24 december 2008

Door de oorlog wordt de Taliban steeds sterker (1)

Nu onder de meest betrokken NAVO-militairen en -politici steeds openlijker wordt getwijfeld aan de mogelijkheden om de Taliban militair te verslaan, neemt juist buiten de vredesbeweging de consensus toe over de noodzaak om met de Taliban te onderhandelen. Voor en achter de schermen vinden onderhandelingen plaats door de regering Karzai en door bepaalde ISAF-commandanten. Maar wat is eigenlijk de inzet van die onderhandelingen? En zijn de Afghanen daar dan wel beter mee af? In dit artikel een kritische beschouwing van wat thans gaande is en voorstellen hoe het beter kan.

Deel 1

Zeven jaar geleden viel de fundamentalistische en achterlijke regering van de Taliban in Afghanistan. De achterlijke beweging van de Taliban en terroristische organisaties werd toen verwijderd, maar deze organisaties werden door het netwerk van al-Qaida en de geheime dienst van Pakistan, opnieuw geholpen met wapens, trainingen en geld. De laatste drie jaar hebben de geheime dienst van Pakistan, de Taliban en al-Qaida misbruik gemaakt van de zwakte van de regering van Karzai. En tevens hielpen sommige topfunctionarissen van de regering van Karzai de Taliban. President Karzai en zijn twijfelachtige politiek hebben een negatieve invloed op Afghanistan.

De president heeft in de vijf zuidelijke provincies de stammen veel macht en vrijheid gegeven, zodat de drugshandel zich uitbreidde en militaire acties tegen de bevolking konden plaatsvinden.

Volgens een Britse journalist zijn de Taliban, en andere terroristische organisaties samen met de stammen bezig met drugshandel. En de bronnen van voedsel en wapens voor de Taliban zijn afkomstig uit de drugshandel in Afghanistan. Op deze manier verdienen de Taliban miljarden dollars per jaar als resultaat van de onjuiste politiek van de internationale gemeenschap. De VS en de NAVO-landen hebben de terroristische organisatie van al-Qaida en de Taliban in beide landen versterkt.

De laatste drie jaar heeft de regering van Karzai en sommige NAVO landen via de stammen dialoog gevoerd met de Taliban om ze deel te laten nemen aan de regering. En bovendien worden de zuidelijke provincies onofficieel door de Pashtun stammen en de Taliban gecontroleerd. De Britse militairen hadden ook protocollen gesloten met de stammen. De Taliban kregen overal de vrije hand. Volgens mij hebben de VS, de VN en de NAVO-landen de laatste zeven jaar niet de juiste strategie in Afghanistan gevolgd. De grootste fout van de Amerikaanse regering was dat ze op president Musharaf gingen vertrouwen. Bush heeft miljarden dollars geïnvesteerd in de regering van Musharaf om mee te werken in de strijd tegen het terrorisme.

Desondanks blijkt de situatie in Afghanistan en Pakistan niet beter te zijn geworden.

De afgelopen zeven jaar zijn hebben-Qaida en de Taliban de rol van de Sovjet-Unie als grote ideologische tegenstander op het wereldtoneel overgenomen. Een hele prestatie voor een aanvankelijk tamelijk regionale organisatie in een land dat tot voor kort geïdentificeerd kon worden met het spreekwoordelijke ‘Verweggistan’. Er worden nauwelijks kanttekeningen geplaatst bij deze merkwaardige pre-occupatie die de Taliban alleen maar groter en belangrijker maakt dan realistisch. mij hebben de Taliban onder leiding van al-Qaida aan beide kanten van de grens een confederatieregering van de vijf zuidelijke provincies van Afghanistan willen opbouwen in de stamgebieden.

Volgens de Engelse journalist Jason Burke wordt er nu in het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan een schrikbewind gevoerd door de Taliban. Burke heeft zelf gereisd in de stamgebieden om meer helderheid te krijgen over deze situatie. Volgens hem hebben de Taliban en andere extremistische organisaties in de grensgebieden een eigen regeringssysteem opgebouwd. Daarbij hoort een gevangenissysteem, politie militairen, justitie, economie en drugshandel. Ze produceren drugs, drijven wapenhandel en er is een aanzienlijke groei van het terrorisme en meer dan 100 kampen waar onder leiding van al-Qaida training wordt gegeven voor terroristische organisaties. Volgens Burke hebben de Amerikanen en Britten niet zozeer het terrorisme verwijderd maar hebben ze door hun eigen schuld via Musharaf al-Qaida en de Taliban geholpen om een eigen regering op te zetten in deze gebieden. Volgens de inlichtingendiensten van de Amerikanen is gebleken dat de gebieden van de stammen in Pakistan de plaats hebben ingenomen als centrum van de terroristische organisatie. Volgens mij zijn de bronnen van de terroristische en extremistische organisaties in Pakistan en worden alle terroristische acties vanuit dit gebied georganiseerd naar andere landen.

Ik moet zeggen dat de regering van Musharaf in afgelopen zes jaar alleen in theorie beloofde aan president Bush om met 80.000 Pakistaanse militairen het terrorisme te bestrijden. In de praktijk hebben ze de stamverbanden echter hun gang laten gaan. alleen hebben al-Qaida en de Taliban zelf invloed op de stamgebieden, maar deze invloed breidt zich ook uit naar de militaire inlichtingendienst van Pakistan. Zij volgen een oude strategie tegen de bevolking van Afghanistan.

Volgens mij was het terroristisch netwerk van al-Qaida en de Taliban vroeger een gewone organisatie in Afghanistan en Pakistan, maar nu hebben deze organisaties een aanzienlijke invloed op de sociale en ideologische politiek in de hele wereld. Het is een feit dat de terroristische organisaties Taliban en al-Qaida geboren zijn door de slechte politiek van westerse landen in de jaren tachtig en negentig tegen de Sovjet-Unie in Afghanistan. Een andere factor is de zwakke regering van Karzai en hun naïeve politiek tegenover de Taliban, die mislukt is. Zeven jaar lang heeft de president zijn dialoog met de Taliban gevoerd via de eigen Pashtun stammen en heeft de middengroep van de Taliban proberen los te weken. Volgens mij hebben de Taliban en andere extremistische organisaties hun eigen ideologie en zijn de gematigde Taliban onvindbaar. De instelling van het fundamentalisme kan niet veranderen en nooit veranderd worden. Karzai heeft ook moellah Omar en Gulbuddin Hekmatyar van de extremistische en terroristische organisaties in de regering uitgenodigd, maar de Talibanleider wil graag eerst dat de regering Karzai de vijf zuidelijke provincies aan de Taliban geeft en daarna de buitenlandse troepen Afghanistan verlaten. Als resultaat van de onduidelijke strategie tegen al-Qaida en de Taliban dreigt nu de destabilisatie en ontbinding van Afghanistan.

Volgens een oude commandant van de Taliban, zijn de nieuwe Taliban veel emotioneler. Ze zijn erg impulsief en oorlogsverslaafd. Ik denk dat de fundamentalistische organisatie en zijn ideologie hetzelfde is gebleven, maar gewelddadiger met een achterlijke tendens. Volgens mij verschillen de oude en nieuwe Taliban in Afghanistan niet.

In een Nederlandse krant werd een oud-commandant van de Taliban aangehaald, die stelde dat “de meer pragmatische Taliban aandrongen op het openen van scholen en wederopbouwwerk.” Maar ik geloof dat niet. De bevolking van Afghanistan en de hele wereld waren getuigen van de achterlijke fundamentalistische regering van de Taliban. De bevolking van Afghanistan zat toen met de ellende en de chaos, zonder scholen, zonder TV, onrecht was overal en de gevangenissen van de Taliban zaten propvol.

Ten eerste hebben de Taliban na 2001 de macht verloren, maar ze werden opnieuw door al-Qaida gesteund en begonnen met nieuwe strategische plannen om oorlog te voeren tegen de regering en de VS om zelf aan de macht te kunnen komen. Ten tweede, als de Taliban officieel het confederatieve emiraat aan beide kanten van de grens gaat opbouwen, dan zullen ze gemakkelijk aan de macht komen in Afghanistan en Pakistan. De tijd zal leren of de nieuwe confederatie van de Taliban met duidelijke grenzen en instructies van het al-Qaida netwerk net als in de jaren negentig alle wederopbouwactiviteiten van buitenlandse troepen in Afghaan zal kunnen terugdringen.

Volgens hen zijn duizenden vrijwilligers uit alle werelddelen betrokken in de strijd tegen buitenlandse troepen aan beide kanten van de grens. de deskundigen van de Britse geheime dienst zullen het oosten en zuiden van Afghanistan waarschijnlijk feitelijk een confederatief emiraat van de Taliban vormen. Ik denk zelf dat al-Qaida en de Taliban nu in de stamgebieden van Pakistan een eigen onafhankelijk bestuurssysteem hebben. Dat is een gevaarlijke bedreiging voor alle landen. Ik moet vaststellen dat de laatste jaren de fundamentalistische ideologie van de Arabische islam zich aanzienlijk heeft kunnen verspreiden met invloed van al-Qaida aan beide kanten van de Durandlijn en onder de bevolking van dit gebied. Vroeger was er in deze gebieden de traditionele macht van de stammen, de khans en de rijke mensen. Volgens de hoogleraar Ziaula van de universiteit van Peshawar in Pakistan verbindt de huidige macht van de stammen zich met de moellahs en de talibs terwijl de traditionele stamstructuren van stamoudsten en jirga’s in deze gebieden flink aan macht inboeten.

Dit is het resultaat van de slechte politiek van Bush tegen de islamitische wereld. Grote massa’s in de meeste islamitische landen betuigen hun steun aan een door al-Qaida en Taliban gerepresenteerde islamitische ideologie. Volgens Abdul Razhak Mahmoon, schrijver en politiek analist van Afghanistan werken de Engelse en Amerikaanse militairen de Afghaanse belangen tegen. Volgens hem zijn er in het afgelopen jaar 2007 veel diplomatieke schandalen geweest tussen de Amerikanen en de Engelse regering over kwesties in de provincie Helmand en de Taliban. De Amerikaanse en Afghaanse regeringen verdenken Michael Stempel, een VN-diplomaat met de Britse nationaliteit, ervan dat hij in het geheim contact had met de topmannen van de Taliban. Volgens de Afghaanse geheime dienst was Michael Stempel topcoördinator van een groot militair netwerk van de Taliban in de provincie Helmand. Hij heeft met behoorlijk veel geld geholpen.

Dr. Ahmad
deel 2


Naar boven
Naar beginpagina