlandse media wordt gewaarschuwd voor infiltratie van de Taliban, het Aqanie netwerk en de organisatie van Gulbudden Hekmatjar onder leiding van de Pakistaanse geheime dienst ISI in de militaire en politionele structuren. De voormalige topfunctionaris van de VN in Afghanistan, Antonia Maria Costa, verklaarde op een persconferentie dat de Taliban binnen de politie en het leger van Afghanistan zijn geïnfiltreerd. Hij verklaarde dat door de Pakistaanse ISI met hulp van sommige politieagenten en militairen tientallen zelfmoordaanslagen tegen buitenlandse troepen en het Afghaanse volk zijn gepleegd. Zo werd in juni 2010 door de Taliban met hulp van een militair een aanslag gepleegd waarbij zeven leden van de CIA werden gedood.

Volgens mij kunnen de huidige Afghaanse politie en het leger de vergelijking met de periode van de strijdkrachten van de voormalige communistische regering van Afghanistan niet doorstaan. De woordvoerder van het ministerie van defensie, generaal Azimi, zei tijdens een rondetafelgesprek op Ariana TV dat het huidige nationale leger in 2011 149.553 mensen telde, dat het dit jaar nog zal stijgen tot 171.600 mensen. De strijdkrachten zullen volgens de Amerikanen en de NAVO tot 2014 waarschijnlijk stijgen tot 400.000 mensen. De nationale politie telt nu 120.000 mensen en moet volgens het ministerie van binnenlandse zaken tot eind dit jaar toenemen tot 160.000 mensen.

Volgens mij zijn de fundamentele problemen van het nationale leger de volgende: Ten eerste is het leger nog steeds niet opgebouwd tot de gemechaniseerde (gepantserde) kracht van het land. Ten tweede is er nog geen luchtmacht tot stand gekomen. Ten derde zijn de grensbewakingtroepen nog niet opgebouwd. En ten vierde is de militaire inlichtingendienst van het ministerie van defensie nog niet opgebouwd. Ik denk dat de veiligheidssituatie in Afghanistan te ongunstig is om de Amerikanen in 2014 het land te doen verlaten. Volgens mij is voor het organiseren van krachtige Afghaanse strijdkrachten met voldoende capaciteit om zelfstandig te kunnen optreden ten minste tien jaar nodig. Mijn mening is dat de huidige strijdkrachten niet te vergelijken zijn met de voormalige communistische strijdkrachten van het land. In die tijd telden de Afghaanse strijdkrachten meer dan 500.000 mensen en behoorden de veiligheidstroepen van Afghanistan met hun goede opleiding en uitstekende bewapening tot de meest effectieve in de regio.

Volgens militaire deskundigen heeft het Westen alleen gekeken naar het aantal te mobiliseren legerdivisies en de omvang van de politie zonder acht te slaan op de kwaliteit van deze strijdkrachten. De internationale gemeenschap heeft met medewerking van de Pakistaanse inlichtingendiensten en de leiders van de Moedjahedien de wortels van het oude leger, de politie en de andere veiligheidsorganen verwijderd zodat het huidige Afghaanse leger en de politie niet succesvol zijn in de strijd tegen het terrorisme. Want dit leger heeft een eenzijdige etnische samenstelling zodat de Pashtoen zullen domineren over de meerderheid van Tadzjieken, Oezbeken en Hazara.

De etnische problemen zijn ook omvangrijk en overal aanwezig door de regering Karzai en de chauvinistische kringen eromheen. Een gevaarlijke tendens is ontstaan doordat Karzai en zijn chauvinistische omgeving al tien jaar lang de militaire steun en het geld van Amerika en de NAVO-landen misbruiken om hun eigen macht en de positie van de Pashtoen in de Afghaanse regering te versterken. De meerderheid van de Afghaanse bevolking verdenkt de Amerikanen en de Britten er al jaren van dat ze nog steeds hun oude strategie toepassen die erin bestaat een bepaalde minderheid van Pashtoengroepen te steunen in hun concurrentie met andere groepen. En de huidige politie is niet bevorderlijk voor de eenheid van het land. Buitenlandse maffiosi en regeringsambtenaren stimuleren dat de politie in hun voordeel corruptie bedrijft. En de politie wordt geleid door ondeskundige en onervaren mensen. Er zijn mensen in het leger geïnfiltreerd door extremistische leiders van al-Qaeda en de Taliban. Er moet aan enkele andere factoren worden gewerkt zoals sociale en emotionele gedragingen, geopolitieke en culturele aspecten en het bestaan van een machtige politie om het nationale belang van Afghanistan te waarborgen.

Volgens mij is een oplossing van de problemen van de Afghaanse politie op korte termijn niet mogelijk, ook als ze worden voorzien van moderne wapens en deskundige officieren. De huidige politie is door de westerse landen en Amerika in een vloek en een zucht opgebouwd, deze politie is gebaseerd op militanten van de Moedjahedien, die alleen kunnen vechten en moorden, angst aanjagen met een misdadige psychologie en zonder de nationale belangen van het land te dienen. Volgens mij moet er voor de Afghaanse politie meer onderwijs en opvoeding worden georganiseerd. Verder moeten kundige officieren van de voormalige communistische regering worden opgeroepen om actief deel te nemen aan de nationale politie en de mentaliteit van de politie te verbeteren. Volgens mij wonen deze kundige officieren in het binnenland en een aantal van de benodigde specialisten in het buitenland.

En een andere belangrijke factor is de theorie van de ideologische oorlog, die belangrijker is dan de militaire oorlog in Afghanistan. Volgens mij heeft in tien jaar de internationale gemeenschap meer bijgedragen aan de verbreiding van de jihadistische ideologie onder de bevolking dan aan culturele en sociale programma's in Afghanistan. De mentaliteit van de mensen in Afghanistan is sinds de invasie verschoven in de richting van religieus radicalisme.

Ook zijn er grote etnische problemen door de regering van Karzai en hun chauvinistische kringen binnen de politie en de militaire structuur gebracht. Zo is gebleken dat Hamid Karzai tijdens de eerste twee jaar van zijn bewind met slim gedrag een aantal vertegenwoordigers van de Afghaanse stammen relatief tevreden heeft gesteld. Helaas zijn na twee jaar de heer Karzai en een aantal racistische mensen uit de kring rond hem heen begonnen met een absurde, opruiende en chauvinistische politiek tegen de etnische groeperingen van Tadzjieken, Hazara, Oezbeken, Bakluchi en Turkmenen. Het proces om Tadzjieken, Hazara, Oezbeksen en Turkmenen te verwijderen uit de kerntaken van de overheid, het leger en de politie, neemt nog steeds zeer ernstige vormen aan. Zo hebben de afgelopen twee maanden het nieuwe hoofd van de geheime dienst Nabil en de minister van defensie Wardak geprobeerd om alle belangrijke en waardevolle generaals van Tadzjiekse, Hazara en Oezbeekse afkomst te zuiveren uit alle belangrijke functies van het nationale leger, de geheime dienst en de politie.

Volgens mij heeft de abstracte en misleidende strategie van de westerse landen de crisis in Afghanistan veroorzaakt. Al meer dan tien jaar is deze strategie geworteld in onzekerheid, heeft geen resultaat en is in veel gevallen mislukt. De Amerikanen zijn niet in staat gebleken een sterk politiek systeem en regering in het land op te bouwen. En andersom heeft Afghanistan een politiek systeem gekregen dat neerkomt op een totalitair regeringssysteem. De rol van de meerderheid van de etnische groepen en hun gelijke rechten komen niet tot uitdrukking in de regering.

Volgens mij is het land de meer dan dertig jaar oorlog zat en zijn er veel wonden geslagen in de sociale en nationale structuren. De uitholling van het burgerschap is in een dergelijke situatie niet de meest geschikte optie met een autoritair en totalitair systeem en een verminderde rol van de bevolking in het politieke systeem.

De Amerikanen en de NAVO-landen hebben het al tien jaar voortdurend over een verandering van de strategie en het hard aanpakken van het terrorisme en de versterking van de politie en de veiligheidstroepen in Afghanistan, maar het is niet gebeurd. Ook wilde men in het land een goed regeringssysteem opbouwen, met begeleiding en capaciteitsversterking en ook dat is helaas niet gebeurd. En door de onveilige situatie hebben de Taliban hun invloedsgebied kunnen uitbreiden. Ook zei president Obama dat zijn land Afghanistan aan zijn lot had overgelaten. Volgens mij zijn de kosten van deze politieke nalatigheid en verwaarlozing enorm. Als gevolg van deze verwaarlozing hebben duizenden onschuldige mensen het leven verloren. Momenteel zijn de veiligste gebieden van het land nog onveilig en is er in het hele bestuur een golf van corruptie die dood en verderf voortbrengt. En nog steeds onderhouden sommige politieambtenaren en veiligheidsfunctionarissen banden met de Taliban. Er is nog geen openbaarheid gegeven over de toekomst van het volk door de ondeugden van de regering Karzai en hun bondgenoten.

Tevens moet ik zeggen dat de nieuwe Amerikaanse strategie voor Afghanistan en Pakistan is mislukt. Volgens mij maken de Pakistaanse regering en haar militaire inlichtingendienst al tien jaar onder het mom van de bestrijding van het terrorisme misbruik van de situatie. Al tien jaar lang behalt Pakistan en zijn militaire inlichtingendienst in de naam van de strijd tegen terrorisme en extremisme met succes voordelen in zijn eigen belang. Aan de ene kant krijgen zij in naam van de bestrijding van het terrorisme van Amerika een miljard dollar per jaar en aan de andere kant financieren ze de Taliban in Afghanistan en rusten deze uit. De politieke experts denken dat de Amerikaanse strategie in de regio wordt belemmerd door Pakistan. Volgens mij wordt de strategie van Pakistan duidelijk gedefinieerd door hun nationale doelstellingen en belangen op grond van binnenlandse overwegingen.

Afghanistan moet neutraal zijn en niet-inmenging in de aangelegenheden van de buurlanden waarborgen. Het Afghaanse probleem kan niet worden opgelost met militaire middelen alleen. Mogelijk is een oplossing voor de afwikkeling van de Afghaanse situatie te vinden onder leiding van de VN. De VN zou een contactgroep kunnen organiseren (6+3) en deze groep kan bestaan uit vertegenwoordigers van de buurlanden van Afghanistan plus de VS, Rusland, China en de NAVO-landen.

Dr. Ahmad


Naar boven
Naar beginpagina