20 oktober 2008

Geweldloze ontwapeningsactie in Zweden

Tijdens twee gelijktijdig uitgevoerde ontwapeningsacties werden donderdag 16 oktober vijfentwintig antitankraketten en ander wapentuig beschadigd toen vier Zweedse vredesactivisten inbraken bij BAE Systems en Saab in Zweden.

De vier activisten sloegen met hamers op wapens bestemd voor uitvoer naar onder andere de VS, Engeland en India. De twee activisten in de Saab Bofors Dynamics productie-eenheid in Eskilstuna, in de buurt van Stockholm, belden de politie om ze te verwittigen van hun actie nadat ze een aantal Carl Gustaf draagraketten hadden beschadigd. Tegelijkertijd hebben twee andere activisten in de BAE Systems-fabriek in Karlskoga enkele houwitsers FH77 en wat Archer-artilleriesystemen die worden gebruikt in India en Irak, beschadigd.

Welkom binnen & OntwapenDe activisten lieten bij gaten in het hek borden achter met de tekst "Welkom binnen & Ontwapen".

"Wanneer jouw regering een illegale oorlog steunt en wapens verkoopt aan dictaturen, moeten gewone burgers zoals wij in actie komen” zei Annika Spalde, een vijfde lid van de groep, op een persconferentie.

De Zweedse vredesgroep Ofog voert op een niet gewelddadige manier directe actie tegen militarisme. Voor meer informatie zie www.ofog.org.


Naar boven
Naar beginpagina